Vis emner som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å

Rekvirering

Sist oppdatert: 25.01.2023
Utgiver: Akershus universitetssykehus
Versjon: 1.1
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Generelt 

En rekvisisjon mottatt elektronisk eller på papir til laboratoriene ved Ahus er å betrakte som en avtale mellom rekvirent og laboratoriene. Analyser og undersøkelser vil bli utført ut fra valgte analyser, kliniske opplysninger og gjeldende retningslinjer for valg av undersøkelser. Dersom det rekvireres analyser som laboratoriet selv ikke utfører, blir prøven videresendt til spesiallaboratorium. Rekvirenten varsles om videresendingen i svarrapporten.

 

Rekvirering av prøver for analyse ved laboratoriene foregår primært elektronisk.

 

Papirrekvisisjoner benyttes om elektronisk rekvirering ikke er tilgjengelig.

Og om pasienter etter konsultasjon ved Ahus får beskjed om å ta oppfølgende prøver hos fastlegen.

Papir-rekvisisjoner 

Vi oppfordrer til å bruke originalrekvisisjoner som bestilles fra laboratoriet. Rekvisisjonene er utstyrt med et unikt løpenummer og tilhørende selvklebende etiketter. Rekvisisjoner med løpenummer må ikke kopieres, da løpenummeret identifiserer prøven. I nødsfall kan en utskrift av rekvisisjonen benyttes. Da må alle prøver merkes med navn og fødselsnummer.

 

Benytt blå eller sort skrift for utfylling av rekvisisjonen. Rekvisisjonsblanketter leses optisk. Det er derfor viktig at skriften er tydelig og innenfor definerte felt.

Rekvirentfeltet må inneholde informasjon om svarmottaker.

  • For leger ved legekontor oppgis legens navn og hpr-nummer eller her-id, samt navn på legekontor.
  • For rekvirenter i kommunehelsetjenesten oppgis helsetjeneste/institusjon og gjerne her-id til denne.
  • Ved behov for prøvetaking på ansatte i kommunetjenesten (eksempelvis ved MRSA-screeninger), må det stå tydelig Ansatt i rekvirentfeltet, samt institusjon og gjerne her-id til elektronisk svarmottaker.
  • For interne rekvirenter (alle lokasjoner som tilhører Ahus), oppgis rekvirerende lege og avdeling.

 

Vi ber om at prøvetaker signerer for prøvetaking, for å bekrefte at pasient-id er kontrollert. Skriv samtidig på dato og klokkeslett for prøvetaking.

Prøveglassene merkes alltid i umiddelbar forbindelse med prøvetakingen.

 

Ved behov for supplerende analyser kontaktes laboratoriet. Oppgi pasientens fødselsnummer, prøvedato og hvilke tilleggsanalyser som er ønsket. Vi tilstreber å etterkomme rekvirentens ønske om flere analyser på samme prøve, slik at man ikke trenger å ta ny prøve av pasienten.

 

Hovedrekvisisjon: Rekvisisjon for prøver til allergi, immunologi, medisinsk biokjemi

Det er viktig å feste rett etikett på glassene, da sluttsiffer angir type prøvemateriale. Angi prøvematerialet på etiketten, der dette ikke klart fremgår av glasset.

Andre analyser enn dem som finnes på rekvisisjonen rekvireres ved kryss i rubrikken Annet. Skriv tydelig ønsket analyse.

 

Hastesituasjoner må avmerkes på rekvisisjonen. Rekvirent bør oppgi et telefonnummer de kan nås på direkte.

 

Mikrobiologi

Relevante kliniske opplysninger er vesentlig for utførelse av aktuelle undersøkelser. Angi lokasjon på etiketten ved flere prøver.

 

Svangerskapsprøver

Husk å krysse av for ønsket analyse og påføre termindato.

Det er viktig å feste rett etikett på glassene, da sluttsiffer angir prøvebehandling. Alle prøver til AB0 og antistoffscreening skal også merkes med pasientens navn og fødselsnummer.

 

Cytologi

Alle prøver må merkes med pasientens navn og fødselsnummer. Etikettene på rekvisisjonen kan benyttes.

 

Histologi (Biopsi)

Alle prøver må merkes med pasientens navn og fødselsnummer. Etikettene på rekvisisjonen kan benyttes.

Utskrift av rekvisisjoner 

Rekvisisjonsblankettene ligger også tilgjengelig for utskrift. Her ligger også flere rekvisisjoner som kun er tilgjengelig som utskrift. Ved bruk av utskrift må alle prøver merkes med pasient-ID (navn og fødselsnummer). Rekvisisjoner for utskrift.

Elektronisk rekvirering 

Elektronisk rekvirering fra primærhelsetjenesten

DIPS Interactor må være installert hos rekvirenten for elektronisk rekvirering. Interactor har integrasjoner mot de fleste journalsystemer som benyttes på legekontor.

Er ikke dette på plass hos dere ennå, kontakt oss gjerne på lab@ahus.no.

 

Det vil settes opp etikettskrivere til utskrift av strekkodeetiketter for merking av prøvene. På etikettene står navn og personnummer på pasienten, rekvirerende lege, rekvirerte analyser, samt dato og klokkeslett for prøvetaking. Dette gir en vesentlig gevinst i ID-sikring av prøvene.

 

Elektronisk rekvirering internt på Ahus

Rekvirering av prøver for analyse ved laboratoriene foregår primært elektronisk via DIPS. Analyser og undersøkelser velges ut fra mappestrukturen, eller ved å søke opp analysen.

Ved rekvirering av analyser som utføres ved andre laboratorier, må feltet "kliniske opplysninger" benyttes for informasjon som skal følge prøven. Laboratoriet sørger for at et følgeskjema med informasjonen i feltet "kliniske opplysninger", følger med prøven til mottakerlaboratoriet. Enkelte sendeprøver krever egen rekvisisjon. Analyser hvor dette er påkrevd, er merket med en egen «pop-opp-tekst» når de bestilles i DIPS.

 

Enhver rekvisisjon i DIPS får tildelt et rekvisisjonsnummer. Prøvetakingsetiketter kan skrives ut på lokal etikettskriver. Prøvetakingsetikettene angir navn og fødselsnummer på pasienten, rekvirerende lege, rekvirerte analyser, samt dato og klokkeslett for prøvetaking. Er ikke prøvetakingsetiketter tilgjengelig, merkes alle tilhørende prøver med pasient-ID og tildelt rekvisisjonsnummer fra DIPS. Rekvisisjonsnummeret kan eventuelt følge som DIPS-utskrift.

Elektronisk blodbestilling i DIPS 

  • Blodbestilling gjøres via DIPS.
  • Skjemaet ligger under Verktøy – Labcraft – Blodbestilling. Her ser du også status på typing og screening.
  • Ved hastesituasjoner, ring blodbanken!