Her finnes de administrative rutinene for Observasjonsrommet, eller rettere sagt Observasjonsrommene. To stuer med to båreplasser hver står til enhver tid klar for dette formålet. Flere stuer tas i bruk ved behov. For klinisk info, se koma/nedsatt bevissthet eller egne avsnitt om rusmidler.
Pasientkategori
Antatt rusmiddelpåvirkede pasienter med nedsatt bevissthet eller forvirring, hvor det er bekymring for farlig rusmiddelforgiftning eller akutt oppstått sykdom eller skade i forbindelse med rusmiddelinntak.
På dette rommet forekommer alle tenkelige medisinske årsaker til unormal bevissthet i tillegg til alle mulige kombinasjoner av rusmidler. Legen må derfor ha en vid tilnærming, arbeide meget systematisk og i tett samarbeid med obsromsykepleier, være observant, søke råd hos legeskiftleder og dokumentere alt. For å gjennomføre dette har vi laget en egen rutine for obsrompasienter.
Arbeidsfordeling på vaktlaget
På arbeidsfordelingslisten i vaktbasen framgår det hvilken lege og sykepleier som har ansvar for Obsrommet på hver vakt. Disse funksjonene kan omdefineres i løpet av vakten.
Inntak av pasienter
Pasienter på Obsrommet skal alltid settes på Forgiftninger-lista på Allmennlegevakten. Ingen andre seksjoner kan bringe sine pasienter til Obsrommet uten at også ansvaret for pasienten overføres til Allmennlegevakten og pasienten får opprettet konsultasjon ved Allmennlegevakten. Det gjøres ingen unntak. Det skal være en medisinsk grunn for at pasienten legges på Obsrommet. Opphold av ren sosial karakter må avvises. Imidlertid kan pasienter som har vært medisinsk observert, ha nytte av å få være på Obsrommet (eller annet bårerom eller på Obsposten) en tid etter at den medisinske observasjonen er ferdig, for å komme seg til hektene før utskrivingssamtale og samtale med PSA.
Samarbeide og dokumentasjon
Sykepleier som mottar pasient skal straks og alltid samle informasjon, observere pasienten og dokumentere dette på eget skjema (observasjonsjournal). Sykepleier fyller ut første side til og med linjen resp/puls/BT osv og den første Glasgow Coma Scale score. Sykepleier kontakter legen og overbringer muntlig og skriftlig dokumentasjon.
Det bør alltid gjøres fullstendig klinisk undersøkelse. Sykepleier kan assistere legen i undersøkelsen. Denne er nærmere beskrevet under emnet koma/nedsatt bevissthet. Pasienten kan så observeres på Obsrommet i inntil 4 timer. Legen diskuterer pasientens tilstand med sykepleier, og de avtaler en felles plan for videre observasjon og hvor hyppig pasienten skal tilses (aldri sjeldnere enn en gang per time). Det er svært viktig at alle observasjoner kontinuerlig dokumenteres på observasjonsjournalen/i datajournal.
Vaktskifte
Hvis observasjonen strekker seg utover vaktskiftet skal full rapport avlegges til påtroppende lege og sykepleier. Påtroppende skift starter vakten med tilsyn av disse pasientene.
Hvis pasienten ved vaktskiftet har vært her i (nær) 4 timer bør observasjonen avsluttes med nødvendige tiltak, denne vurderingen bør da ikke overlates til neste vaktlag.
Firetimersregelen
Som hovedregel er observasjon på Observasjonsrommet begrenset til maksimum 4 timer. Hvis de medisinske forhold ikke er avklart etter 4 timer skal annen observasjonsmåte iverksettes (innleggelse på sykehus eller Obsposten). Hvis pasienten observeres utover 4 timer på Obsrommet, skal det journalføres begrunnelse for dette. Firetimersregelen er en tidsfrist for medisinsk beslutning, men pasienten kan etter avsluttet observasjon fortsatt få være på Legevakten for å få komme seg til hektene før utskrivingssamtale, se nedenfor.
Erfaringsmessig vil etanol- og/eller heroinforgiftning avklares innen denne tidsfristen, og behov for lengre observasjon tyder på annen årsak. Terskelen for overføring til sykehus skal ikke være høy, da våre overvåkningsmuligheter er begrenset.
Utskrivelse
Når den medisinske situasjonen er avklart, avsluttes observasjonen. Vurder om pasienten trenger å få ligge litt til på Obsrommet, annet bårerom eller Obsposten for å hvile seg/komme seg til hektene før utskrivingssamtale og samtale med PSA. Dette behovet må vurderes opp mot tilgjengelig observasjonskapasitet. Det finnes et lite matlager ved Allmennlegevakten til pasienter som trenger dette.
Utskrivingssamtalen skal gjøres av lege. Hovedspørsmål i samtalen:
En akutt rusmiddelforgiftning er et tegn på at pasienten ruser seg på farlig og/eller problematisk vis. Det kan også være en krisesituasjon for pasienten og et gyllent øyeblikk for intervensjon. Vurder om pasienten trenger innleggelse/vurdering ved Rusakuttmottaket, ev. annen type oppfølging. Pasienter behandlet for opioidoverdose bør tilbys vurdering for videre tiltak ved Rusakuttmottaket. Pasienter med alkoholproblemer som ønsker avrusing, kan henvises Rusakuttmottaket, enten direkte eller etter observasjon og abstinensbehandling på Obsposten. Mange pasienter er i oppfølgingsopplegg, og PSA kan være en formidler av kontakt med ruskonsulent og andre bydelsbaserte/kommunale tiltak. Overnattingsbehov og andre sosiale problemer henvises til PSA. Pasienter det ikke foreligger andre planer for, bør tilbys samtale med PSA ved utskrivelsen. PSA kan også gi ut nalokson nesespray til kameratredning. Egen prosedyre gjelder for pasienter under 24 år, se eget emne.
Ta rede på om pasienten har omsorg for mindreårige barn.
Meld fra til multibrukergruppa ved hyppige kontakter eller stor ressursbruk. Se kriterier for melding i kapittel om Multibrukere