Biokjemiske analyser som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å

Antistoff mot vevstransglutaminase, P

Sist oppdatert: 12.11.2021
Utgiver: Norsk forening for medisinsk biokjemi
Versjon: 1.4
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Bakgrunn 

Antistoffer mot endomysium er rettet mot antigener i endomysiet i glatt muskulatur. Hovedantigenet er vevstransglutaminase.

Indikasjoner 

Mistanke om cøliaki (glutenindusert enteropati) og/eller dermatitis herpetiformis. Kontroll av behandling med glutenfri diett.

Prøvetakingsrutiner 

Pasientforberedelse
Ingen.

 

Prøvetaking
Serum. Vakuumrør uten tilsetning eller vakuumrør med gel.

Veiledende referanseområder 

Kvinner og menn: Negativ

 

Kommentarer
Metodeavhengige verdier. Konferer utførende laboratoriums referanseområder.

Tolkning 

IgA-antistoffer mot endomysium og/eller vevstransglutaminase har sensitivitet på 85 % og spesifisitet på 95 % ved ubehandlet glutenindusert enteropati (cøliaki), trolig noe lavere ved dermatitis herpetiformis (1). Sensitiviteten er lavere hos små barn under 2 år. Antistoffene kan opptre før manifest cøliaki. Antistoffene forsvinner innen ett år etter iverksatt glutenfri diett og kommer tilbake innen ett år etter gjeninnføring av gluten i kosten. Vurdering av IgA-antistoffer forutsetter at pasienten ikke har IgA-mangel. Ved IgA-mangel kan det undersøkes på IgG anti-deamidert gliadin; ofte gjøres dette rutinemessig i alle fall. Riktig bruk og vurdering av antistoffer mot endomysium og mot vevstransglutaminase kan redusere behovet for tarmbiopsi (2). Disse analysene kan også være nyttige for å vurdere compliance med hensyn til diett.

Referanser 

  1. Vermeersch P, Geboes K, Mariën G, Hoffman I, Hiele M, Bossuyt X. Serological diagnosis of celiac disease: Comparative analysis of different strategies. Clinica Chimica Acta. 2012;413:1761-7. PubMed PMID 22771970
  2. Werkstetter KJ, et. al. Accuracy in Diagnosis of Celiac Disease Without Biopsies in Clinical Practice. Gastroenterology, 2017-10-01, Volume 153, Issue 4, Pages 924-935 http://dx.doi.org/10.1053/j.gastro.2017.06.002