Hensikten med informasjonsskrivet er å sikre at pasienten får god postoperativ informasjon ved utreise. Ansvarlig pleier går igjennom innholdet med pasienten utreisedagen.
Sting: Fjernes etter 2-3 uker hos fastlegen.
Bandasje: Skal i utgangspunktet sitte på til stingene skal fjernes. Den er vanntett og kan dusjes med. Skiftes ved behov, det vil si kun dersom den ikke lengre er tett, har løsnet i kantene/rullet seg opp eller er gjennomblødd. Dersom bytte er nødvendig er det viktig med god hygiene og at bandasjen er steril. Vask eller sprit hendene først, og unngå å ta på såret.
Det er normalt at den opererte skulder/arm er hoven og misfarget etter operasjonen på grunn av økt væske og blodansamling. Dette kan også sees helt ned i albue/underarm. Dette forsvinner av seg selv etter hvert. For å redusere hevelsen er det viktig med bevegelse og bruk av muskulatur i albue/underarm. Man kan også kjøle ned området etter trening, med ICE-band, som du får sendt med hjem fra sykehuset.
Medikamenter: Du kan gjenoppta ordinær medisinering når du kommer hjem dersom annet ikke er avtalt, se epikrise. Nye medisiner du starter opp med under innleggelsen, bestilles vanligvis fra oss, og du får med deg disse ved utskrivelse. Det følger med en giro med medisinene som du kan betale når du kommer hjem.
Smertestillende: Det er viktig å være godt smertelindret slik at du kan holde deg i aktivitet, bl.a. for å forebygge blodpropp. På sykehuset har du fått smertestillende fast 3-4 ganger daglig (kl 6-13-18-22). Vi anbefaler deg å fortsette å ta smertestillende til faste tider de første dagene. Når smertene avtar kan du trappe ned gradvis og heller ta smertestillende når du har behov. Hvor lenge man trenger smertestillende varierer fra person til person.
Sterke smertestillende kan medføre forstoppelse. Dette kan motvirkes med f. eks Duphalac mikstur som fås kjøpt reseptfritt på apotek. Ved kvalme kan du ta reisesyketablett (f.eks Postafen/Marzine), som fås kjøpt reseptfritt på apoteket.
Infeksjon: Det vil alltid være en viss fare for infeksjon etter et inngrep. Tegn på infeksjon kan være økende smerter, rødme, hevelse, økt sekresjon og/eller feber. Ta kontakt med Martina Hansens Hospital, evt fastlege/legevakt, dersom du mistenker en infeksjon. Det skal ikke startes behandling med antibiotika før skulderen er vurdert av ortoped.
Blodpropp: Blodpropp i lunge/arm/ben er sjelden ved skulderprotese, men kan forekomme. Man gir ikke standard blodfortynnende medisin i forbindelse med dette inngrepet, men har man tidligere hatt blodpropp eller har andre tilstander som gir økt risiko vurderer operatør behovet for forebyggende behandling. Smerter, rødhet, hevelse og varme i arm, legg, i knehasen eller i lysken kan være tegn på blodpropp. Det er viktig at du kontakter fastlege/legevakt dersom du mistenker blodpropp.
Bilkjøring: Når du kan begynne å kjøre bil igjen er avhengig av smerte og funksjon. Ofte tar det flere uker før man kan kjøre bil igjen. Vær oppmerksom på at du ikke kan kjøre bil ved samtidig bruk av smertestillende som er merket med rød trekant.
Veitrafikkloven gjelder. Sikkerheten er ditt eget ansvar, ta kontakt med ditt forsikringsselskap om du er usikker.
Kontroll: Du blir innkalt til kontroll hos fysioterapeut etter 6 uker. Etter 6 mnd skal du inn til ny kontroll hos fysioterapeut, samt kontroll med røntgenbilde hos operatør.
Kontaktinformasjon:
Det oppfordres til å kontakte sykehuset på dagtid (kl 08-14), da flere faggrupper er tilstede og lettere kan hjelpe deg.
Ortopedisk sengepost: 67 50 08 00/16 (de første 14 dagene)
Ortopedisk poliklinikk (kl 08-15): 46 80 15 36/16 36 (etter 14 dager)
Fysioterapiavdelingen: 67 50 08 12
Martina Hansens Hospital, Informasjons til deg som skal få skulderprotese, versjon 09.08.21