Per 31.oktober 2014:
Alle pasienter ved allmennlegevakten skal spørres om reiseanamnese ved innregistrering.
Har du vært i utlandet siste 12 mnd? Hvor?
Hvis ja, oppfølgingsspørsmål:
Har du vært innlagt eller fått medisinsk behandling i utlandet? Hvis ja: mulig MRSA-smitte, si fra til Triagesykepleier.
Har du vært i område med Ebola siste 21 dager?
(Pr 31/10: Sierra Leone, Liberia, Guinea.)
Hvis ja: pasienten følges ut hovedinngangen og direkte til smittestue på allmenn (stue 2, evt 1 eller 3).
Se også prosedyren Smittefarlige pasienter og pasienter som må vaskes/saneres, håndtering på legevakten.
For mer detaljert vurdering av smitterisiko og håndtering vises til FHI sine hjemmesider, Ebola – råd for helsepersonell.
Bruk tabell for å kartlegge smitterisiko sammen med informasjon om pasienten har vært i endemisk område. Merk at videre håndtering er ulik for personer uten symptomer og personer med symptomer.
Personer uten symptomer regnes ikke som smittsomme. Basalt smittevernutstyr anbefales likevel å bruke. Dersom eksponering skal de likevel følges opp i 21 dager etter antatt eksponering. Se FHI for mer detaljer.
Personer som har symptomer regnes som smittsomme.
Dersom mistanken opprettholdes:
Dersom mistanken dukker opp på legevaktsentralen:
Vis a vis legevakten ligger politiets utlendingsenhet. Helseetaten har laget følgende rutine for screening av asylsøkere:
Ebola smitter i hovedsak ved direkte kontakt. Dråpesmitte kan forekomme ved f. eks. oppkast. Ebolavirus smitter ikke via luft. I utbruddet i Vest-Afrika er smitten i all hovedsak fra person til person. Smitte kan også skje fra syke/døde dyr og ved håndtering av «bushmeat».
Personer som er i inkubasjonsfase (dvs smittet av virus men uten symptomer) er ikke smittsomme.
Inkubasjonsperioden er 2-21 dager.
Risikoen for at det kommer asylsøkere til Oslo som har vært eksponert for, eller er syke pga ebola er svært liten, men kan ikke helt utelukkes. Iflg. UDI er det ankommet 39 asylsøkere fra de tre aktuelle landene (Guinea, Liberia, Sierra Leone) hittil i år.
Alle asylsøkere som kommer til Oslo, henvises til, eller oppsøker selv, PUs lokaler i Christian Kroghs gate. Etter et intervju der, skjer nok et intervju i UDI og deretter blir de aller fleste innlosjert i Refstad mottak.
Håndtering i Christian Kroghs gate
Følgende spørsmål stilles:
Dersom en søker vurderes av legevakt/sykehus til å ha mulig eller sannsynlig ebola-sykdom → Kontakt smittevernoverlege, evt vakthavende kommuneoverlege hvis utenom kontortid (ring 23 48 72 11) for råd om rengjøring og desinfeksjon