Artrodese er den anbefalte behandlingen hvis konservative tiltak ikke har tilstrekkelig effekt i ytterledd.
Ytterleddet trenger stabilitet og tap av bevegelsesutslag som følge av en artrodeseoperasjon er funksjonelt uproblematisk.
Skruefiksasjon angis å gi høyest tilhelingsrate. Vi bruker likevel stort sett åpen teknikk med pinnefiksasjon. Ytterleddene innstilles i 0-5º fleksjon.
PIP-leddet er det vanligste leddet som rammes ved revmatoid artritt.
Artrose i leddet kan også være posttraumatisk eller oppstå på degenerativt grunnlag. Artrose kan medføre betydelig stivhet og smerter, og dermed redusert grepsfunksjon.
Den vanligste behandlingen er artrodese, men proteser blir benyttet i økende grad. Man var tilbakeholden med protese tidligere grunnet tidlig løsning og dermed varierende resultater når det gjelder proteseoverlevelse. Dette gjelder spesielt i peke- og lang fingeren, som utsettes for ulnart stress, og hvor man anbefaler artrodese. Protesene i dag er bedre og behandlingen tilbys til pasienter hvor protese er mulig.PIP-ledd protese (CapFlex)
Artrodese i PIP, DIP, eller i Tommelens IP-ledd, følger samme prosedyre. Hvor hensikten er å immobilisere leddet for å forhindre bevegelse i operert ledd slik at artrodesen gror.
Se prosedyre for ortose Fingerortose (artrodese)
Leddet gipses/bandasjeres og pasienten kommer til ergoterapeut etter 1-2 uker for tilpassing av ortose (ut i fra ortopedens vurdering). Ortosen skal ikke hindre bevegelighet i andre ledd (dersom det ikke er beskrevet fra ortoped). Det er viktig å opprettholde bevegelse i andre ledd for å motvirke tilstivning og ødem.
Ortosen skal brukes døgnkontinuerlig i 8 uker postoperativt eller frem til kontroll hos ortoped, hvor det også blir tatt røntgen for å se tilheling.
Oppfølging ved behov.
Ved artrodese i MCP1: