Se også norske faglige retningslinjer for oppfølging og behandling av hiv (hivfag.no) og internasjonale guidelines f.eks. clinicalinfo.
Ved graviditet hos hiv-positiv kvinne vil barnet uten behandling av mor bli smittet med hiv i opptil 40 % av tilfellene. Ved moderne antiretroviral behandling av den gravide og det nyfødte barnet, samt riktig valg av forløsningsmetode, er risikoen < 1 %.
Smitte av barnet skjer som regel i tredje trimester, under fødselen eller ved amming, men kan sannsynligvis også skje tidligere i svangerskapet. Smitterisikoen øker med økende hiv-RNA i plasma og økende grad av immunsvikt hos mor. Det er større smitterisiko ved vaginal fødsel og keisersnitt utført etter vannavgang enn ved elektivt keisersnitt, dette gjelder dog ikke ved lave virusnivåer.
Fastlege og fødeavdeling
En gravid kvinne med hiv bør knytte kontakt med fastlege og jordmor i kommunen/bydelen og gjennomføre vanlige svangerskapskontroller og rutine-ultralydundersøkelse på samme måte som ikke-hivpositive. Infeksjonslege bør forsikre seg om at kontakten med fødeavdelingen er etablert i god tid før fødsel. Forløsningsmetode bør planlegges ved konsultasjon med gynekolog ved fødeavdelingen innen uke 36. Ved OUS er det rutine at fødeavdelingen innkaller til samtale med jordmor også tidligere i svangerskapet. OUS har også en egen ressursgruppe med representanter fra infeksjonsmedisinsk avdeling, fødeavdelingen og pediater. De har kvartalsvise møter hvor man diskuterer oppfølging av de gravide med hiv. Send gul lapp til MDT HIV GRAVIDE KVAL
Kontroller på infeksjonspoliklinikken
Amniocentese og andre invasive undersøkelser i svangerskapet der kvinnen har hiv rna < 50 kop/ml gir sannsynligvis liten risiko for hivoverføring til fosteret og kan utføres dersom indisert. Ved hiv rna > 50 kop/ml før fostermedisiner konsultere infeksjonsmedisiner sammen med pasienten og hennes partner og vurdere smitterisiko opp mot indikasjon.
Hos kvinner i fertil alder velges behandling etter samme prinsipper som hos andre personer som lever med hiv. Medikamentendringer kan være aktuelt hos kvinner som kan bli eller er blitt gravide, både på grunn av mulige teratogene effekter og på grunn av farmakokinetiske endringer i siste del av svangerskapet. Vær ekstra obs på potensielle interaksjoner mellom ART og syrenøytraliserende eller kosttilskudd. Sjekk www.hiv-druginteractions.org og interaksjoner.no
Behandlingsanbefalinger
tenofovir DF/emtricitabin eller tenofovir AF/emtricitabin eller abakavir/lamivudin
+
dolutegravir eller raltegravir eller biktegravir eller darunavir/ritonavir
Kommentarer til effekter av enkeltmedikamenter i svangerskap
NRTI
NNRTI
Proteasehemmere
Integrasehemmere
Mål for behandlingen
Oppnå supprimert virus god tid før fødselstidspunkt, i.e. uke 36. Studier tyder på at supprimerte virusnivåer også tidligere i svangerskapet er fordelaktig med tanke på risiko for smitte til barnet.
Den perorale antiretrovirale behandlingen fortsettes gjennom fødselen hos alle.
Intravenøs zidovudin er ikke indisert ved supprimert virus, verken ved planlagt vaginal forløsning eller keisersnitt.
Intravenøs zidovudin er indisert ved:
Infusjon startes umiddelbart hvis begynnende fødsel eller av vannavgang. Ved planlagt keisersnitt startes infusjon 3 timer før inngrep. Dosering: Retrovir® 2 mg/kg første time, deretter 1 mg/kg/time frem til avnavling.
Valg av forløsningsmetode
Førløsningsmetode bør planlegges i god tid og senest ved konsultasjon hos fødselslege ca i uke 36. Både risiko for virusoverføring til barnet og obstetriske faktorer er avgjørende for valget.
Hivbehandlingen kontinueres etter fødselen. Kvinnen bør få kontroll hos infeksjonslege noen få uker etter fødselen.
I tråd med internasjonale retningslinjer anbefaler vi at kvinner med hiv i Norge ikke ammer, da ernæring med morsmelkserstatning ansees fullverdig og eliminerer faren for postnatal hivoverføring. Dersom mor er fullt virussupprimert er risikoen for smitte ved amming svært liten, men ikke helt eliminert. Det foreligger ikke studier om langtidseffekt hos barn ved eksponering for hiv medikamenter via brystmelk.
Helse og omsorgsdepartementet har nylig vedtatt at gravide hivpositive har rett til gratis morsmelkserstatning og nødvendig utstyr (10 flasker og smokker) i barnets første leveår. Dette er kommunens ansvar. Dette må planlegges tidlig i 3. trimester slik at morsmelkserstatning og nødvendig utstyr for minimum 6 ukers forbruk er utlevert før planlagt konsultasjon hos fødselslege i uke 36. I praksis vil jordmor/fødselslege på OUS tidlig ta kontakt med helsestasjon for å ordne dette.
Kvinnen kan av ulike personlige, sosiale og kulturelle årsaker likevel ønske å amme. I tråd med de samme internasjonale retningslinjene anbefaler vi at hun støttes i det valget dersom hun er fullt virussupprimert over tid og har historisk god etterlevelse. Dersom barnet fødes prematurt bør det ikke ammes. Hvis kvinnen har et sterkt ønske om å amme bør dette planlegges i godt i forkant av fødselen med tidlig kontakt og oppfølging fra «tverrfaglig ressursgruppe for hivpositive gravide» ved OUS (send gul lapp til MDT HIV GRAVIDE KVAL).
Oppfølging av mor og barn som ammes:
I følgende situasjoner bør ammingen avsluttes pga. risiko for hivsmitte til barnet:
Behandling og prøvetaking av barnet. Barnet skal starte posteksposisjonsprofylakse så snart som mulig etter fødsel, helst innen 4 timer.