Rask varsling til medisinsk nødtelefon 113 og iverksetting av livreddende førstehjelp på skadested, er starten på all traumebehandling. Den som varsler og utfører førstehjelp de første minuttene er ofte en som var til stede ved hendelsen eller som kommer til rett etter hendelsen. I de fleste tilfeller er dette personer som ikke har profesjonell bakgrunn i behandling av skader. Det er understreket i forskning, bl.a fra Sverige, at tiden til varsling, start av hjerte-lungeredning (HLR), tid til bruk av en hjertestarter og tid til ambulansen ankommer er vesentlig for økt overlevelse (1). Medisinsk nødmeldetjeneste er sentral i kommunikasjon med førstehjelperen og identifisering av alvorlig skade, ref. kapitlet "Identifisering av alvorlig skade", fig 1 og kapittelet "Medisinsk nødmeldetjeneste".
Uten riktig førstehjelp vil liv kunne gå tapt de første minuttene etter skade. Undersøkelser viser at det er mange traumepasienter som dør før de ankommer sykehus og at enkle førstehjelpstiltak for traumepasienter vil øke overlevelsen (2,3).
Norges langstrakte geografi understreker viktigheten av førstehjelp ytterligere fordi den profesjonelle hjelpen i mange områder bruker lengre tid på å nå frem til pasienten. Spesielt viktig er fri luftvei, blødningskontroll og å unngå hypotermi. Man ser økt overlevelse der det var gitt førstehjelp, slik som man ser ved hjertestans. Det er lite forskning som understøtter konklusjonen, men man ser at førstehjelp øker overlevelsen (2-5).
Flere kunne vært reddet med førstehjelp og da er det viktig med systematisk opplæring (6).
Opplæring i førstehjelp setter folk i stand til å utføre livreddende tiltak på et skadested i større grad enn uten opplæring. En studie viser signifikant forskjell på utøvelse av førstehjelp ved skadetilfeller mellom de som hadde fått førstehjelpsopplæring, og de som ikke hadde fått det. Studien viser også at opplæringen kan forbedres (4).
Førstehjelpsopplæringen bør fokusere på enkle tiltak som lekfolk vil være i stand til å huske i en stress-situasjon og være i stand til å utføre (2,3). Førstehjelpsopplæring vil øke muligheten for god kommunikasjon mellom innringer og AMK operatør.
"Oppfølgning av førstehjelpere" er et oppfølgingstilbud til personer som har vært til stede eller utført førstehjelp til en bevisstløs person. Tilbudet innebefatter lekfolk, helsepersonell som utfører førstehjelp utenfor arbeidstiden og akutthjelpere. Tilbudet gjelder førstehjelpere fra hele landet med et nasjonalt nummer 02415. Mange kan slite med sterke inntrykk, skyldfølelse og klandrer seg selv for å ikke ha gitt god nok førstehjelp. For de som ikke er pårørende er bekymring rundt pasientes utfall et stort tema. En studie utført ved Helse Stavanger viste at førstehjelpere kan oppleve søvnvansker, flashbacks, vekttap, angst, konsentrasjonsvansker, redusert arbeidskapasitet og mye mer (7).
Førstehjelpsopplæringen
Status på førstehjelpskunnskapen generelt i befolkningen er bra sammenlignet med mange andre land. Undersøkelser gjort i 2022 viser at befolkningen i Norge har en god innstilling til å hjelpe, men at de føler seg usikre på utførelsen av førstehjelp og konkrete tiltak (2,8,9). Blant annet viser tall fra Norsk hjertestansregister at tilstedeværende har gitt HLR i 85% av hjertestans utenfor sykehus.
Førstehjelpsundervisningen har i liten grad vært underlagt kvalitetssikring og gir derfor varierende nivå ut fra gjeldende utdanningsplaner. Det mangler forstatt en nasjonal plan for livslang opplæring og vedlikehold av førstehjelpskunnskap (NFR). Dugnaden "Sammen redder vi liv" (2017-2023) har satt fokus på livslang opplæring i førstehjelp.
Utfordringer med førstehjelpsopplæring:
I Danmark har man utarbeidet et kompetansegivende kursbevis som er knyttet til kvalitetskrav utarbeidet av Dansk Førstehjælpsråd. Både instruktørens bakgrunn, innhold i førstehjelpskurset både hva angår tid og tema er fastlagt for å få et kompetansegivende kursbevis. Det er ønskelig med en tilsvarende modell i Norge.
Rask varsling til medisinsk nødtelefon 1-1-3 og iverksetting av livreddende førstehjelp på skadested
Sterke anbefalinger
Anbefalinger
Befolkningen og myndigheter med ansvar for helse, skole, HMS-krav og vegtrafikk.
Det er identifisert lite forskning på hvorvidt førstehjelpstiltak på skadestedet, før helsepersonell ankommer, ville kunne redusert mortaliteten (3, 4). Det er imidlertid vist at førstehjelp kan redusere dødelighet og flere studier kan dokumentere dette (13, 14).
Eksempel på hvilke kvalitetsindikatorer som kan innføres
Eksempel på hvilke kvalitetskrav som kan innføres:
Typer kurs:
Det finns mange gjennomarbeidede kurskonsepter innen førstehjelp. Her henvises det til Norsk Førstehjelpsråds medlemsorganisasjoner (15).