Suprakondylære humerusbrudd utgjør 50-70 % av alle albuefrakturer og er hyppigst blant gutter i alderen 5-8 år.
Skademekanisme og type frakturer
Suprakondylære humerusbrudd deles hovedsakelig inn i ekstensjons- og fleksjonsfrakturer:
Vurdering av frakturstilling
Bare 20% av lengdetilveksten i humerus skjer i distale fyse. Man kan derfor ikke regne med at feilstillinger forårsaket av ufullstendig reposisjon kommer til å korrigeres gjennom ytterligere tilvekst. Et unntak er feilstillinger i coronalplan, som delvis kan korrigeres.
Røntgenbilde av albuen front og side viser typisk feilstilling i albuen (Gartland 2):
Ved suprakondylære humerusbrudd er det vanlig å observere hevelse, feilstilling og smerte i albueområdet. Ved innadvendt rotasjon og hevelse, kan hudfoldene glattes ut, kjent som «puckering sign», som er indikativt for suprakondylær fraktur.
NB! Kontroller sirkulasjon (håndtemperatur, mikrosirkulasjon, puls i a.radialis) og sensibilitet/motorikk i fingrene.
Sirkulasjonsstatus
Sirkulasjonsstatus bedømmes primært ved at radialis puls palperes. Er puls tilstede, trenger frakturen ikke behandles “akutt”. Dersom puls ikke er tilstede, reponeres frakturen i narkose. Dersom man etter denne prosedyren ved vurdering av puls, kapillærfyllning og perifer oksygenmetning (pulsoxymeter) ikke er overbevist om at sirkulasjonen er adekvat, ta kontakt med karkirurg og vurder angiografi. Dersom karene må eksploreres anbefales anteromedial tilgang med reposisjon og pinning av bruddet først.
Nevrologisk status
Ved dislokerte fraktuer forekommer det nerveskader (vanligvis n. medianus) hos ca.10% av pasientene.
Nervefunksjonen skal alltid undersøkes (n.radialis, n.medianus og n.ulnaris). Graden av nervedysfunksjon kan variere sterkt fra lett sensibilitetsnedsettelse, parestesier til komplett opphør av funksjon. Det vanligste forløpet for disse nerveskadene hos barn er ofte ukomplisert, og nervepåvirkningen utgjør ikke indikasjon for eksplorasjon av nervene. Iatrogen neveskade er like hyppig som traumatisk nerveskade i materialer hvor det er brukt pinning fra ulnarsiden.
Gartland klassifikasjon av dislokasjonen baserer seg på graden av feilstilling mellom distale del og huumerus fremre linje i sideplan. Man kan skille mellom ekstensjons- og fleksjonsfrakturer, hvor ekstensjonfrakturer omfatter 98% av tilfellene og man har et posteriort dislokert distalfragment.
Følgende frakturstilling på gjennomlysning vurderes som akseptabel:
Type I-frakturer (udislokerte)
Type II-frakturer (dislokert fraktur med intakt bakre cortex)
Følg Hirsch’ kriterier for fraktur stilling
Type III og IV-frakturer (dislokerte)
5 reposisjonsmomenter
Åpen reposisjon gir ikke større morbiditet enn lukket og kan benyttes dersom:
Bilateral tilgang er standard, men ved karskade kan også anteromedial tilgang benyttes. Pinning av bruddet etter reposisjonen. Gjennomlysningskontroll.
Ved instabile frakturer kan det benyttes opptil 2 pinner fra hver side, se bildet under til venstre. OBS: Viktig å beskytte nervus ulnaris ved pinning fra medialt - nerven kan eksempelvis beskyttes ved hjelp av at tommelen trykker og holder nerven posteriørt og vekk fra pinnen ved inndrivingen (høyre).
Gartland type 1
Gartland type 2 og 3
Forekommer i 7-10% av tilfellene. Nerve strukturer strekkes enten i forbindelse med skaden eller i forbindelse med reponering og manipulering. Nevrovaskulære strukturer kan være interponert i frakturspalten. De fleste nerve utfallene er neuropraxi og trenger ingen behandling. N. AIN eller n. medianus er oftes affisert.
Forekommer i < 1% av tilfellene enten som direkte skade av a. brachialis eller sekundær til antecubital hevelse.
5% av pasientene med suprakondylær fraktur opplever >5 grader redusert fleksjon/ekstensjons evne i albuen på grunn av enten ikke godt reponert brudd eller bløtdels kontrakturer.
Varus/valgus deformitet grunnet ikke anatomisk reponering.