Bløtvevstumores omfatter alt fra det vanlige lipomet til det skjeldne, høymaligne sarkom. Det fleste bløtvesvsvulster er benigne (Circa 200-300 benigne for hver malign svulst). Det oppstår ca 300 nye tilfeller av bløtvevssarkom i Norge hvert år.
Minst 30 % av alle blotvevssvulster er lipomer, 30 % fibrøse tumores, 10 % vaskulære og 5 % nervekjedesvulster.
Klinisk er det ofte veldig vanskelig å skille mellom benign og maligne bløtdelssvulster. De fleste bløtdelssarkomer er uøm og tilfeldig observerte funn som ikke fører til funksjonsnedsettelse eller redusert allmenntilstand ved diagnosetidspunkt.
På grunn av den sparsomme klinikken og fordi sarkomer er så sjelden blir de ofte mistolket som benigne.
Differentialdiagnoser for sarkom inkluderer:
Smerter oppstår når veksten av tumoren påvirker omgivende nerver og blodkar. Symptomer avhenger av hvor tumoren ligger:
Tumores som trenger utredning som malignitetssuspekt
For å stille riktig diagnose trenger vi en trippeldiagnostikk som består av kliniske funn, radiologi og morfologisk undersøkelse med FNAC og eventuell åpen biopsi.
Anamnese
Bør inneholde:
Billeddiagnostikk
Brukes til å:
MR
Er den viktigste undersøkelsen for å påvise og kartlegge tumoren. Ved sterk klinisk mistanke om malignitet er det ikke nødvendig å ta MR før henvisning til sarkomsenteret. (MR skal ikke forsinke utredningen).
Ved rutinemessig utredning av malignitetssuspekte tumores(se kriterier over):
Bestill MR (ved tumormistanke må dette angies i rekvisisjonen og man forventer MR tatt innen 2-3 uker). Følg opp og ta konsekvensen av svaret!
Moderne MRI gir mulighet for å stille sikker morfologisk fettvevsdiagnose, men kan ikke sikkert si noe morfologisk om annet vev. Når tolkning av MR-bildene er utført av radiolog med erfaring i å vurdere fettvevssvulster, er det ikke nødvendig å henviste til sarkomsenteret for diagnostikk, uansett størrelse eller beliggenhet av lipomet.
Vær liberal med MR, særlig når:
UL
Er viktig til UL veiledet biopsi. Kan gi informasjon om tumorens bevegelighet mot tilgrensende sturkturer og vaskularisering. Men kan ikke avgjøre om tumores er benigne eller maligne.
CT
PET
Kan være aktuelt etter at utredningen er i gang på sarkomsenteret
Biopsi
Hver torsdag formiddag kommer ukens nyhenviste pasienter til sarkomsenterets poliklinikk for klinisk undersøkelse og eventuell biopsi.
Felles for både nålebiopsi og åpen biopsi er nøye planlegging av stikkretning basert på anatomi fra MR bilder og planlegging av eventuell operasjon. Stikk-/biopsikanalen oppfattes som kontaminert og fjernes vanligvis med operasjonspreparatet.
Ved henvendelser til Ortopedisk avdeling der det angis mistanke om sarkom eller annen svulst i muskel/skjelettsystemet
Ved telefonhenvendelse kan man primært sette denne over til lege på tumorseksjonen. Lykkes ikke dette må man vurdere hastegrad. Vi har en åpen poliklinikk hver torsdag kl 10.00 – 12.00. I de aller fleste tilfeller er det tilstrekkelig å gi pasienten tilbud om time førstkommende torsdag kl 10.00 og forberede henne på litt ventetid undersøkelsesdagen. Har problemet mindre hast ber man legen sende en henvisning og pasienten vil få time en torsdag innen 4 uker. Gir man pasienten/legen tid med det samme, må koordinator på Sarkomsenteret (Anne-Lise eller Anniken) (tlf: 55972822) få beskjed om data, og pasienten/legen få beskjed om at henvisningen må taes med til konsultasjonen.
Ofte kommer henvendelsen fra sykehus som allerede har startet utredningen. Da er det en fordel om alle bilder og Cytologi / Histologi remisser kan sendes i forveien slik at vi har dem til sarkommøtet kl 13.30.00, tirsdagen før pasienten har time. Koordinatorene må få beskjed om hvor all radiologi er tatt slik at bildene kan innhentes.
Pasienten kan også mottas til øhj. innleggelse dersom man kan legge en plan for utredningen.
Flytskjema for utredning/henvisning av bløtvevstumores
OBS: vær liberal med MR for overfladiske, mindre tumores dersom de er lokalisert nær ledd/kar/nerver.
Behandling av subcutane, benigne tumores er enkel og en stor del trenger ingen behandling utover diagnose. Dersom det finnes operasjonsindikasjon, opereres pasienten med ekstirpasjon av tumoren. Pasienter med bekreftet benigne diagnoser og pasienter med svulster med ukjent malignitetspotentiale som utredes med biopsi og billeddiagnostikk ligger på ortopedisk sengepost.
Lipom rygg.
Kompresjon
Det er viktig med «dead space kontroll» etter fjerning av voluminøse tumores. Kompresjonsbandasje må kontrolleres av operatør/visittlege.
Dren
Som regel ingen spesielle restriksjoner. Sjelden behov for fysioterapi.