Gradering av kunnskapsgrunnlaget

Sist oppdatert: 05.07.2023
Utgiver: Helsedirektoratet
Versjon: 1.0
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Ved utarbeiding av nasjonale retningslinjer stilles det krav om at all relevant kunnskap på området hentes frem, beskrives og vurderes på en systematisk og åpen måte.

I denne retningslinjen er kunnskapsgrunnlaget gradert, ikke anbefalingen. Hvis anbefalingen skal graderes må en legge inn en vurdering av både kost- nytte og andre forhold som klinisk erfaring, skjønn og etikk. I tillegg må kunnskapsgrunnlaget vurderes. Dette er ikke gjort eksplisitt i forbindelse med dette arbeidet.

Graderingsmodell
Studietype Evidensnivå Gradering av evidensnivå
Kunnskap som bygger på systematiske oversikter og meta-analyser av randomiserte kontrollerte studier. Nivå 1a A
Kunnskap som bygger på minst én randomisert kontrollert studie. Nivå 1b
Kunnskap som bygger på minst én godt utformet kontrollert studie uten randomisering. Nivå 2a B
Kunnskap som bygger på minst én annen godt utformet kvasi-eksperimentell studie uten randomisering. Nivå 2b
Kunnskap som bygger på godt utformede ikke eksperimentelle beskrivende studier, som sammenlignende studier, korrelasjonsstudier og case studier. Nivå 3 C
Kunnskap som bygger på rapporter eller oppfatninger fra eksperter, komiteer og/eller klinisk ekspertise hos respekterte autoriteter. Nivå 4 D
  • Gå til avsnitt
  • Lukk