Kirurgi

Sist oppdatert: 28.03.2025
Utgiver: Helsedirektoratet
Versjon: 1.0
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Vurdering av resektabilitet 

Faktorer som bidrar til den relativt lave reseksjonsraten ved pancreaskreft er fjernmetastaser (lever, peritoneum, lunge), lymfeknutemetastaser utenfor reseksjonsområdet eller affeksjon av sentrale abdominale kar på diagnosetidpunktet. Graden av affeksjon av v. portae og v.mesenterica superior bedømmes ifm CT-staging. Pancreasreseksjon med reseksjon av v.portae og/eller v.mesenterica superior kan gjøres med samme overlevelse som hos opererte pasienter uten behov for venereseksjon (Kleive et al., 2017; Zwart et al., 2022). Postoperative komplikasjoner oppstår noe hyppigere etter venereseksjon, men postoperativ mortalitet er den samme (Kleive et al., 2017; Worni et al., 2013; Zwart et al., 2022).

Reseksjon ved affeksjon av v.portae/v. mesenterica superior forutsetter en proksimal og distal venestamme som muliggjør venerekonstruksjon. Etter reseksjon av affisert kar med tumorfrie reseksjonsrender gjøres rekonstruksjon enten som primær kar-anastomose (Wang et al., 2012) eller ved bruk av graft (autologt graft, allograft, syntetisk graft) (Labori et al., 2021). Affeksjon av a.mesenterica superior og truncus coeliacus er uttrykk for lokalavansert sykdom. Reseksjon ved svulstaffeksjon av disse to karene er omdiskutert (Mollberg et al., 2011) og arteriereseksjoner kan bare unntaksvis anbefales.

Svulster i corpus med begrenset affeksjon av truncus coeliacus kan i selekterte tilfeller vurderes for modifisert Applebys operasjon, som innebærer distal pankreasreseksjon med splenektomi og reseksjon av truncus coelicaus (Klompmaker et al., 2018a; Klompmaker et al., 2018b). Ved begrenset affeksjon av a.hepatica, og da oftest ved avgangen av a. gastroduodenale, kan pankreasreseksjon med arteriereseksjon og rekonstruksjon vurderes (Kleive et al., 2018; Mollberg et al., 2011). Karkirurgisk kompetanse er nødvendig ved behov for vene og/eller arteriereseksjoner.

Internasjonalt inndeles ikke-metastatisk pancreaskreft i primært resektabel, borderline resektabel og lokalavansert tumor i henhold til National Comprehensive Cancer Networks (NCCN) radiologibaserte definisjoner (CT) (Conroy et al., 2023; NCCN, 2024).

Primær operativ behandling 

Kirurgi er basis for kurativ behandling av pancreaskreft, men kun cirka 15–20 % av pasientene har resektabel sykdom på diagnosetidspunktet (Springfeld et al., 2023). Siden de aller fleste resektable svulstene er lokalisert til caput pancreatis, vil operativ behandling vanligvis innebære pancreatoduodenectomi (Whipple’s operasjon). Dette er en omfattende operasjon og hensyn til pasientens alder, komorbiditet, allmentilstand og eget ønske er viktig i vurderingen av behandlingsopplegget (Marangoni et al., 2012). I løpet av det siste tiåret har endringer rundt den tekniske gjennomføring av inngrepet og den perioperative overvåkning bidratt til bedre korttidsresultater. Median operasjonstid er omkring 5 timer, og det postoperative sykehusoppholdet er mediant 10 dager (Kleive et al., 2017; Nymo et al., 2020).

Resektabilitetskriterier ved pancreaskreft i henhold til National Comprehensive Cancer Network (NCCN, 2024)

Resektabilitets status

Arteriell side

Venøs side

Resektabel

Ingen tumorkontakt med arterier [(truncus coeliacus (TC), a.mesenterica superior (AMS) eller a.hepatica communis (AHC)].

Ingen tumorkontakt med v. mesenterica superior (VMS) eller v.portae (VP) eller £180⁰ kontakt uten uregelmessighet i venekontur.

Borderline resektabel

Caput/processus uncinatus:

  • Solid tumorkontakt med AHC uten utbredelse til TC eller a.hepatica bifurkaturen forenlig med trygg reseksjon og rekonstruksjon.
  • Solid tumorkontakt med AMS £180⁰.
  • Solid tumorkontakt med variant arterieanatomi (f.eks aksessorisk høyre leverarterie, avvikende forløp av høyre leverarterie, avvikende forløp av AHC og utspringet av ev. aksessorisk høyre leverarterie) og utbredelsen av tumorkontakt bør vurderes fordi det kan påvirke kirurgisk planlegging.

Corpus/cauda pankreatis:

  • Solid tumorkontakt med TC £180⁰.
  • Solid tumorkontakt med VMS eller VP på >180⁰, kontakt £180⁰ med uregelmessig kontur av venen eller trombose av venen, men med vene både proksimalt og distalt for det involverte sted som tillater sikker og komplett reseksjon og vene-rekonstruksjon.
  • Solid tumorkontakt med v.cava inferior (VCI).

Lokalavansert

Caput/processus uncinatus:

  • Solid tumorkontakt >180⁰ med AMS eller TC.

Corpus/cauda pankreatis:

  • Solid tumorkontakt >180⁰ med AMS eller TC.
  • Solid tumorkontakt med TC og aortaaffeksjon.
  • Ikke rekonstruerbar VMS/VP som skyldes tumoraffeksjon eller okklusjon (kan skyldes tumor eller bare trombe).

Typer av periampullære svulster 

Å skille mellom de ulike typer periampullære kreftsvulster både pre- og peroperativt er vanskelig. Kirurgi er basis for kurativ behandling av periampullære svulster, og består i pancreatoduodenectomi uavhengig av anatomisk utgangspunkt. Prognosen for duodenalkreft og ampullecancer er betydelig bedre enn for duktalt adenokarsinom i pancreas (Uijterwijk et al., 2024). Intrapancreatisk distalt kolangiokarsinom har også en bedre prognose. Det er viktig å identifisere disse (Deshpande et al., 2016) og ha en aktiv holdning til reseksjon av periampullære kreftsvulster slik at man ikke underbehandler svulster som har et annet utgangspunkt enn pankreas, og hvor prognosen er betydelig bedre.

Operasjonsmetoder 

Før operasjon ved pankreaskreft er det viktig å kartlegge arterieanatomien, spesielt mtp truncus coelicaus stenose og variantanatomi (akksesorisk eller avvikende avgang av a.hepatica dxt. eller a.hepatica sin.). I tillegg bør v.portae og v.mesenterica superior sitt forløp og forgreininger kartlegges. Pancreatoduodenectomi omfatter reseksjon av caput pancreatis, galleblære, distale gallegang, duodenum og første del (ca 10–15 cm) av jejunum, og ev. reseksjon av ventrikkelens distale del (antrum) (Christians et al., 2013; Whipple et al., 1935). Det er viktig å få med lymfeknuter rundt pancreasresektatet, noe som er av betydning for den postoperative stadievurderingen. Standard reseksjon av caput pankreatis omfatter disseksjon av lymfeknuter over og under pylorus (stasjon 5, 6), på høyre side av ligamentum hepatoduodenale (stasjon 12b1, 12b2 og 12c), de bakre pancreaticoduodenale lymfeknuter (13a, 13b), lymfeknuter på høyre side av a.mesenterica superior (14a, 14b), de fremre pancreaticoduodenale lymfeknuter (17a, 17b) og lymfeknuter foran a.hepatica communis (8a) (Figur 3) (Tol et al., 2014). Det er ikke vist at utvidet lymfeknutedisseksjon utover dette gir gevinst i form av bedret langtidsoverlevelse (Michalski et al., 2007). Interaortocavale lymfeknuter regnes som M+ kategori. Nytten av pancreatoduodenectomi hos pasienter med positive interaortocavale lymfeknuter er omdiskutert (Pedrazzoli, 2022).

Ved pancreatoduodenectomi gjøres transeksjon av gallegang og pankreas gjennom makroskopisk tumorfritt parenkym for å oppnå negative reseksjonsrender. Frysesnitt fra reseksjonsranden i pancreas kan vurderes, men anses ikke obligat fordi det er omdiskutert om rereseksjon og endring fra R1 til R0 status øker overlevelsen (Petrucciani et al., 2016). Hvis det tas frysesnitt skal rereseksjon til friskt vev vurderes ved R1, men det bør ikke gå på bekostning av makroskopisk vurdert normalt pankreasvev eller gallegang. R1 status forekommer imidlertid hyppigst i reseksjonsranden mot a.mesenterica superior, og avsløres ikke ved frysesnitt. Periadventitial disseksjon rundt arterien skal derfor tilstrebes.

Ved pancreatoduodenectomi re-etableres gastrointestinal kontinuitet ved anastomose mellom henholdsvis rest-pancreas (pancreaticojejunostomi), gallegang (hepaticojejunostomi) og ventrikkel/duodenalrest (gastro-/duodenojejunostomi) til jejunum (Figur 4). Etter at pylorusbevarende pancreatoduodenectomi (PPPD) ble introdusert i 1978, har denne modifikasjonen blitt vanlig i mange sentra (Traverso et al., 1978).

Total pancreatektomi kan være nødvendig i enkelte tilfeller. Om tumor er lokalisert til corpus eller cauda pancreatis, er distal pancreasreseksjon med disseksjon av lymfeknutestasjon 10, 11 og 18 og splenektomi aktuelt (Tol et al., 2014). Adenokarsinomer lokalisert til distale del av pancreas er sjeldnere, og på grunn av lokal tumorvekst og sykdomsutbredelse ved diagnosetidspunktet er det enda sjeldnere at kurativ operativ behandling er mulig. Laparoskopisk distal pancreasreseksjon med splenektomi kan gjøres hos pasienter med antatt pancreaskreft, og på kort sikt vil pasientene erfare de samme gevinster som laparoskopisk tilgang generelt gir. DIPLOMA studien viste ingen forskjell i radikal resekesjonsrate (R0/R1), tid til funksjonell restitusjon eller overlevelse mellom laparoskopisk/robot og åpen distal pankreasreseksjon (Korrel et al., 2023).

Komplikasjoner 

Pancreaskirurgi kan anses som en relativt trygg behandling, med en postoperativ mortalitet på 2–5 %. Postoperative komplikasjoner er hyppig og forekommer hos 30–50 % av pasientene (Kleive et al., 2017; Latenstein et al., 2022; Norsk register for Gastrokirurgi, 2024; Nymo et al., 2020; Soreide et al., 2019).

De vanligste kirurgiske komplikasjoner etter pancreatoduodenectomi er:

  1. Forsinket postoperativ ventrikkeltømning (10-15 %) (Wente et al., 2007a)
  2. Pancreasfistel (5-15 %) (Bassi et al., 2017)
  3. Blødning (5-7 %) (Wente et al., 2007b)
  4. Sårinfeksjon (3-11 %)
  5. Lymfelekkasje (5-7%) (Besselink et al., 2017)
  6. Gallelekkasje (5%) (Koch et al., 2011)
  7. Intraabdominal abscess (1-4 %)

De vanligste kirurgiske komplikasjoner etter distale pankreasreseksjoner er (Sahakyan et al., 2022; van Bodegraven et al., 2024):

  1. Pancreasfistel (15-20 %)
  2. Blødning (3-5 %)
  3. Forsinket postoperativ ventrikkeltømning (2-7 %)
  4. Sårinfeksjon (1-4 %)
  5. Intraabdominal abscess (1-4 %)

De aller fleste komplikasjoner kan takles med konservative tiltak, eller ved hjelp av intervensjonsradiologi og endoskopi. Reoperasjonsfrekvens etter pancreatoduodenectomi varierer og er ved norske sykehus 10-14 % (Kleive et al., 2017; Norsk register for Gastrokirurgi, 2024; Nymo et al., 2020).

Målet for kirurgisk behandling er å bedre overlevelsen. Selv etter antatt radikal kirurgi for pancreaskreft er prognosen alvorlig. Nyere nasjonale og internasjonale populasjonsbaserte studier angir en 5-års overlevelse på cirka 20 % (Huang et al., 2018; Nymo et al., 2022). Flere faktorer, som for eksempel alder, ASA grad, tumor størrelse, histologisk grad, påvisning av lymfeknutemetastaser og ufrie reseksjonsrender i operasjonspreparatet, og type og alvorlighetsgrad av postoperative komplikasjoner, spiller alle en rolle for prognosen både på kort og lengre sikt (Hartwig et al., 2011; Javed et al., 2024). På bakgrunn av slik kunnskap, er det viktig å differensiere den prognostiske informasjonen til pasienten også tidlig i behandlingsforløpet.

Perioperative tiltak 

Det foreligger ikke indikasjon for rutine preoperativ galleavlastning hos ikteriske pasienter (Dumonceau et al., 2018; van der Gaag et al., 2010), men det må vurderes på individuelt grunnlag i samarbeid med HPB-senteret hvor pasienten skal opereres. Enhver pre-operativ manipulering i galleveier øker risikoen for infeksjon og post ERCP pankreatitt, og infeksjonskomplikasjoner etter pankreasreseksjon. På den annen side vil ekstrahepatisk galleveisokklusjon kunne kompromittere leverfunksjonen, og konsekvenser av ev. nedsatt leverfunksjon må veies opp mot mulige komplikasjoner av invasiv galleavlastning. Hos ikteriske pasienter som utredes for mistenkt pancreaskreft er det derfor viktig at adekvat pre-operativ utredning med adekvat bildediagnostikk gjennomføres innen om lag en uke, slik at pasienten kan tilbys tidlig operasjon.

Kolangitt er en klar indikasjon for pre-operativ galleavlastning (Dumonceau et al., 2018). Mange vil også vurdere avlastning om s-bilirubin er >250 µmol/L hvis pasienten av ulike årsaker ikke kan bli operert innen 1-2 uker, fordi risikoen for postoperativ leversvikt øker med høye bilirubinverdier. En studie har vist at s-bilirubin hos ikterisk pasient stiger med cirka 100 enheter per uke i påvente av operasjon (Mansfield et al., 2006). Hvis pasienten i påvente av operasjon har betydelige plager av ikterus med kløe og i tillegg raskt stigende s-bilirubin verdier, styrkes indikasjonen for galleavlastning. Galleavlastning bør uansett ikke utføres før adekvat bildeundersøkelse (CT pancreas protokoll 2 fase) er utført. Hvis det er utført preoperativ galleavlastning vil operativ behandling bli planlagt i løpet av 2-4 uker etter prosedyren. Ved langvarig ikterus kan det foreligge malabsorpsjon og vitamin K mangel, og vitamin K bør gis før operasjonen for å unngå blødningstendens.

«Enhanced recovery after surgery» (ERAS) prinsipper for pancreaskirurgi bør følges for å sikre et systematisert og optimalisert perioperativt forløp (Melloul et al., 2020). Tromboseprofylakse og adekvat antibiotika profylakse er viktig i relasjon til operativ behandling av pancreaskreft. Som tromboseprofylakse anbefales lavmolekyklært heparin som bør gis i 28 dager etter operasjonen (Melloul et al., 2020). Som anibiotikaprofylakse anbefales Doksysyklin p.o./i.v. 400 mg og Metronidazol 1 g p.o./i.v. (Helsedirektoratet, 2024). Profylakse med octreotid (Sandostatin ™ - en syntetisk somatostatin analog) for å redusere risikoen for postoperativ komplikasjoner etter pancreaskirurgi har vært mye benyttet, men er omdiskutert og brukes ikke rutinemessig (Adiamah et al., 2019). Det er vanlig å gi protonpumpehemmer (PPI) under det post-operative sykehusoppholdet. Prevalensen av eksokrin pankreasinsufficiens er 70-100 % etter pancreatoduodenectomi og 0–42 % etter distal pankreatektomi (Sabater et al., 2016). Rutinemessig postoperativ enzymsubstitusjon (Creon 25000™; 1–2 kapsler til hvert måltid) anbefales etter pancreatoduodenectomi og total pankreatektomi (Gianotti et al., 2018). Hos pasienter med distal pankreasreseksjon anbefales klinisk oppfølging med hensyn på utvikling av eksokrin pancreasinsuffisiens. Etter klassisk pancreatoduodenectomi hvor det er gjort antrumreseksjon må behandling med vitamin B12 preparat påbegynnes.

Oftest brukes 1–2 abdominale dren etter operasjon for pancreaskreft. Tidlig fjerning av dren er viktig (innen 3.-4. postoperative dag), da dette reduserer risikoen for intra-abdominal infeksjon og pancreasfistel (Diener et al., 2011). Flere høy-volum sentra benytter selektiv drensbehandling ved pancreatoduodenectomi, og bruker ikke dren rutinemessig på pasienter hvor risikoen for postoperativ pancreasfistel vurderes som lav (McMillan et al., 2017). Ved distale pankreasreseksjoner viste en randomisert studie (PANDORINA) færre postoperative pankreasfistler hos pasienter som ikke fikk anlagt intraoperativt abdominalt dren (van Bodegraven et al., 2024). Eksklusjonskriteriene i PANDORINA studien, hvor innleggelse av dren allikevel ble anbefalt, var distal pankreasreseksjon utført med samtidig ventrikkel-, kolon- eller leverreseksjon eller ved arteriereseksjon (annen enn a. lienalis reseksjon), graviditet, ASA klassifikasjon 4-5 eller WHO funksjonsstatus 3-4. Resultatene fra PANDORINA studien har ført til at mange sentra har sluttet å legge abdominal dren rutinemessig ved distale pankreasreseksjoner.

Total parenteral ernæring er forbundet med økt risiko for postoperative komplikasjoner (Brennan et al., 1994). Tidlig peroral væske og ernæring er trygt, og bør tilstrebes (Gianotti et al., 2018; Lassen et al., 2008). Dette vil trolig også bedre pasientenes komfort. Ved redusert egen inntak over tid anbefales nasogastrisk/nasojejunal ernæringsonde fremfor parenteral ernæring (Gianotti et al., 2018).

Anbefalinger 

Evidensgrad

Utredning, vurdering og behandling av pasienter med pancreaskreft uten fjernmetastaser skal foregå på sentra med adekvat spesialkompetanse som samarbeider i multidisiplinære team, og som har døgnkontinuerlig kompetent vakt innen alle fagområder som er involvert i behandlingen.

C

Pre-operativ rutine galleavlasting (fortrinnsvis endoskopisk) hos ikteriske pasienter med bilirubin < 250 µmol/L reduserer ikke den generelle risikoen for postoperative komplikasjoner, men øker risikoen for infeksjonskomplikasjoner.

A

Operable pasienter bør vurderes for reseksjonskirurgi direkte.

Indikasjon for preoperativ galleavlastning bør diskuteres med HPB senteret som skal operere pasienten

C

Pylorusbevarende- og tradisjonell («Whipple’s») pancreatoduodenectomi er likeverdige metoder.

B

Reseksjon av v.portae og/eller v.mesenterica superior for å oppnå radikal kirurgi kan utføres. Overlevelsen er som hos pasienter uten behov for venereseksjon.

C

Tidlig peroral ernæring reduserer risikoen for komplikasjoner.

A

Tromboseprofylakse og adekvat antibiotika profylakse er viktig i relasjon til operativ behandling av pancreaskreft.

C

Det anbefales rutinemessig postoperativ enzymsubstitisjon etter pancreatoduodenectomi.

C