Anbefalingen er faglig normerende og et hjelpemiddel for å ta forsvarlige valg som fremmer god praksis, kvalitet og likhet innenfor folkehelsen og for helsetjenesten. Anbefalingen er ikke rettslig bindende.
Cefalotin* iv 2 g. Første dose gis 60 - 30 min før kirurgi. Ved lengrevarende inngrep gjentas 2 g hvert 90. min peroperativt, inntil maks 8 g
Klindamycin iv 600 mg. Første dose gis 60 - 30 min før kirurgi. Ny dose etter 6 timer ved pågående operasjon.
Sterk anbefaling
For antibiotikaprofylakse ved kirurgi i samarbeid med andre spesialiteter (ØNH, gynekologi, ortopedi, nevrokirurgi og gastrokirurgi) henvises til egne kapitler. For antibiotikaprofylakse ved transseksualkirurgi og kraniofacial kirurgi henvises til egen protokoll ved Oslo universitetssykehus som har landsfunksjon for disse diagnosegruppene.
*Cefazolin istedenfor cefalotin? Se vurdering fra Nasjonal kompetansetjeneste for antibiotikabruk i spesialisthelsetjenesten.
Ved å trykke på virkestoffene finner du tilgjengelige legemidler i Norge med tilhørende preparatomtaler og pakningsvedlegg hos Statens legemiddelverk.
For antibiotikaprofylakse ved kirurgi i samarbeid med andre spesialiteter (ØNH, gynekologi, ortopedi, nevrokirurgi og gastrokirurgi) henvises til egne kapitler. For antibiotikaprofylakse ved transseksualkirurgi og kraniofacial kirurgi henvises til egen protokoll ved Oslo universitetssykehus som har landsfunksjon for disse diagnosegruppene.
Det finnes få gode vitenskapelige studier for antibiotikaprofylakse ved plastikkirurgi. I tillegg er spekteret av operasjonstyper svært heterogent og det er vanskelig å overføre resultatene fra en undersøkelse til å gjelde for flere typer operasjoner. Protokoller for antibiotikaprofylakse ved de forskjellige avdelingene i Norge er som oftest basert på generelle indikasjoner for profylakse ved kirurgi, og bygger på ekstrapolering av retningslinjer fra andre fagområder.
Ved enkelte prosedyrer gis profylakse til tross for at evidensgrunnlaget er lavt, på grunn av at faren for infeksjon vil ha betydelige konsekvenser for det postoperative resultatet. Insidensen av postoperative infeksjoner er svært avhengig av pasientens tilstand og hvilke type inngrep som utføres. Ved små rene inngrep er insidensen svært lav i motsetning til større operasjoner på pasienter med betydelig komorbiditet, for eksempel bukplastikker på overvektige, hvor insidensen kan øke opp mot 30% [1].
For profylakseIndividuell vurdering i forhold til generelle retningslinjer for antibiotikaprofylakse (intern lenke), viser til P01.01.
Ved kirurgi på hud er den vanligste bakterien som forårsaker postoperativ infeksjon Staphylococcus aureus og Streptococcus pyogenes. I orofarynx forekommer hyppigst streptokokker, korynebakterier, Haemophilus spp., og Neisseria spp. Ved urogenital kirurgi forekommer enterokokker, enterobakterier og stafylokokker. Se også kapittelet om postoperative sårinfeksjoner.
Se generelt kapittel om antibiotikaresistens
Administrering av antibiotikaprofylaksen gis i utgangspunktet intravenøst, med første dose 60 til 30 minutter før operasjonen påbegynnes. Enkelte studier [1] har vist signifikant reduksjon av postoperative infeksjoner ved hudsvulstkirurgi ved tilsetning av antibiotikapudder i såret (cefalozin), intramuskulær injeksjon (cefalozin), eller ved tilblanding i lokalanestesi av nafcillin (kloksacillin-ekvivalent) - ingen av disse er registrert i Norge; eller klindamycin – dette anvendes imidlertid lite i Norge.
Populasjon | Plastikkirurgi |
Intervensjon | Antibiotikaprofylakse |
Komparator |