Organisering av sarkomomsorgen

Sist oppdatert: 24.09.2024
Utgiver: Helsedirektoratet
Versjon: 1.0
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Universitetssykehusene i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø har etablert hvert sitt sarkomsenter som utreder og behandler de fleste pasientene i sin region. Kirurgi ved bensarkom er sentralisert til Bergen og Oslo ved Flerregional behandlingstjeneste for kirurgi ved bensarkom.

Multidisiplinært team (MDT)

Alle sarkomsentrene har etablert et eget multidisiplinært team (MDT) for sarkom.Et sarkom-MDT bør ha et kjerneteam bestående av:

  • Kirurger/ortopeder og onkologer som har sin kliniske virksomhet hovedsakelig innen sarkombehandling.
  • Radiologer, nukleærmedisinere og patologer med spisskompetanse i sarkomutredning.
  • Pediatrisk onkolog med erfaring innen behandling av svulster i ben og bløtvev.

Hvert MDT bør etablere fast samarbeid med andre kliniske spesialiteter (thorakskirurger, nevrokirurger, ØNH kirurger, kontaktpersoner for partikkelbestråling) som tilkalles til MDT-møter ved behov.

Norsk sarkomgruppe

Norsk sarkomgruppe er et tverrfaglig forum for fagpersoner som jobber med sarkompasienter. Gruppen består av ortopeder, gastrokirurger, gynekologer, onkologer, radiologer, nukleærmedisinere, patologer, fysioterapeuter, sykepleiere og assosierte medlemmer med forskjellige spesialiteter i alle helseregioner som deltar i utredning, behandling og oppfølging av sarkompasienter.

Flerregional behandlingstjeneste for kirurgi ved bensarkom

Kirurgi ved bensarkom er sentralisert til Haukeland universitetssykehus og Oslo universitetssykehus ved Flerregional behandlingstjeneste for kirurgi ved bensarkom. De leverer årlige rapporteringer via RHFene til Helse- og omsorgsdepartementet.

Nasjonalt kvalitets- og kompetansenettverk for sarkomer

Oslo universitetssykehus, Radiumhospitalet, har hatt ansvar for Nasjonal kompetansetjeneste for sarkom. Fra januar 2024 er denne kompetansetjenesten omorganisert til Nasjonalt kvalitets- og kompetansenettverk for sarkomer. Nettverket skal bidra til å bygge opp og spre kompetanse om utredning og behandling av sarkomer. Målet er at helsetjenesten skal være god og likeverdig for alle pasienter med sarkom i alle helseregioner.

  • Gå til avsnitt
  • Lukk