Både i den kliniske hverdag og når pasienter behandles etter protokoller for utprøvende behandling, er det viktig å ha klare retningslinjer for evaluering av behandlingen. Kriterier er utarbeidet av en internasjonal arbeidsgruppe (Cheson et al., 1999). Disse kriteriene har det vært bred enighet om og de benyttes fortsatt i utstrakt grad. Kriteriene har imidlertid blitt revidert i 2007 og 2014, blant annet for å tilpasses den økende bruk av PET/CT (Cheson et al., 2014; Cheson et al., 2007). Responskriteriene fra 1999 vil i noen grad være adekvate i rutinen, mens de nyere kriteriene gradvis vil overta innenfor studier og i situasjoner der det er mulig og ønskelig. Begge sett av responskriterier presenteres i det følgende i forkortet versjon:
Kriterier for behandlingsrespons (Cheson et al., 1999)
(Benyttes der PET/CT ikke utføres)
Komplett remisjon (KR)
- Fullstendig tilbakegang av alle kliniske, biokjemiske og radiologiske tegn til sykdom og tilbakegang av alle symptomer på sykdom hvis tilstede før behandling.
- Dette innebærer at alle lymfeknuter er normalisert i størrelse (≤ 1.5 cm i deres største transversale diameter for knuter > 1.5 cm ved behandlingsstart). Affiserte knuter med største diameter 1.1–1.5 cm før behandling må ha avtatt til < 1 cm.
- Milten, hvis affisert før behandling, må ha avtatt i størrelse og skal ikke være palpabel. Hva som er normal miltstørrelse er ikke definert.
- Benmargen, hvis affisert før behandling skal være normalisert ved mikroskopisk undersøkelse
Komplett remisjon, ubekreftet (KRu)
Kriteriene for komplett remisjon skal være oppfylt, men med en eller flere av de følgende trekk:
- Rest-tumor over 5 cm i største transversale diameter, men som har avtatt med mer enn 75 % i summen av produktet av deres største diametre (SPD).
- Ikke avklart benmargsfunn (økt antall og størrelse av lymfoide aggregater, men uten cytologisk eller arkitektonisk atypi).
Partiell remisjon (PR)
- ≥ 50 % tilbakegang i sum av SPD til de seks største lymfeknuter eller tumormasser, valgt fra ulike regioner der disse var affisert før behandling.
- Ingen størrelsesøking av andre knuter, lever eller milt.
- Knuter i lever og milt må ha avtatt med minst 50 % i SPD.
- Benmargsaffeksjon ansees irrelevant da affeksjon ikke ansees som målbar.
- Ingen nye lesjoner skal være tilkommet.
Progressiv sykdom (PD)
- ≥25 % øking i SPD av hvilken som helst lesjon som tidligere er identifisert, sammenliknet med før behandling.
- Tilsynekomst av nye lesjoner under eller ved avslutning av behandling.
Stabil sykdom (SD)
Defineres som dårligere respons enn PR, men uten å være PD.