Biokjemiske analyser som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å

Krystaller i leddvæske

Dette emnet er hentet fra Medisinsk biokjemi (Nasjonal)
14.02.2022Versjon 1.0

Bakgrunn 

Urinsyregikt er en krystallartritt med avleiring av urinsyrekrystaller (mononatriumuratkrystaller) i ledd. Ved påviste urinsyrekrystaller i leddvæske foreligger det per definisjon urinsyreartritt, og spesifisiteten til undersøkelsen er derfor høy. Sensitiviteten er noe lavere, og det kan blant annet forklares ved manglende trening i mikroskopiske teknikker for å påvise urinsyrekrystaller. Man kan ikke ekskludere urinsyreartritt på bakgrunn av en negativ mikroskopi. Små eller få, spredte krystaller, og preanalytiske feilkilder som aspirasjon av fortynnet leddvæske, kan være forklarende årsaker til falskt negativt funn.

Kalsiumpyrofosfatdihydratassosiert artropati er en sekkebetegnelse for tilstander med presipitering av kalisiumpyrofosfatdihydratkrystaller i ledd. Tradisjonelt har denne type artropati/artritt blitt kalt for kondrokalsinose.

Indikasjoner 

Mistanke om krystallartritt, spesielt urinsyreartritt. Artritt av ukjent årsak.

Prøvetakingsrutiner 

Pasientforberedelser:

Ingen.

 

Prøvemateriale:

Leddvæske i EDTA-prøveglass. Glass uten tilsetning kan også benyttes, men da må prøven ankomme prøvemottaket umiddelbart for å unngå koagulert prøve.

Veiledende referanseområder 

Normalt: Ingen krystaller tilstede.

 

Metode

Mikroskopi av leddvæske under polarisasjonslys.

Tolkning 

Urinsyrekrystaller (mononatriumuratkrystaller) er tynne, nåleformede og sterkt dobbeltbrytende i polarisert lys. Kalsiumpyrofosfatdihydrat har romboid utseende med mindre dobbeltbrytende egenskaper.

 

Feilkilder

Urinsyrekrystaller er vannløselige og kan oppløses av større mengder lokalanestetika eller fortynningsvæske.

Nylig kortikosteroidinjeksjon i aktuelt ledd kan gi kortisonacetatkrystaller, som kan forveksles med patologiske krystaller.