Sammendrag av anbefalingene

Sist oppdatert: 28.03.2025
Utgiver: Helsedirektoratet
Versjon: 1.0
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Risikofaktorer (kapittel 6) 

Evidensgrad

Symptomer som kan gi mistanke om pancreaskreft bør i særlig grad vurderes hos pasienter som røyker, er overvektige, har nyoppstått diabetes uten kjente risikofaktorer, har kronisk pankreatitt i sykehistorien, eller hvor det kan være mistanke om arvelig disposisjon.

C

Hos pasienter hvor det foreligger mistanke om arvelig risiko for pancreaskreft

(på grunn av flere tilfeller av pancreaskreft og/eller andre krefttyper som malignt melanom, brystkreft eller prostatakreft i familien), bør henvises til senter som kan gi klinisk genetisk veiledning og eventuelt utføre gentesting. Det samme gjelder ved kreftdiagnose i ung alder.

C

Diagnose (kapittel 7) 

Evidensgrad

CT undersøkelse (m/«pancreas protokoll» og CT thorax og bekken) er basisundersøkelser i diagnostikk og utredning.

B

MR spesielt og EUS (eventuelt m/FNA) og PET-CT kan være nyttige supplerende undersøkelsesmodaliteter hos utvalgte pasienter.

B

ERCP er en terapeutisk prosedyre, og har ingen plass i diagnostikken av pancreaskreft. Prosedyren bør ikke gjøres før det er utført adekvat bildediagnostikk med CT pancreas.

D

Ved klinisk mistanke om sykdomstilbakefall utføres primært CT. Ved mistanke om lokoregionalt residiv anbefales «CT pancreas protokoll».

B

Diagnostisk laparoskopi i generell anestesi er kun aktuelt ved spesielle problemstillinger, og er ikke del av standard utredning.

B

Tumormarkører (CA 19-9) har ingen plass i screening, og har liten diagnostisk verdi, men kan gi prognostisk informasjon, og være til nytte for monitorering av effekten av systemisk kjemoterapi.

B

Pre-operativ perkutan ultralydveiledet biopsi/cytologi av antatt pancreaskreft frarådes på grunn av risiko for implantasjonsmetastaser, og fordi undersøkelsen har lav sensitivitet. Hvis pre-operativ morfologisk diagnose anses som nødvendig, bør

EUS-FNA/FNB foretrekkes.

C

Behandling av lokalisert sykdom/Kurativ behandling (kapittel 9) 

Kirurgi (kapittel 9.1)

Evidensgrad

Utredning, vurdering og behandling av pasienter med pancreaskreft uten fjernmetastaser skal foregå på sentra med adekvat spesialkompetanse som samarbeider i multidisiplinære team, og som har døgnkontinuerlig kompetent vakt innen alle fagområder som er involvert i behandlingen.

C

Pre-operativ rutine galleavlasting (fortrinnsvis endoskopisk) hos ikteriske pasienter med bilirubin < 250 µmol/L reduserer ikke den generelle risikoen for postoperative komplikasjoner, men øker risikoen for infeksjonskomplikasjoner.

A

Operable pasienter bør vurderes for reseksjonskirurgi direkte.

Indikasjon for preoperativ galleavlastning bør diskuteres med HPB senteret som skal operere pasienten

C

Pylorusbevarende- og tradisjonell («Whipple’s») pancreatoduodenectomi er likeverdige metoder.

B

Reseksjon av v.portae og/eller v.mesenterica superior for å oppnå radikal kirurgi kan utføres. Overlevelsen er som hos pasienter uten behov for venereseksjon.

C

Tidlig peroral ernæring reduserer risikoen for komplikasjoner.

A

Tromboseprofylakse og adekvat antibiotika profylakse er viktig i relasjon til operativ behandling av pancreaskreft.

C

Det anbefales rutinemessig postoperativ enzymsubstitisjon etter pancreatoduodenectomi.

C

Patologi (kapittel 9.2)

Evidensgrad

Operasjonspreparatet (fortrinnsvis «ferskt») skal merkes og orienteres slik at patologen kan orientere og bearbeide makropreparatet og gjøre adekvat mikroskopi for å kunne besvare de sentrale problemstillinger knyttet til tumortype, størrelse, lokalisering, reseksjonsrender, lymfeknutestatus, og eventuelt ytterligere reseserte strukturer (f. eks. veneresektat).

D

Standardisert disseksjon, inkl. aksial oppskjæring av pancreatoduodenectomi-preparater, med vevsinnstøping og bruk av en R1-definisjon basert på 1 mm avstand, resulterer i en mer nøyaktig vurdering av cancerorigo, tumorstørrelse, T-stadium og reseksjonsstatus.

C

Bruk av diagnosemal gir en mer nøyaktig og komplett vurdering av prognostiske faktorer.

D

Patologibesvarelsen bør foreligge senest innen 2-3 uker.

D

Onkologisk behandling ved lokalisert sykdom (kapittel 9.3)

Evidensgrad

Alle pasienter som på diagnosetidspunkt har lokalisert (det vil si ikke-metastatisk) sykdom og som ansees medisinsk i stand til å kunne gjennomgå pankreaskirurgi, bør henvises for resektabilitetsvurdering ved sykehus som utfører pankreaskirurgi.

B

Neoadjuvant behandling er per i dag ikke del av standardbehandlingen ved primært resektable svulster.

B

Neoadjuvant kjemoterapi anbefales ved borderline resektable svulster til pasienter som er i ECOG status 2 eller bedre og medisinsk operable.

B

Pasienter med primært, ikke-resektabel, lokalavansert pancreaskreft med tegn til god og langvarig (4-6 mnd.) respons på kjemoterapi og i god almentilstand bør rehenvises til universitetssykehus som utfører pancreaskirurgi for fornyet resektabilitetsvurdering.

D

mFOLFIRINOX er det foretrukne regimet, men må veies opp mot ECOG status, allmenntilstand og

eventuell komorbiditet ved behandlingsstart. Ved redusert funksjonsnivå/almentilstand anbefales

valg av regime i tråd med vurderinger som gjøres ved første linje metastatisk situasjon (se kapittel

11).

C

Adjuvant behandling (kapittel 9.4)

Evidensgrad

Neoadjuvant behandling er per i dag ikke del av standardbehandlingen ved resektabel pancreaskreft.

D

Neoadjuvant kjemoterapi anbefales ved borderline resektabel sykdom.

C

Selekterte pasienter med primært, ikke-resektabel, lokalavansert pancreaskreft med tegn til god og langvarig (4-6 mnd.) biokjemisk og radiologisk respons på kjemoterapi bør rehenvises til universitetssykehus som utfører pancreaskirurgi for responsevaluering med tanke på muligheten for eventuell kirurgi.

D

Endelig histologibeskrivelse av operasjonspreparatet med en bekreftelse på at pasienten har adenokarsinom utgående fra pancreas skal foreligge før oppstart adjuvant behandling. Alt makroskopisk tumorvev må være fjernet (dvs. en R0 eller R1 reseksjon er utført).

D

Adjuvant behandling bør starte senest innen 12 uker fra operasjonstidspunktet.

Det bør utføres en CT thorax/abdomen/bekken både ved behandlingsoppstart, og etter gjennomført adjuvant kjemoterapi.

A

Pasienten bør være i god allmenntilstand og god funksjonsklasse (ECOG 0‑1) ved oppstart behandling. Alder og komorbiditet må også tas i betraktning både med hensyn på om adjuvant behandling skal anbefales og ved valg av regime.

C

mFOLFIRINOX, bestående av 5FU, leukovorin, irinotecan og oxaliplatin gitt hver 14. dag, er standard adjuvant regime hos pasienter som er i god allmenntilstand og fullt restituert etter operasjonen. Eventuelt vurderes GemCap gitt i form av gemcitabine dag 1, 8 og 15 i en 4 ukers syklus kombinert med capecitabine 2 ganger daglig dag 1-22, gemcitabine monoterapi dag 1, 8 og 15 i en 4 ukers syklus eller FLV gitt i form av 5-FU og leukovorin 2 påfølgende dager hver 14. dag.

A

Oppfølgning og etterkontroll etter kurativ behandling (kapittel 10) 

Evidensgrad

Pasienten bør ha en etterkontroll på kirurgisk poliklinikk 4–6 uker etter gjennomført operasjon med kurativ intensjon. Her bør informasjon om endelig histologi, og avklaring av andre generelle forhold tas opp. Pasienten må få summert opp og repetert den gjennomførte behandling og resultatene av denne. Vurdering av pasientens aktuelle allmenn- og ernæringstilstand bør vektlegges og dokumenteres.

D

Dersom pasienten er aktuell for adjuvant kjemoterapi, må pasienten henvises til kreftavdeling for vurdering og informasjon så snart histologisvaret foreligger.

D

Etter gjennomført primærbehandling (operasjon + eventuell adjuvant kjemoterapi) følges pasientene videre av fastlege. Fokus bør rettes mot vurdering av allmenn- og ernæringstilstand og på symptomer som kan gi mistanke om residiv eller metastaser.

D

Det er ikke vitenskapelig grunnlag for å anbefale noe spesielt tidsintervall mellom slike konsultasjoner, og heller ikke grunnlag for å anbefale rutinemessig bruk av bildediagnostikk eller spesielle blodprøver.

C

Ved klinisk mistanke om residiv/metastaser bør utredning med CT thorax/abdomen/bekken, relevante blodprøver og CA 19‑9 som tumormarkør vurderes. Pasienten bør vurderes for palliativ tumorrettet behandling, men også for behov for symptomrettet og generell palliativ behandling.

D

Palliativ behandling ved lokalavansert, inoperabel tumor og metastatisk sykdom (kapittel 11) 

Palliativ kirurgi/intervensjon (kapittel 11.1)

Evidensgrad

I palliativ sammenheng bør obstruksjoner i galleveier og/eller duodenum fortrinnsvis avlastes med endoskopiske stenter.

A

Endoskopisk galleavlastning er å foretrekke framfor perkutan transhepatisk tilgang, så lenge endoskopi er mulig og tilgjengelig.

C

Selvekspanderende metallstenter (SEMS) er å foretrekke framfor plaststenter for galleavlastning i en palliativ situasjon.

B

PEG sonde kan gi en effektiv avlastning av mage-tarmkanalen ved høye obstruksjoner, og også hos pasienter der kirurgisk behandling ikke er aktuell.

C

Coeliacusblokade kan være indisert der man ikke oppnår tilfredsstillende lindring med medikamentell smertebehandling eller der denne gir uakseptable bivirkninger.

A

Palliativ kreftrettet behandling (kapittel 11.2)

Evidensgrad

FOLFIRINOX gitt i første linje gir økt overlevelse hos pasienter i god funksjonsstatus (ECOG 0 og 1) sammenlignet med gemcitabin monoterapi. Disse pasientene vil vanligvis trenge G-CSF støtte og 1. kur bør vurderes gitt i 80 % dose.

A

Kombinasjonen gemcitabin/nab-paclitaxel gitt i første linje gir også økt overlevelse sammenliknet med gemcitabine monoterapi og er et alternativt valg som første linje behandling hos pasienter i ECOG status 0-1.

A

Gemcitabine (1000mg/m2 gitt i.v. som monoterapi) har gitt økt overlevelse sammenlignet med 5-FU hos pasienter ved avansert sykdom og i ECOG 2 eller bedre og kan være et alternativ første linje hos pasienter som grunnet funksjonsnivå, alder og/eller komorbiditet ikke forventes å tåle kombinasjonskjemoterapi.

A

Andre linjesbehandling kan vurderes hos pasienter i god allmenntilstand (funksjonsstatus ECOG 0-1). Både gemcitabin monoterapi og kombinasjonen gemcitabin/nab-paclitaxel kan være aktuelt etter FOLFIRINOX/FLOX-kurer gitt i første linje. Hos pasienter som har fått et gemcitabineholdig regime i første linje kan oxaliplatinholdig kjemoterapi (FOLFIRINOX/FLOX-kurer) være et alternativ i andre linje. Behandlingen kan eventuelt startes med dosereduksjon for å vurdere toleransen.

D

Pasienter i ECOG status 3 er som hovedregel ikke aktuelle for palliativ kjemoterapi.

C

Palliativ strålebehandling

Evidensgrad

Palliativ strålebehandling kan være aktuelt ved lokaliserte, symptomgivende sykdomsmanifestasjoner (både ved lokale residiv eller metastaser) hos enkelte pasienter.

C

Ved smertefulle skjelettmetastaser hvor det ikke foreligger frakturfare eller risiko for medullakompresjon, kan det gis hypofraksjonert strålebehandling med 8 Gy x 1.

A

Ved bløtvevsmetastaser tilpasses fraksjoneringen til lokalisasjon, målvolum og pasientens forventede levetid. Vanlig fraksjonering vil være 4 Gy x 5 eller 3 Gy x 10.

D

Målrettet behandling/presisjonsmedisin

Evidensgrad

Hos pasienter med borderline resektabel/lokalavansert og metastatisk pancreaskreft som starter 1. linjebehandling kjemoterapi anbefales molekylær patologisk analyse av biopsi fra primær tumor/metastase for avklaring av KRAS mutasjonsstatus og undersøkelser for om det foreligger mikrosatelitt instabililitet i tumor (MSI) (Conroy et al., 2023; Mosele et al., 2020; NCCN, 2021; Sohal et al., 2020). Dette bør utføres tidlig i forløpet slik at pasienten kan vurderes for mer målrettet behandling ved svikt i 1. linjesbehandling. Dette understreker viktigheten av å ta gode biopsier før oppstart behandling.

D

For pasienter som blir operert for pankreaskreft er residivrisikoen høy og KRAS og MSI status bør derfor også inngå i primæranalysene av operasjonspreparatet dersom pasienten ved et eventuelt tilbakefall anses å kunne være kandidat for systemisk kreftrettet behandling.

D

Utvidet genpanel analyse (multigen next generation sequencing (NGS)) ved pankreaskreft anbefales ikke rutinemessig og er per i dag kun aktuelt som ledd i forskningsprotokoll(er)

B

Annen palliativ behandling (kapittel 11.3)

Evidensgrad

Tiltak som kan bidra til ivaretakelse av ernæringsstatus (kartlegging, veiledning, perorale kosttilskudd, apetittstimulerende medikamenter) er viktig tidlig i sykdomsforløpet.

B

Enteral ernæring er å foretrekke framfor intravenøs.

B

Aktiv (intravenøs eller via sonde) ernærings- og væskebehandling for en begrenset periode, kan vurderes i situasjoner hvor pasienten ikke klarer å ta til seg nok selv og dette forringer livskvaliteten.

D

I den aller siste fasen av sykdommen er det ikke nødvendig å fokusere på dekning av ernæringsbehov. Hydrering med 500–1000 ml væske i.v. eller s.c. per døgn gis dersom dette bedrer pasientens symptomer.

C