Prostatabiopsi

Sist oppdatert: 14.10.2024
Utgiver: Helsedirektoratet
Versjon: 1.0
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Behandling 

Profylakse er ikke indisert ved prostatabiopsi med transperineal tilgang (anbefalt metode)

Anbefalingen gjelder:

  • menn som gjennomgår prostatabiopsi med transrektal tilgang
  • menn med risikofaktorer som gjennomgår prostatabiopsi med transperineal tilgang. For omtale av risikofaktorer se "Praktisk informasjon"

Oral profylakse bør administreres 1-2 timer før inngrepet, se «Praktisk informasjon».

Standardbehandling

  • Sulfametoksazol og trimetoprim oral 800/160 mg - som engangsdose 1-2 timer før prosedyren
Spesielle hensyn
Amming

Trimetoprim

Kan brukes. Overgang til morsmelk er liten.

Sulfametoksazol

Anbefales ikke til kvinner som ammer hvis barnet er prematurt og under 4 uker eller har gulsott (på grunn av en teoretisk risiko hyperbilirubinemi).

Gravid

Trimetoprim

Det er ikke holdepunkter for at trimetoprim-preparater er teratogene hos mennesker. Alternativt antibiotikum bør likevel benyttes i første trimester fordi trimetoprim er en folsyreantagonist, og mangel på folsyre kan øke risiko for nevralrørsdefekter.

Sulfametoksazol

Det er ikke holdepunkter for at sulfa-preparater er teratogene hos mennesker. Alternativt antibiotikum bør brukes i tredje trimester på grunn av en teoretisk risiko for hyperbilirubinemi hos nyfødte.

Nedsatt nyrefunksjon

Trimetoprim

Endret dosering.

Se OUS tabell for dosering av antiinfektiva ved redusert nyrefunksjon.

Behandlingsalternativer

Alternativ med ciprofloksacin

  • Ciprofloksacin oral 500 mg - som engangsdose 1-2 timer før prosedyren
Spesielle hensyn
Amming

Ciprofloksacin

Overgang til morsmelk er liten til moderat. Ciprofloksacin og ofloksacin har tradisjonelt vært lite brukt til ammende på grunn av bekymringer for negative effekter på ledd, men observasjonsstudier har ikke gitt holdepunkter for slike effekter. Brysternærte barn bør observeres for diaré, trøske og andre gastrointestinale bivirkninger.

Ciprofloksacin bivirkning

Ciprofloksacin

Inhalasjon eller systemisk bruk av ciprofloksacin, ofloksacin og levofloksacin gir økt risiko for utposning eller brist i hovedpulsåren, og økt risiko for alvorlige bivirkninger fra muskler, skjelett og nervesystemet. Se mer på Legemiddelverket sine sider: Behandling med fluorokinoloner gir økt risiko for utposning eller brist i hovedpulsåren og Kinoloner skal kun brukes ved alvorlige infeksjoner.

Gravid

Ciprofloksacin

Utvis forsiktighet, vurder alternativt antibiotikum. Humandata tyder ikke på at kinoloner slik som ofloksacin eller ciprofloksacin er teratogene. Fordi dyrestudier har vist brusk- og skjelettskader etter eksponering for fluorokinoloner, anbefales fortrinnsvis et alternativt antibiotikum.

Nedsatt nyrefunksjon

Ciprofloksacin

Endret dosering.

Se OUS tabell for dosering av antiinfektiva ved redusert nyrefunksjon.

Parenteralt alternativ med gentamicin

  • Gentamicin 4 mg/kg - som engangsdose 30 (+/- 15) minutter før knivstart
Spesielle hensyn
Amming

Gentamicin

Kan brukes. Liten absorpsjon fra barnets tarmkanal. Risiko for påvirkning av barnet er lav ved bruk av terapeutiske doser.

Gravid

Gentamicin

Gentamicin eller tobramycin bør kun brukes ved alvorlige infeksjoner i svangerskapet. Det er ikke påvist økt risiko for strukturelle misdannelser etter bruk av gentamycin eller tobramycin i første trimester.

Aminoglykosider bør unngås i andre og tredje trimester fordi det ikke kan utelukkes at legemiddelet kan påvirke barnets hørsel. Både hørsels- og vestibularisskader har vært rapportert hos barn etter bruk av streptomycin og kanamycin under graviditet. Imidlertid er det ingen rapporter på ototoksisitet etter bruk av gentamicin eller tobramycin. Risikoen for toksisitet reduseres ved å unngå høy total kumulativ dose, langvarig behandling og samtidig behandling med andre oto- eller nefrotoksiske legemidler. Enkeltdose representerer trolig liten risiko. Kvinnens nyrefunksjon bør overvåkes.

Nedsatt nyrefunksjon

Gentamicin

Det er flere tilstander og faktorer som kan gi økt risiko for utvikling av nyreskade og hvor man bør utvise forsiktighet med med bruk av aminoglykosider.
Kroniske tilstander: Alvorlig kronisk nyresykdom (GFR <30ml/min), høy alder særlig hvis samtidig komorbiditet og polyfarmasi, bruk av nyretoksiske medikamenter eller hos organtransplanterte.
Akutte tilstander: Tegn til betydelig hypovolemi eller sirkulasjonssvikt.

For dosering og konsentrasjonsmåling av gentamicin, se kapittel om dosering og konsentrasjonsbestemmelse av antibiotika.

Parenteralt alternativ med cefazolin

  • Cefazolin 2 g - som engangsdose 30 (+/- 15) min før prosedyren
Spesielle hensyn
Amming

Cefazolin

Kan brukes. Overgang til morsmelk er minimal.

Gravid

Cefazolin

Eldre cefalosporiner (1., 2. og 3.generasjon) anses som trygge til bruk i svangerskapet. Gravide har økt eliminasjon, og det er viktig at anbefalt doseringsintervall overholdes for å sikre tilstrekkelig tid > MIC (Minimal Inhibitory Concentration).

Nedsatt nyrefunksjon

Cefazolin

Antibiotikaprofylakse ved kirurgi: Første dose gis uavhengig av nyrefunksjon. Ved indikasjon for gjentatte doser: GFR >30 - uendret dosering. GFR 10-30 - én ny dose etter 8 timer. GFR <10 - ingen ny dose.

Penicillin straksreaksjon

Cefazolin

Tidligere allergisk reaksjon mot cefalosporiner eller penicilliner er ikke kontraindikasjon mot bruk av cefazolin. Cefazolin har ikke felles sidekjede med andre betalaktam-antibiotika. Det er kun tidligere allergisk reaksjon mot cefazolin, eller alvorlige senreaksjoner slik som DRESS eller SCAR ved bruk av penicilliner eller cefalosporiner som utgjør kontraindikasjon mot bruk av cefazolin.

Praktisk - slik kan anbefalingen følges 

Risikofaktorer som tilsier profylakse ved transperineal tilgang:

  • Tidligere UVI/febril UVI/sepsis etter samme inngrep
  • Hyppige/nylige urinveisinfeksjoner
  • Permanent kateter, stent eller intermitterende kateterisering
  • Immunsupprimerende behandling, f.eks. cytostatika siste 3 mnd, pågående behandling med monoklonale antistoffer eller prednisolon >20mg daglig

Timing av preoperativ antibiotikaprofylakse:

  • Konsentrasjon skal være høy fra inngrepet begynner til det er avsluttet
  • Tidspunkt for administrering refererer til når hele infusjonen er gått inn eller når oral profylakse er gitt
    • Oral profylakse gis 1-2 timer før prosedyren.
    • Cefazolin iv gis 30 (+/-15) minutter før prosedyren.
    • Gentamicin iv gis 30 (+/- 15) minutter før prosedyren.

Cefazolin:
Cefazolin 2g kan administreres som infusjon eller injeksjon (iv eller im), se eventuelt lokal prosedyre eller blandetabell.

Gentamicin:
Gentamicinkalkulator for beregning av dose (tar hensyn til justert kroppsvekt)

Begrunnelse - dette er anbefalingen basert på 

Sammendrag

De senere årene er transperineal tilgang anbefalt metode på grunn av lavere risiko for komplikasjoner (EAU, 2024). De aller fleste sykehus i Norge praktiserer transperineal tilgang. Det er noe varierende anbefalinger om antibiotikaprofylakse er nødvendig ved transperineal tilgang (EAU, 2024; SAAGAR, 2021). Noen nyere studier tyder på at risiko for alvorlig infeksjon som krever sykehusinnleggelse er svært liten også uten profylakse ved transperineal tilgang (Jacewicz et al., 2022; Setia et al., 2022). En svensk retningslinje fra 2024 anbefaler profylakse ved risikofaktorer (STRAMA, 2024). Vi anbefaler derfor at transperineal biopsi vanligvis gjøres uten antibiotikaprofylakse, men med samme profylakse som transrektal dersom det foreligger riskofaktorer.

Ved transrektal tilgang anbefales antibiotikaprofylakse i alle autorative retningslinjer (Bratzler et al., 2013; EAU, 2024; SWAB, 2019). Det er ikke konsensus om valg av middel. Sulfametoksazol/trimetoprim og ciprofloksacin har begge god penetrasjon til prostata og foreslås oftest, men alternativer er cefazolin, amoksicillin/klavulansyre eller aminoglykosid. Problemer med økt resistens hos gramnegative tarmbakterier har ført til anbefalinger om at profylakseregime tilpasses lokale resistensforhold eller at det tas dyrkningsprøver fra rektum før biopsi, alternativt forsterket profylakse med 2 midler (EAU, 2024; Johansen et al., 2020; Mann et al., 2020)

Det er først og fremst sulfametoksazol/trimetoprim og kinoloner (ciprofloksacin eller ofloksacin) som har vært anvendt som profylakse ved urologiske inngrep i Norge. Ofloksacin har ikke lenger markedsføringstillatelse. Ciprofloksacin regnes som mer resistensdrivende enn sulfametoksazol/trimetoprim. Parenterale alternativer er cefazolin og gentamicin.

I Norge har resistens mot sulfametoksazol/trimetoprim og ciprofloksacin for gramnegative stavbakterier i urin vært stabil og relativt lav i flere år. I 2022 var 19,8% av E coli resistente mot sulfametoksazol/trimetoprim, 8% mot ciprofloksacin, 6,1% mot cefaleksin og 5,4% mot gentamicin (Skov Simonsen, Salvesen Blix, Grave, & Urdahl, 2023) For Klebsiella spp var tilsvarende tall 13,7% resistens mot sulfametoksazol/trimetoprim, og 7,4% mot ciprofloksacin, 7,8% mot cefaleksin og 4,3% mot gentamicin.

Internasjonalt er kinoloner mest brukt, mens vår nasjonale retningslinje fra 2013 anga sulfametoksazol/trimetoprim som førstevalg og ciprofloksacin som andrevalg ved urologiske inngrep (Helsedirektoratet, 2013). Praksis varierer noe i norske sykehus, men inntrykket er at sulfametoksazol brukes mest. Svenske retningslinjer fra 2023 anbefaler hovedsakelig sulfametoksazol/trimetoprim. Vi velger å anbefale sulfametoksazol/trimetoprim som standardvalg, med ciprofloksacin som alternativ. Grunn til å velge ciprofloksacin til profylakse kan være høy forekomst av postoperative infeksjoner forårsaket av mikrober resistente mot sulfametoksazol/trimetoprim, påvist resistens mot sulfametoksazol/trimetoprim i tidligere urinprøve eller lokale resistensforhold. Vanligvis angis dosen av sulfametoksazol/trimetoprim til 800mg/160mg (tilsvarende 2 tabletter), men enkelte sykehus og retningslinjer anbefaler høyere dose uten at det er tydelig hva som er rasjonalet/kunnskapsgrunnlaget. Vi anbefaler vanlig dose.

Prinsippet for antibiotikaprofylakse er at konsentrasjonen skal være høy ved start av, og under hele inngrepet. Cmax nås etter 1-4 timer og 1-2 timer etter oralt inntak av henholdsvis sulfametoxazol/trimetoprim, og ciprofloksacin. I en studie der en sammenlignet ciprofloxacin 750mg gitt 2 timer før prostatabiopsi, og gitt umiddelbart før biopsi, fant en ingen forskjeller i infeksjonsforekomst (Lindstedt, Lindström, Ljunggren, Wullt, & Grabe, 2006). Tallene er imidlertid så små (1322 prosedyrer, 12 infeksjoner, derav 2 sepsis) at det er vanskelig å konkludere med at timing ikke har betydning. Vi anbefaler derfor å tilstrebe at oral profylakse gis 1-2 timer før prosedyre/inngrep.

Opplysninger om penicillinallergi har tradisjonelt vært oppfattet som kontraindikasjon mot cefazolin på grunn av kryssreaktivitet. Cefazolin har imidlertid ikke felles sidekjede med andre cefalosporiner eller penicilliner. Nyere kunnskap viser at det ikke er økt risiko for allergisk reaksjon mot cefazolin sammenlignet med alternativene klindamycin og vankomycin (Fosnot, Currier, Pendell, & Jeffres, 2021; Grant et al., 2021; Sousa-Pinto, Blumenthal, Courtney, Mancini, & Jeffres, 2021). Retningslinjer fra Nederland angir at cefazolin kan brukes på tross av tidligere straksreaksjon mot et penicillin eller cefalosporin (SWAB, 2022). Det er kun tidligere allergisk reaksjon mot cefazolin, eller alvorlige senreaksjoner slik som DRESS eller SCAR ved bruk av penicillin eller cefalosporin som utgjør kontraindikasjon mot bruk av cefazolin. Ved penicillinallergi har som regel klindamycin vært angitt som alternativ til cefazolin, i noen tilfeller også vankomycin. Flere studier kan tyde på at cefazolin er et mer effektivt profylaksemiddel enn klindamycin og vankomycin for å forebygge infeksjoner i operasjonsområdet (Blumenthal et al., 2018; Bowder, Yen, Bebell, & Fernandes, 2021).

Det er sprikende anbefalinger når det gjelder hvilken gentamicin-dose som brukes til profylakse. Enkelte retningslinjer angir 80-100 mg, andre 2-5 mg/kg (SAAGAR, 2021, Chiesa-Estomba 2019). En svensk retningslinje fra 2024 anbefaler 4mg/kg, men gjør ikke greie for hvorfor en valgte denne dosen (STRAMA, 2024). Vi anbefaler 4 mg/kg som standarddose for å balansere antatt nødvendig konsentrasjon for effekt mot risiko for bivirkninger.

Referanser 

Blumenthal, K. G., Ryan, E. E., Li, Y., Lee, H., Kuhlen, J. L., & Shenoy, E. S. (2018). The Impact of a Reported Penicillin Allergy on Surgical Site Infection Risk. Clinical Infectious Diseases, 66(3), 329-336.
Bowder, A. N., Yen, C. F., Bebell, L. M., & Fernandes, A. R. (2021). Intravenous cephalosporin versus non-cephalosporin-based prophylaxis to prevent surgical site infections in colorectal surgery patients: A systematic review and meta-analysis. Ann Med Surg (Lond), 67, 102401.
EAU. Prostate Cancer. European Association of Urology. Hentet fra https://uroweb.org/guidelines/prostate-cancer
Fosnot, S., Currier, K., Pendell, J., & Jeffres, M. N. (2021). Comparison of immediate hypersensitivity reactions to preoperative antibiotics in patients labeled as penicillin allergic. Surgery, 170(3), 777-782.
Grant, J. M., Song, W. H. C., Shajari, S., Mak, R., Meikle, A. T., Partovi, N., ... Lau, T. T. Y. (2021). Safety of administering cefazolin versus other antibiotics in penicillin-allergic patients for surgical prophylaxis at a major Canadian teaching hospital. Surgery, 170(3), 783-789.
Helsedirektoratet (2013). Nasjonal faglig retningslinje for bruk av antibiotika i sykehus. Oslo.
Jacewicz, M., Günzel, K., Rud, E., Sandbæk, G., Magheli, A., Busch, J., ... Baco, E. (2022). Antibiotic prophylaxis versus no antibiotic prophylaxis in transperineal prostate biopsies (NORAPP): a randomised, open-label, non-inferiority trial. Lancet Infectious Diseases, 22(10), 1465-1471.
Johansen, T. E. B., Zahl, P. H., Baco, E., Bartoletti, R., Bonkat, G., Bruyere, F., ... Wagenlehner, F. M. E. (2020). Antibiotic resistance, hospitalizations, and mortality related to prostate biopsy: first report from the Norwegian Patient Registry. World Journal of Urology, 38(1), 17-26.
Lindstedt, S., Lindström, U., Ljunggren, E., Wullt, B., & Grabe, M. (2006). Single-dose antibiotic prophylaxis in core prostate biopsy: Impact of timing and identification of risk factors. European Urology, 50(4), 832-7.
Mann, M., Calio, B. P., Mark, J. R., Chelluri, R., Hufnagel, E., Reese, A., ... Gomella, L. G. (2020). Hospital-specific antibiograms and antibiotic prophylaxis for prostate biopsies: a reexamination of AUA recommendations. Can J Urol, 27(1), 10099-10104.
SAAGAR (2021). Surgical Antimicrobial Prophylaxis Prescribing Guideline. South Australian expert Advisory Group on Antmicrobial Resistance. Hentet fra https://www.sahealth.sa.gov.au/wps/wcm/connect/6bb523804358edbd883b9ef2cadc00ab/Surgical+Prophylaxis+Antimicrobial+guideline+3.0+FINAL+March+2022.pdf?MOD=AJPERES&CACHEID=ROOTWORKSPACE-6bb523804358edbd883b9ef2cadc00ab-o02FtAm
Setia, S. A., Smith, J., Cendo, D., Yoder, J., Gorin, M. A., Allaway, M. J., & Vourganti, S. (2022). Outcomes of freehand transperineal prostate biopsy with omission of antibiotic prophylaxis. BJU International, 130(1), 54-61.
Skov Simonsen, G., Salvesen Blix, H., Grave, K., Urdahl, A. M. (2023). Norsk overvåkingssystem for antibiotikaresistens hos mikrober - rapport 2022. Tromsø: NORM. Hentet fra https://www.legeforeningen.no/contentassets/7f25f9ff73da4d74af2a0bbaa9928cfa/norm-norm-vet-2022.pdf
Sousa-Pinto, B., Blumenthal, K. G., Courtney, L., Mancini, C. M., & Jeffres, M. N. (2021). Assessment of the Frequency of Dual Allergy to Penicillins and Cefazolin: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA Surg, 156(4), e210021.
STRAMA (2024). Antibiotikaprofylax vid urologiska ingrepp - remissversion. Hentet fra https://strama.se/wp-content/uploads/2024/03/Antibiotikaprofylax-vid-urologiska-ingrepp-remissversion-240301.pdf
SWAB: Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (2019). SWAB Richtlijn Peri-operatieve profylaxe. Bergen Lb: SWAB.
SWAB: Stichting Werkgroep Antibioticabeleid. The Dutch Working Party on Antibiotic Policy (SWAB) guideline for the approach to suspected Antibiotic Allergy. Amsterdam: SWAB. Hentet 30.07.2024 fra https://swab.nl/en/exec/file/download/192