Informasjon og dialog med pasienten

Sist oppdatert: 29.04.2022
Utgiver: Helsedirektoratet
Versjon: 1.0
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Før behandlingsstart skal en overlege fra sarkomsenteret ha samtale med pasienten og eventuelle pårørende om sykdommen, de planlagte undersøkelsene og behandling, mulige sideeffekter og hvilken risiko som foreligger for slike. Det skal gis informasjon om målet med behandlingen, og om behandlingen har kurativt eller palliativt siktemål. Det informeres om eventuelle andre behandlingsmuligheter, og om konsekvensene om pasienten avslår den anbefalte behandlingen.

Ved multidisiplinær kombinasjonsbehandling, for eksempel kjemoterapi-operasjon-kjemoterapi eller operasjon og strålebehandling i kombinasjon for lokal kontroll, informeres pasienten av overlege fra hver deltagende disiplin, helst som en samlet oversikt i starten av forløpet. Samtalen oppsummeres i notat i pasientjournal. Endelig beslutning om behandling tas i samråd med pasienten.

Mange sarkompasienter inngår i onkologiske behandlingsprotokoller. Samtykke til inkludering i behandlingsprotokoll må være skriftlig.

Bivirkninger og komplikasjoner oppstår oftest i hjemmet, og pasient og pårørende skal informeres om hvordan slike situasjoner skal håndteres. De bør kjenne til når de skal henvende seg til fastlegen eller lokalsykehuset, og når de skal kontakte sarkomsenteret. Ved tvil skal forløpskoordinator kontaktes. Forløpskoordinator må ha en kontaktliste tilgjengelig der behandlingsansvarlige leger for den enkelte pasient fremgår.

Ved avslutning av primærbehandlingen skal pasienten få informasjon om hvilke rehabiliteringstiltak som er planlagt, når disse starter og hvem som er kontaktperson.

Pasienten tilbys også en samtale med en behovskartlegging som går utover selve kreftbehandlingen, jf. Pakkeforløp hjem for pasienter med kreft.

  • Gå til avsnitt
  • Lukk