Vis emner som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å

ALP

Sist oppdatert: 13.10.2023
Utgiver: Sykehuset i Vestfold
Versjon: 1.5
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Labteknisk 

Alternative analysenavn: Alkaliske fosfataser, AFOS

Prøvemateriale

Serum

 

Prøvetaking

Serumrør med gel. Unngå hemolyse.

Se Prøvetaking og prøvehåndtering.

 

Prøvevolum

Ønsket: 1,5 mL serum.

Minimum: 0,5 mL serum.

 

Prøvebehandling

Blodet blandes ved å vende røret 8-10 ganger straks etter prøvetaking. Prøven oppbevares stående i minst 30 minutter og sentrifugeres innen 2 timer.

 

Oppbevaring og holdbarhet

Romtemperatur: 7 døgn

Kjøleskap: 7 døgn

Oppbevares 5 døgn på laboratoriet

 

Feilkilder

Hemolyse gir systematisk negativt avvik som er noenlunde proporsjonalt med graden av hemolyse (en reduksjon på ca. 6 U/L pr 0,1 g/100 ml hemoglobin i prøven). Langvarig venøs stase kan øke p-ALP med opp til 50 U/L.

 

Analysen utføres ved

Sentrallaboratoriet, Sykehuset i Vestfold

 

Forventet svartid for rutineprøver

Utføres daglig

 

Analysemetode

Enzymatisk metode, Cobas 8000, Roche Diagnostics

Klinisk 

Indikasjon

Utredning og kontroll av leversykdommer, særlig ved mistanke om kolestase. Mistanke om skjelettsykdommer med økt osteoblastaktivitet. Mistanke om familiær hypofosfatasi.

 

Referanseområde

0-14 dager: 83-248 U/L

15 dager - < 1 år: 122-469 U/L

1 - < 10 år: 142-335 U/L

10 - < 13 år: 129-417 U/L

Jenter 13 - < 15 år: 57-254 U/L

Gutter 13 - < 15 år: 116-468 U/L

Jenter 15 - < 17 år: 50-117 U/L

Gutter 15 - < 17 år: 82-331 U/L

Jenter 17 - < 19 år: 45-87 U/L

Gutter 17 - < 19 år: 55-149 U/L

Voksne > = 19 år: 35 - 105 U/L

 

Resultat og tolkning

Høye verdier sees ved leversykdommer med ekstra- og/eller intrahepatisk gallestase, og ved skjelett-tilstander med økt bendannelse: vekst, frakturer, rakitt, osteomalasi, metastaser, hyperparathyreoidisme og ved Pagets sykdom (osteitis deformans). Økt aktivitet ses dessuten ved graviditet, noe som skyldes produksjon av et eget isoenzym i placenta. Lett økte verdier kan også sees hos noen personer pga. økning av intestinal ALP etter måltid. Økt serumnivå av intestinal ALP finnes oftest etter fettrikt måltid og forekommer ofte i familier, men har vanligvis ingen klinisk betydning. Hvis ALP normaliseres ved faste, bekrefter det intestinalt opphav og trenger ikke utredes.

 

Svært høye verdier kan av og til sees forbigående hos små barn (2 måneder til 3 år). Dersom pasienten har den transitoriske formen, skal verdien normaliseres i løpet av uker- måneder. Hvis klinikk på bensykdom anbefales røntgendiagnostikk.


Hvis årsaken til høy s-ALP er uklar, kan det være nyttig å rekvirere GGT, som er høy ved leversykdommer og normal ved skjelettlidelser.

 

Lave verdier er et typisk funn hos pasienter med familiær hypofosfatasi (en sjelden, metabolisk defekt med hemmet mineralisering av bein, dvergvekst og prematur felling av melketenner), men kan også sees ved andre former for vekstretardasjon. Lave verdier er dessuten sett hos pasienter med underernæring, sink- og magnesiummangel, hos postmenopausale kvinner som får østrogenbehandling for osteoporose, hos pasienter med vitamin B12-mangel, hos pasienter med Wilsons sykdom og hos noen få pasienter med hypotyreose.

 

Analytisk/biologisk variasjon

Se Tabell

Bakgrunn

Alkaliske fosfataser finnes i en rekke celler og vev i organismen, og enzymaktiviteten i plasma er resultatet av en rekke isoenzymer og isoformer, hvorav de to viktigste er de isoformer som stammer fra henholdsvis skjelett og lever. Aktiviteten av skjelettformen er spesiell høy hos barn og ungdom under de mest intense vekstperiodene. Halveringstiden for både skjelett- og lever-formen er ca. 2 døgn, mens den alkaliske fosfatase som produseres av placenta har en halveringstid på 7 døgn.