Mange pollenallergikere vil oppleve at de får ubehag når de spiser diverse matvarer. Dette skyldes såkalte kryssreaksjoner og oppstår fordi de allergifremkallende stoffene i pollen ligner på stoffer som er til stede i maten.
Selv om man kan kryssreagere på mange ulike stoffer, er de vanligste kryssreaksjonene de som henger sammen med pollenallergi – og da særlig bjørkepollenallergi. Som regel har de som opplever kryssreaksjon, først utviklet sin pollenallergi og dermed matvareallergien. Mens pollenplagene for de fleste bare er begrenset til noen få uker eller måneder, kan de som også plages på grunn av matvarer, ha plager hele året.
Nedenfor er oppført lister over næringsmidler som kan kryssreagere med pollen og gi allergikere symptomer. Listene kan brukes som en veiledning da det er sjelden at en får symptomer på alle næringsmidler som står oppført under hver hovedgruppe. Dessuten kan det oppstå reaksjoner på næringsmidler som ikke står på listene.
Symptomene på kryssallergi er svært sjelden alvorlig, men de kan være ubehagelige.
Symptomene kommer som oftest 5-15 minutter etter man har spist maten og bedrer seg innen 10-30 minutter.
Ved pollenrelatert matallergi er det som regel tilstrekkelig med en gjennomgang av sykehistorien din. Hvis du har pollenallergi og opplever kløe/prikking i munnen etter inntak av kjente matvarer knyttet til kryssallergi, er det sannsynlig at du har kryssallergi.
Vær oppmerksom på at du kan få falske positive resultater på allergitester hvis du har pollenallergi. For eksempel kan de med gresspollenallergi få positive utslag på hvete og andre kornslag, uten at de har symptomer. Husk at det er symptomene som er avgjørende – har du ikke symptomer, har du heller ikke en reell allergi.
Pollenrelatert matallergi er svært sjelden alvorlig. Basert på symptomene, er det opp til hvert enkelt å vurdere om man ønsker å spise den aktuelle matvaren eller ikke.
Noen reagerer kun på enkelte matvarer i pollensesongen, mens andre kan oppleve symptomer hele året.
Hvis du plages veldig, er det beste du kan gjøre å unngå de matvarene som gir deg symptomer.
Det går an å prøve allergimedisin, men effekten av dette er usikker.
Allergivaksinasjon anbefales ikke for å behandle kryssallergi.
Et godt tiltak som kan hjelpe med å forebygge kryssallergi, er å sørge for god behandling av pollenallergien din. Start med allergimedisiner i god tid før pollensesongen begynner, slik at kroppen har tid til å bygge opp en slags "beskyttelse". Ta allergimedisinene jevnlig i hele perioden, selv på de dagene du ikke har symptomer.