Allergi

Sist oppdatert: 03.06.2025
Utgiver: Sykehuset Telemark
Versjon: 1.0
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Kryssallergi 

Mange pollenallergikere vil oppleve at de får ubehag når de spiser diverse matvarer. Dette skyldes såkalte kryssreaksjoner og oppstår fordi de allergifremkallende stoffene i pollen ligner på stoffer som er til stede i maten.


Selv om man kan kryssreagere på mange ulike stoffer, er de vanligste kryssreaksjonene de som henger sammen med pollenallergi – og da særlig bjørkepollenallergi. Som regel har de som opplever kryssreaksjon, først utviklet sin pollenallergi og dermed matvareallergien. Mens pollenplagene for de fleste bare er begrenset til noen få uker eller måneder, kan de som også plages på grunn av matvarer, ha plager hele året.


Nedenfor er oppført lister over næringsmidler som kan kryssreagere med pollen og gi allergikere symptomer. Listene kan brukes som en veiledning da det er sjelden at en får symptomer på alle næringsmidler som står oppført under hver hovedgruppe. Dessuten kan det oppstå reaksjoner på næringsmidler som ikke står på listene.

Vanlige kryssreaksjoner ved pollen 

Allergi mot trepollen (bjørk, or, hassel, salix):

  • Nøtter: valnøtt, hasselnøtt, paranøtt, og peanøtt
  • Frukt; kiwi, rå eple, rå pære og steinfrukter som nektarin, mango, plomme, aprikos, kirsebær og morell
  • Steinfrukt: nektarin, mango, plomme, aprikos, kirsebær, morell og aprikos
  • Grønnsaker: rå gulrot, selleri og rå potet
  • Soya
  • Sharonfrukt
  • Jackfrukt

 

Allergi mot gresspollen (timotei):

  • Havre, hvete, bygg, rug og andre kornslag
  • Meloner
  • Bønner, linser og erter 

 

Allergi mot burotpollen:

  • Løk, purreløk og hvitløk
  • Gulrot og selleri
  • Druer, fersken og mango
  • Solsikkefrø
  • Sennep
  • Honning
  • Urter, urtemedisin og urtekrydder (basilikum, oregano, koriander og persille)

Vanlige kryssreaksjoner ved andre allergier 

Allergi mot lateks:

  • Ananas
  • Avokado
  • Banan
  • Kiwi

 

Allergi mot skalldyr:

  • Bløtdyr
  • Spiselige insekter

 

Allergi mot belgfrukt:

  • Andre typer belgfrukt

Symptomer på kryssallergi 

Symptomene på kryssallergi er svært sjelden alvorlig, men de kan være ubehagelige.

 

Vanlige symptomer på kryssallergi er:

  • Kløe på lepper og hals
  • Prikking i munn og gane
  • Mild hevelse på leppene

 

Symptomene kommer som oftest 5-15 minutter etter man har spist maten og bedrer seg innen 10-30 minutter.

Utredning av kryssallergi 

Ved pollenrelatert matallergi er det som regel tilstrekkelig med en gjennomgang av sykehistorien din. Hvis du har pollenallergi og opplever kløe/prikking i munnen etter inntak av kjente matvarer knyttet til kryssallergi, er det sannsynlig at du har kryssallergi.

Vær oppmerksom på at du kan få falske positive resultater på allergitester hvis du har pollenallergi. For eksempel kan de med gresspollenallergi få positive utslag på hvete og andre kornslag, uten at de har symptomer. Husk at det er symptomene som er avgjørende – har du ikke symptomer, har du heller ikke en reell allergi.

Behandling av kryssallergi 

Pollenrelatert matallergi er svært sjelden alvorlig. Basert på symptomene, er det opp til hvert enkelt å vurdere om man ønsker å spise den aktuelle matvaren eller ikke.

Noen reagerer kun på enkelte matvarer i pollensesongen, mens andre kan oppleve symptomer hele året.

Hvis du plages veldig, er det beste du kan gjøre å unngå de matvarene som gir deg symptomer.

Det går an å prøve allergimedisin, men effekten av dette er usikker.

Allergivaksinasjon anbefales ikke for å behandle kryssallergi.

Et godt tiltak som kan hjelpe med å forebygge kryssallergi, er å sørge for god behandling av pollenallergien din. Start med allergimedisiner i god tid før pollensesongen begynner, slik at kroppen har tid til å bygge opp en slags "beskyttelse". Ta allergimedisinene jevnlig i hele perioden, selv på de dagene du ikke har symptomer.

Gode råd ved kryssallergi 

  • Unngå de matvarene reagerer på. 
  • Det er ikke nødvendig å kutte ut lignende matvarer "for sikkerhets skyld"
  • For mange hjelper det å koke eller steke matvarene før de spises.
  • For noen kan det være til hjelp hvis matvaren er syltet eller hermetisert.
  • Pollenallergikere som reagerer på frukt, tåler ofte ananas, melon, banan, sitrusfrukter og bær
  • Selv om du er allergisk mot epler, betyr det ikke nødvendigvis at du reagerer på alle eplesorter. Prøv gjerne røde epler i stedet for grønne. Et annet tips er å skrelle eplet før du spiser det.

Referanser