Alle pasienter med urindeviasjon vil ha en kronisk syreoverbelastning i form av hyperkloremisk metabolsk acidose. Årsaken til dette er netto reopptak av H+ og Cl- når tarmslimhinne kommer i kontakt med urin. Urinen inneholder store mengder H+, Cl- og Ammoniakk.
Om pasienten får behandlingskrevende metabolsk acidose er avhengig av komorbiditet, type urindeviasjon og hvor lenge pasienten har hatt urindeviasjonen. Pasienter med reservoar (blæresubstitutt eller Lundiana) er mer utsatt for metabolsk acidose enn pasienter med Bricker deviasjon. Årsaken til dette er at urinen er i kontakt med tarmslimhinnen over lengre tid og tarmoverflaten som blir eksponert for urin er større. Tarmslimhinnen atrofierer over tid og tarmen «venner seg til å være urinvei». I tillegg kompenserer kroppen for den økte syrebelastningen over tid. Dette gjør at mange pasienter som initialt har behandlings-krevende acidose, kan slutte med medisiner etter en tid. Imidlertid kan det igjen bli aktuelt med behandling igjen dersom pasienten får infeksjoner eller nyresvikt av annen årsak.
Den kroniske syreoverbelastningen og kroppens kompensasjonsmekanismer kan føre til en rekke andre forstyrrelser i kroppens salt balanse. Blant annet mobilisering av kalsium fra skjelettet som kan gi osteoporose, hypokalemi som kan gi muskelsvakhet, og tap av natrium i urinen kan gi dehydrering.
Det er viktig at pasienter med urindeviasjon følges opp med elektrolyttmålinger og venøs base når de kommer til poliklinisk kontroll. Pasienter med reservoar må følges med venøs base også i det tidlige postoperative forløpet.
Forekomst av behandlingskrevende metabolsk acidose:
Korrigere utløsende faktorer
Minimere kontakt mellom urin og tarm
Korreksjon av acidose