Analyser som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å
3
5
6
7

Blod i urin (stiks)

Sist oppdatert: 10.10.2024
Forfattere: Ragnhild Heier Skauby, Anne Cecilie K. Larstorp
Utgiver: Oslo universitetssykehus
Versjon: 0.4
For tilgang til tidligere versjoner, kontakt redaktøren.
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Indikasjon 

Klinisk mistanke om hematuri, hemoglobinuri eller myoglobinuri.

Rekvirering 

Bestilles fortrinnsvis elektronisk.

Ved behov for papirrekvisisjon, se Rekvisisjoner, medisinsk biokjemi

Prøvemateriale 

Urin, 10 mL

Oversikt over Urinbeholdere

Prøvetaking og prøvebehandling 

Pasientforberedelse

Unngå større fysiske anstrengelser dagene før prøvetaking ("jogge-hematuri"). Kvinner i fertil alder må være spesielt påpasselige, slik at menstruasjonsblod ikke kontaminerer prøven.

 

Prøvetaking

10 mL frisk og velblandet urin, fortrinnsvis midtstråleprøve av morgenurin. Samles i en ren og tørr beholder fri for rengjøringsmidler. Urinen skal ikke sentrifugeres. Veiledning til korrekt urinprøvetagning finner du her

Oppbevaring og forsendelse 

Holdbarhet

  • 1 time i romtemperatur
  • 2-4 timer ved 4ºC.
  • Prøven skal ha romtemperatur på analysetidspunktet.

Utførende laboratorium 

  • Daglig, ev. som ø-hjelp
  • Avdeling for medisinsk biokjemi: Aker, Radiumhospitalet, Rikshospitalet og Ullevål

Forventet svartid 

innen 2 timer

Undersøkelsesprinsipp 

Hemoglobinets og myoglobins peroksidase-lignende virkning katalyserer oksideringen av en indikator ved hjelp av et organisk hydroperoksid som finnes i analysepapiret. Dette gir en fargeforandring i testfeltet. Intakte erytrocytter rapporteres som punktlig fargedannelse på testputen, mens hemoglobin og myoglobin gir en homogen farging. Testen er like følsom for myoglobin som for hemoglobin.

Bakgrunn 

Hematuri beskriver blod i urinen, og kan inndeles i makroskopisk (synlig blod i urinen), da gjerne > 1 ml blod / L urin, og mikroskopisk (ikke-synlig blod i urinen). Mikroskopisk hematuri kan påvises med urinstiks (≥ +1 i flere prøver), eller ved funn av > 2 røde blodceller pr. synsfelt ved stor forstørrelse i mikroskop. Hematuri forekommer ved en rekke nyre- og urinveislidelser, både maligne og benigne.

Tolkning 

De forskjellige urinstiksene har ulik følsomhet for blod. Man må derfor kjenne hvilken stiks laboratoriet anvender, se Urinstiks, tolkning. Positivt resultat graderes fra 1+ til 3+/4+.

 

Positiv test indikerer tilstedeværelse av enten røde blodlegemer, hemoglobin eller myoglobin i urinen. Hemoglobinuri kan sees ved intravasal hemolyse av ulike årsaker, bl.a. transfusjonskomplikasjoner, langvarig løping, brannskader, disseminert intravaskulær koagulasjon (DIC) og paroksysmal nokturnal hemoglobinuri. Myoglobinuri er vanligvis assosiert med skade av skjelettmuskelceller (rhabdomyolyse). Positivt stiksutslag, men negativt erytrocyttfunn ved mikroskopi, skyldes oftest lysis av erytrocyttene. I slike tilfeller er altså stiksresultatet korrekt.

 

Feilkilder: kaptopril eller høy spesifikk vekt kan medføre redusert sensitivitet (falsk negativ). Forurensning med menstruasjonsblod, mikrobiell oksidase som følge av en urinveisinfeksjon, eller rester av rengjøringsmidler som inneholder peroksid (oksiderende midler), kan gi en falsk positiv reaksjon.

Referanseområde 

Negativ

Måleusikkerhet 

Akkreditering 

Ikke akkreditert

Referanser 

Fant du det du lette etter?
Ja
Nei
Så bra. Fortell oss gjerne hva du var fornøyd med.
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send
Kan du fortelle oss hva du var ute etter?
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send