Mistanke om vitamin A-mangel.
1,2–3,6 μmol/L
Barn kan ha lavere verdier.
Avdeling for medisinsk biokjemi, Aker sykehus - Ernæringslaboratoriet
Ca. 1-2 uker fra mottak av prøve til laboratoriet.
Vitamin A utgjøres av flere forbindelser hvorav den viktigste er all-trans-retinol. Vitamin A påvirker synsevnen, cellenes differensiering og fosterutviklingen. I utviklingsland er vitamin A mangel en viktig årsak til blindhet. Lettere mangel kan gi økt tilbøyelighet til infeksjoner. Vitamin A er fettløselig og opptaket i tarmen forutsetter normal fettabasorbsjon. Vitamin A lagres i leveren, og uten tilførsel tømmes lagrene med 0,5% daglig. De viktigste kildene til vitamin A er melkeprodukter og fet fisk.
Lave verdier
Klinisk mangel er sannsynlig ved verdier < 0,5 μmol/L. Mangel sees ved sult og faste, langvarig fettmalabsorbsjon og leversykdommer. Inflammasjon kan gi fall i serumkonsentrasjon. Verdier under 0,70 µmol/L kan sees hos pasienter med økt infeksjonstilbøylighet og ved øyeforandringer (Bitots flekker) forårsaket av vitamin A-mangel. Synsforandringer på grunn av vitamin A-mangel antas å være sjeldent forekommende i Norge, nedsatt nattsyn skal være observert ved verdier under 0,8 µmol/L.
Hos barn er serum retinol < 0,7 μmol/L assosiert med økt morbiditet og mortalitet.
Høye verdier sees ved nyresvikt og ved langvarig høyt inntak av vitamin A. Korrelasjonen mellom blodverdier og graden av vitamin A-toksisitet er dårlig, og toksisitet har vært registrert ved måleverdier innenfor referansegrensene. Samtidig hyperkalsemi er vanlig.
Manuell metode. Isokratisk High Performance Liquid Chromatography (HPLC) med UV deteksjon ved 325 nm etter proteinpresipitasjon og ekstraksjon.