Vis emner som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å

Jernbelastning

Sist oppdatert: 10.05.2022
Utgiver: Sykehuset i Vestfold
Versjon: 1.2
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Labteknisk 

Analysesøk i IHR: Ingen
 
Prøvemateriale
Serum
 
Pasientforberedelser
Jernmedikasjonen seponeres 3-4 dager før undersøkelsen. Pasienten møter fastende. Informasjonsskriv til pasienten.
 
Prøvetaking
Testen utføres ved Sentrallaboratoriets prøvetakingspoliklinikk i Tønsberg. Timebestilling ikke nødvendig.
 
Det tas først en blodprøve (”null-prøve”). Pasienten svelger deretter 100 mg jern i form av jern i ferroform-forbindelse (toverdig jern, Fe++), helst en oppløsning (f.eks. Niferex dråper), men vanlige jerntabletter kan også brukes, sammen med et glass vann. Jerndepot-tabletter skal ikke brukes! Etter to timer tas ny prøve. Pasienten kan drikke vann, men skal ellers ikke spise eller drikke noe før prøve nummer to er tatt. Det benyttes Serumrør med gel.
 
Prøvevolum
Ønsket: 1,5 mL serum.
Minimum: 0,5 mL serum.
 
Prøvebehandling
Blodet blandes ved å vende røret 8-10 ganger straks etter prøvetaking. Prøven oppbevares stående i minst 30 minutter og sentrifugeres innen 2 timer. S-jern måles i begge prøver. S-TIBC og S-ferritin måles bare i 0-prøven.
 
Oppbevaring og holdbarhet
Romtemperatur: 7 døgn
Kjøleskap: 21 døgn
Oppbevares 5 døgn på laboratoriet.
 
Analysen utføres ved
Sentrallaboratoriet, Sykehuset i Vestfold
 
Forventet svartid for rutineprøver
Utføres daglig
 
Analysemetode
Kolorimetrisk metode, Cobas 8000, Roche Diagnostics

Klinisk 

Indikasjon
Påvise eller utelukke nedsatt absorbsjon av jern ved terapisvikt hos pasienter som behandles med peroral jernbehandling for jernmangelanemi. Akuttfasereaksjon bør utelukkes på forhånd. Kronisk systemsykdom i seg selv kan hemme jernabsorpsjonen, og svekker den kliniske nytten av å utføre jernbelastningstest.
 
Referanseområde og tolkning
Økningen i S-jern i 2-timersprøven i forhold til basalprøven bør relateres til pasientens jernstatus vurdert ut fra måling av S-ferritin:
 
S-Ferritin Krav til økning av S-jern etter 2 timer
< 20 μg/L > 18 μg/L
20 - 60 μg/L > 10 μg/L
< 60 μg/L > 3 μg/L
 
Lave verdier av s-jern i 2-timers-prøven sees ved redusert jernabsorpsjon, for eksempel ved atrofisk gastritt eller inflammatorisk sykdom i duodenum og jejunum. Også pasienter som har fått operert bort deler av magesekken eller øvre tynntarm, kan ha nedsatt absorpsjon av jern.
Absorpsjon av jern er normalt negativt korrelert til størrelsen på jernlagrene. Derfor vil økning i S-Jern etter jernbelastning, være negativt korrelert til s-ferritin.
 
Analytisk/biologisk variasjon
 
Bakgrunn
Jernbelastningstest utføres for å undersøke om en pasient med jernmangel har normal eller nedsatt absorpsjon av jern, oftest fordi man ikke har fått forventet effekt av jerntabletter ved behandling av jernmangel. Årsaker til dårlig effekt kan være sykdom i øvre del av mage-tarm kanalen, blødning, dårlig ”compliance” og for lav dose av jerntabletter. Akuttfasereaksjon eller annen kronisk sykdom kan føre til at absorpsjon av jern går ned.
 
Parenteral behandling med jern er kun indisert dersom det er påvist nedsatt absorpsjon av jern. Det er derfor viktig å utføre en jernbelastningstest før man eventuelt går over til intravenøs tilførsel av jern.