Ergoterapi ved håndartrose

Sist oppdatert: 16.09.2024
Utgiver: Martina Hansens Hospital
Versjon: 1.0
Forfatter: Adrian W. Gran
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Generelt 

Sikre best mulig kvalitet i behandlingen av håndartrose. Prosedyren gjelder ergoterapeuter på avdelingen, studenter i praksis.
Behandlingen skal være basert på pasientens behov og i tråd med Eulars anbefalinger

Handlinger 

Ergoterapi-intervensjonen bør inneholde følgende elementer:

 

  1. Spør etter aktivitetsproblemer. La pasienten selv fortelle. La pasienten fylle ut MAP-hand eller PSFS der det er naturlig.

  2. Undersøk følgende:

    • Håndkraft: Måles med dynamometer.
    • Smerter ved kraftgrep
    • Fleksjons- og ekstensjonsdefisitt. Måles i mm. Dette gjøres bare dersom pasienten har stor defisitt og det er aktuelt med oppfølgingstime.
    • Ømme ledd, evt hevelse
    • Noduli
    • Subluksasjon/adduksjon i CMC1-leddet

 

3. Generell informasjon om artrose. Dersom det er aktuelt med håndøvelser, informer også om håndtreningsprosjektet ved avdelingen og resultatene av dette.

 

4. Vurder behov for ortose: Stabiliserende ortoser evt. nattortose for å forebygge adduksjon av tommelen. Vurderingen gjøres i samarbeid med pasienten og på bak-grunn av dennes behov, grad av feilstilling, smerte m.m. Ved smertefulle IP-ledd, informeres pasienten om bruk av stabiliserende bandasje (dema-wrap).

 

5. Basert på aktivitetsproblemene til pasienten: Informer om aktuelle hjelpemidler og hvor disse kan skaffes. Informer eventuelt om mulighet for å søke engangs-tilskudd.

 

6. Gjennomgå aktuelle håndøvelser, basert på håndfunksjonen hos pasienten. Sjekk
at øvelsene utføres riktig. Pasienten får med seg brosjyren «Egenøvelser for personer med artrose i hendene». Tilby treningsdagbok.

 

Behov for oppfølgingstime etter 3 mnd. vurderes.

Referanser