Prøvetakning på legevakt skal gjøres ved mistanke om aktuell infeksjon = klinikk + kjent eksponering.
Klinikk:
Pasienter med mistenkt smitte skal isoleres på eget rom, dette gjelder også for barn.
Dersom mistanke i mottak:
Ansatte med tett pasientkontakt (lege, spl. som tar prøver/målinger): bør ha på munnbind, hansker og smittefrakk. Dersom ikke smittefrakk benyttes bør klærne skiftes etter utført undersøkelse eller prøvetakning.
Ansatte som er inne på rommet, uten tett kontakt: bør ha på munnbind og hansker, men ikke smittefrakk og må heller ikke skifte klær.
Serologi: Morbilli IgM og IgG
Viruspåvisning:
Voksne: Oracol pensel (suger til seg spytt). Hvis ikke Oracol pensel er tilgjengelig tas spyttprøve i sterilt glass som oppevares i kjøleskap frem til sending.
Barn som ikke spytter: Oracol pensel. Hvis ikke Oracol pensel er tilgjengelig tas penselprøve fra munnhulen i UTM-virusmedium.
Bruk OUS-ullevål mikrobiologiskjema -- > Spyttprøver og evt. serologi skal sendes til felles prøvemottak på Folkehelseinstituttet neste morgen, de har åpningstid 8-16 alle hverdager. Prøvene sendes med sykebesøkslege som begynner klokken 08, mandag til fredag. For råd ift prøvetaking, konferer med smittevernvakta på Folkehelseinstituttet, vakttelefon 21076348 (døgn). Vanligvis analyseres ikke prøven på kveld/natt/helg på FHI, prøven må da oppbevares på Allmennlegevakten. Dette avtales med smittevernvakta. Skiftleder/overlege kontaktes av FHI ved behov for tiltak.
For å holde oversikt og følge opp disse prøvesvarene har vi laget en sort perm merket «Meslinger», denne ligger hos logistikk-sykepleier.
Det er viktig at man noterer personalia og prøvetakingsdato på skjema i permen, ta også ut kopi av journalen og legg bakerst i permen.
For å diskutere evt. smitteverntiltak skal nærmeste leder kontaktes på dagtid, og samfunnsmedisinsk beredskapsvakt i kommunen kontaktes på kveld/natt/helg, oppdatert liste ligger i en rød perm på legevaktsentralen.
Pasienter med mistenkt meslinge smitte som kan reise hjem skal isoleres hjemme i påvente av prøvesvar.
Transport av disse pasientene kan foregå på følgende måter:
Smittevernoverlegen og FHI ved smittevernvakta kan igangsette tiltak for å begrense spredning etter eksponering og gi råd om prøvetakning og håndtering av pasienten i kontortid på hverdager. Utenom kontortid skal Samfunnsmedisink beredskapsvakt i kommunen (telefonnummer finnes på legevaktsentralen) og evt smittervernvakta på FHI kontaktes.
Uvaksinerte eller personer som kun har mottatt en meslingevaksine vil ved eksponering tilbys vaksine innen 72 timer. For uvaksinerte gravide og barn under 9 måneder vurderes immunoglobuliner i hvert enkelt tilfelle.
For videre info: Smittevernveilederen