MERS-CoV

Sist oppdatert: 30.07.2024
  Sendeprøve: Tekst hentet fra Nasjonal brukerhåndbok i medisinsk mikrobiologi
Utgiver: Akershus universitetssykehus
Versjon: 1.1
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Indikasjon 

MERS-CoV er en zoonoose som smitter fra kameler/dromedarer til mennesker og mellom mennesker via kontakt- og dråpesmitte. Nosokomial smitte har gitt opphav til flere store utbrudd.

MERS-CoV kan gi alvorlig pneumoni med påfølgende multiorgansvikt. En del pasienter har også diaré. Pasienter med kroniske sykdommer er spesielt utsatt (f.eks pasienter med hjerte- og lungesykdom, cancer, diabetes)

Se Diagnostikk for MERS-CoV på FHI sine hjemmesider.

Prøvemateriale 

Aktuelt prøvemateriale er prøve fra øvre og særlig nedre luftveier.

Folkehelseinstituttet kan motta prøver til direktepåvisning (PCR) i luftveisprøver og i serum. Serumprøve for direkte viruspåvisning bør tas i løpet av de første 10-12 dagene etter symptomstart.

 

Ved mistanke om MERS-CoV bør det tas tre prøver:

  • en luftveisprøve som undersøkes på Ahus for vanlige luftveisagens
  • to prøver som vårt laboratorium videresender til Folkehelseinstituttet for direkte påvisning av MERS-CoV ved PCR: 1 luftveisprøve og 1 serum.

Prøve fra nasopharynx på virus transportmedium (TMVL) eller bronkoalveolær lavage (BAL). Oppbevares i kjøleskap inntil forsending.

Rekvirering  

Det er viktig at FHI varsles før slike prøver sendes for MERS-CoV-diagnostikk.

Utførende laboratorium 

FHI

Tolkning 

Nukleinsyrer påvist/ikke-påvist.

Merknader 

  • Man finner høyest mengde virus i nedre luftveier. Ved klinisk mistanke om MERS-CoV infeksjon og negativ PCR i prøve fra nasopharynx bør det tas prøve fra nedre luftveier.
  • Mistanke om, eller bekreftet, tilfelle av MERS-CoV er varslingspliktig til kommuneoverlegen. Hvis man ikke når kommuneoverlegen bør smittevernvakten på Folkehelseinstituttet varsles.
  • MERS-CoV er siden juni 2016 også meldingspliktig til MSIS.
  • Husk også å varsle smittevernseksjonen på Ahus for vurderinger med tanke på smitteoppsporing blant eksponert helsepersonell.

Gi tilbakemelding
Fortell oss gjerne hva du var fornøyd med eller misfornøyd med på denne nettsiden.

Vi kan ikke love deg svar på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send