Psykose er psykisk lidelse hvor pasientens oppfattelse av virkeligheten er forstyrret (realitetsbrist). Dette viser seg ved at den syke opplever seg selv og fortolker verden på en måte som er forskjellig fra det normale.
Psykose er en multifaktoriell tilstand. Utvikling av kronisk psykoselidelse (som shizofreni) har en betydelig genetisk komponent, men miljø og sosiale faktorer spiler ogå en rolle. Videre kan psykososiale belastninger sammen med biologisk sårbarhet føre til psykotiske epsioder. Rusinntak og organisk lidelse kan også medvirke til psykoseutvikling. Se for øvrig under Differensialdiagnoser.
Psykose gjør seg gjeldende i ulike tilstander, men der symptomer, forløp og varighet kan variere:
Andre psykiske lidelser
Somatiske tilstander
Rus/abstinenstilstander
Simulering/aggravering
Miljøterapeutiske tiltak
Se Miljøterapi ved psykose og Om miljøterapi.
Medikamentell behandling
Som hovedregel er man tilbakeholden med oppstart av antipsykotisk medikasjon første døgn ved innleggelse i akuttpsykiatrisk avdeling. Ved mistanke om inntak av sentralstimulerende preparat, tilstreb observasjon en til to dager før antipsykotika gis. Gi istedet benzodiazepiner ved behov for symptomlindring.
Antipsykotika er sentralt ved de fleste psykotiske tilstander og har god effekt på vrangforestillinger og hallusinasjoner. De virker også på uro, men kan gi ulike bivirkninger. Valg av preparat gjøres utfra individuelle hensyn der faktorer som alder, komorbiditet, somatiske forhold, interakjsoner og tidligere erfaringer ligger til grunn. Se Antipsykotiske legemidler og Generelt om psykofarmaka .