Det er ofte vanskelig å få sikre opplysninger om skademekanisme, men de ulike frakturmønstrene henger ofte sammen med skademekanisme.
Inversjonstraume
Typisk mekanisme for ankeldistorsjon/forstuing. Dersom traumet er kraftigere ser man ofte en tverr avrivning av nedre fibula, evt. i kombinasjon med en skråfraktur i mediale malleol.
Eversjonstraume
Gir ofte en tverr avrivning av mediale malleol i kombinasjon med at talus presser ut lateralt og gir en skråfraktur i fibula.
Utadrotasjon
Innadrotasjon
Sjelden skademekanisme, men gir liknende skademønster som ved utadrotasjon
Webers ABC inndeling av frakturer i laterale malleol
Weber A
Fraktur av laterale malleol nedenfor ankelleddnivå. Distale fibula er revet av, oftest som følge av et supinasjonstraume. Resterende del av laterale malleol gir ofte såpass støtte at ankelgaffelen er stabil.
Weber B
Weber C
Bimalleolær ankelfraktur
Fraktur av fibula kombinert med fraktur i mediale malleol.
Trimalleolær ankelfraktur
Fraktur av både laterale og mediale malleol i kombinasjon med en fraktur i bakre kant av tibia.
Ved en eventuell syndesmoseskade kan pasienten ha smerter i syndesmoseregionen når man klemmer på tykkleggen (”squeeze-test”), utadroterer ankelen eller dorsalflekterer foten.
Obs! Store og åpenbare feilstillinger skal reponeres før pasienten sendes på rtg.
Det taes et rett frontbilde og et sidebilde. Malleolbilde/mortisbilde/gaffelbilde taes i tillegg av radiograf dersom det ikke er synlig brudd på de to standardprojeksjonene.
Rtg ankel taes kun dersom minst ét av følgende kriterier er oppfylt (Ottawareglene)
Rtg. fot taes kun dersom minst ét av følgende kriterier er oppfylt
Dersom man følger dette (Ottawareglene) er sensitiviteten for klinisk signifikante brudd 100% og spesifisiteten 47%.
Rtg legg taes dersom det er palpasjonsømhet langs proksimale fibula (mistenker da høy fibulafraktur)
Syndesmoseskade?
Sentralt i vurderingen av de ulike bruddmønstrene er om det i tillegg foreligger skade syndesmoseligamentene mellom distale tibia og fibula.
Det sterkeste ligamentet i ankelgaffelen er deltoidligamentet medialt og er det ingen klinikk medialt (smerter/palpasjonsømhet) kan dette svekke indikasjonen for å fiksere syndesmosen.
Syndesmosen vurderes best på rtg tatt med foten i 15° innadrotasjon (gaffelbilde / mortisprojeksjon / malleolbilde). Malleolene er da parallelle med underlaget og lilletåen ligger rett over helspissen.
Geffelbildet fremstiller malleolene i profil og talus skal da stå sentralisert i gaffelen.
Ved tvil om syndesmoseskade tas CT begge ankler, med lik rotasjon av begge ankler. Da får man også kartlagt evt. bakre fragmenter, størrelsen på disse og evt. annen intraartikulær patologi.
Syndesmoseskade er indikasjon for kirurgi, uavhengig av det øvrige bruddmønsteret.
Tibiofibulær overlapping:
Normalt 10 mm
(< 6 mm på AP-bildet og < 1 mm på gaffelbildet tyder på syndesmoseskade)
Tibiofibulær avstand («clear space») Normalt 3-5 mm(AP-bilde):
Utgjøres av brusken mellom posterolaterale tibia og mediale fibula i incisura fibularis
( >5 mm tyder på syndesmoseskade)
(Måles 1 cm proksimalt for talusdomen)
CT
MR
Brudd som skal opereres bør være på operasjonsbordet innen 6 timer da ødemet etter hvert vil gi problemer med sårlukning. Bruddhematomet som man ser de første timene etter skaden har ingen betydning for denne tidsfristen.
Alle større feilstillinger skal uten forsinkelse reponeres før pasienten sendes på røntgen.
Stabilitet i ankelmortisen er nøkkelen til valg av behandling. Derfor opererer man «alltid» bimalleolære frakturer fordi både den mediale og laterale stabilisatoren er kompromittert. Ankelleddet kan anses som en ring, der et brudd på to deler eller mer gjør den ustabil.
RICE
Weber A og Weber B-frakturer
Intakt medial kolonne (deltoid ligamentet) er nøkkelen ved stabilitetsvurdering av laterale frakturer. Deltoidligamentet har en dyp og en superfisiell del. Den dype har en fremre (Anterior TaloTibia Ligament) og en bakre og sterkere del (Posterior TaloTibia Ligament). Dette ligamentet strammes i dorsalfleksjon og er slakt ved plantarfleksjon, og spiller en nøkkelrolle i stabilitetsvurderingen.
Laterale frakturer med medial clear space over 7 mm er ustabile medialt, og skal opereres.
Dersom medial clear space er normal både ved initiale og vektbelastende bilder er dette en Lauge - Hansen SER 2 (Supination External Rotation type 2) og frakturen er stabil. Kontroll om 5-7 dager med vektbelastende bilder: Bilder tas stående i gips og med lik belastning på begge ben. Behandles med gips/ortose i totalt 3 uker.
Dersom medial clear space er vid ved ikke-vektbelastende bilder og legger seg på plass ved vektbelastning, er dette en SER 4a der det dype bakre mediale deltoidligamentet er intakt. Behandles med gips i 6 uker med ankelen i 90 grader og belastning mot smertegrensen. Poenget med belastning i 90 grader er at det strammer opp det dype ligamentet. Dersom pasienten av en eller annen grunn ikke kan belaste passer ikke denne tilnærmingen.
Dersom medial clear space ikke reponeres ved belastning, er mediale søyle ikke intakt (SER4b) og pasienten må opereres med fiksasjon av laterale malleol.
Frakturer som reponeres før rtg regnes som ustabile og skal opereres.
Støvelgips og evt. avsvelling i påvente av operasjon. Fragmin ved avsvelling hjemme. Dersom ankelen er reponert skal god stilling verifiseres på røntgen etter gipsing før pasienten starter avsvelling.
Operasjonsindikasjon
(Dersom medial clear space ikke reponeres ved belastning, er mediale søyle ikke intakt (Lauge-Hansen SER4b)
Pas. Får støvelgips, foreskrives Fragmin og evt. avsvelling i påvente av operasjon. Dersom ankelen er reponert skal god stilling verifiseres på røntgen etter gipsing før pasienten starter avsvelling.
Weber C-frakturer og bi/tri-malleolære frakturer
Operasjonsindikasjon
Frakturene skal alltid opereres og konservativ behandling kan kun unntaksvis vurderes hos pasienter med lavt funksjonsnivå og dårlig compliance.
Støvelgips og evt. avsvelling i påvente av operasjon. Fragmin ved avsvelling hjemme. Dersom ankelen er reponert skal god stilling verifiseres på røntgen etter gipsing før pasienten starter avsvelling.
Åpne frakturer
Skal få cloxacillin 1 g i mottak. Sårrevisjon og ekstern fiksasjon så snart som mulig. Hvis det ikke er mulig å lukke, ring tertiær evt konsultasjonsvakt. Åpne frakturer skal ikke ha gips da ekstern fiksasjon gir nødvendig kontroll over sår/bløtdeler.
Tromboseprofylakse
Dersom ankelen er reponert skal god stilling verifiseres på røntgen etter gipsing før pasienten starter avsvelling. Er stillingen suboptimal skal pasienten opereres ø.hj. med ekstern fiksasjon og så avsvelle med denne i påvente av endelig plate/skrue-fiksasjon.
Dersom pasienten ikke opereres innen de første 6 timene må pasienten avsvelle fot/ankel i 5-7 dager. Pasienter med god allmenntilstand og compliance kan avsvelle hjemme og opereres på DKØ.
Operatør må preoperativt verifisere avsvelling ved "rynketest".
Laterale malleol
Mediale malleol
Bakre fragment (Volkmann)
Bør utredes med CT. Indikasjon for operasjon ved instabilt ankelledd etter fiksasjon av laterale og mediale malleol, ved involvering mer enn 25 % av leddflaten, interponat av beinbiter mellom tibia og Volkmanns fragment som hindrer anatomisk reposisjon. Ved et stor bakre fragment kan man sette en bakre buttress plate, for eksempel 1/3 rørplate. Man kan da velge en posterolateral tilgang og samtidig platefiksere laterale malleol bakfra. Husk at ved bakre tilgang vil pasienten kunne bli stiv i dorsalfleksjon, vurder derfor å henvise pasienten til tidlig fysioterapi.
Ved mindre fragmenter som kommer greit på plass ved ligamentotaxis, kan man sette en skrue bakfra eller forfra via stab-incisjoner.
Syndesmoseskade
Alle weber C, og etter positiv testing ved weber B. Inntil videre avventes CT studien mtp overgang til andre fiksasjonsmetoder, det skal settes en quadricortical 4.5 mm skrue. Fortrinnsvis ca 2-4 cm over ben/bruskgrensen. Husk at tibia ligger anteriort, så man må vinkle boret fremover ca 30 grader. Sjekk i gjennomlysning i sideplan at skruen står i.
Ved noen plater kan man ikke sette 4.5 skrue gjennom platen. Bruk da to tricorticale skruer, metodemessig skal disse ikke fjernes, det vil tilkomme oppklaringssone rundt disse skruene etter noen måneders belastning, det er normalt..
Alternativ er suturknapp.
Fibulanagle (Acumed)
Aktuelt ved pasienter der man er redd for bløtdelene: alkoholikere/dårlig regulert DM.
MIPO 3.5 LCP
Aktuelt ved weber B/C som overbroende osteosyntese ved segmentale frakturer/lang komminutt sone.
Pasienter med Diabetes Mellitus og ankelbrudd
Det er viktig å utrede hvor godt regulert pasientens diabetes er. Godt regulerte diabetikere behandles som friske. Brudd og bløtdeler gror dårligere og infeksjonsfaren er større ved dårlig regulert diabetes. Polyneuropati er et kardinaltegn på dårlig regulert diabetes, noen ganger vet ikke pas. at de er dårlig regulert, forvente trøbbel, undersøk sensibilitet i føttene og spør om de har følelsen av å gå på puter! Ved å bedre reguleringen, vil man kunne bedre prognosen betraktelig, start tidlig!
Pasienter med dårlig regulert diabetes og ustabile ankelbrudd bør opereres og de bør legges inn for følgende:
Noncompliance
Hos yngre pasienter vurder perkutane teknikker og vær obs på bløtdelene. Ved eldre med lave funksjonskrav kan en retrograd nagle gjennom calcaneus vurderes.
Konservativ behandling
Udislokerte Weber A frakturer hos pasienter som samarbeider bra trenger ingen kontroll. AirCast i 6 uker, rekontakt ved smerter og/eller nedsatt bevegelighet.
Moderat dislokerte Weber A og B frakturer kontrolleres med røntgen etter 10-12 dager og 6 uker.
Alle andre konservativt behandlede frakturer kontrolleres på med røntgen etter 10-12 dager og avslutningsvis etter 6 uker.
Postoperativ behandling
Pasienter som opereres akutt (< 6 timer)
Pasienter som har avsvellet preoperativt
Pasienter som er operert på SOP får en gips dersom det er usikkert hvorvidt de klarer å avstå fra vektbelastning, ellers kun elastisk bind.
Trenger ikke avsvelle 3 dager postoperativt, men bør ha foten høyt de første ukene når de er i ro.
Kontroll med røntgen 6 uker postoperativt, ikke vektbelaste før dette.
Quadrikortikal syndesmoseskrue
Pasienten skal ikke vektbelaste før kontroll med røntgen etter 6 uker. Deretter touchbelaste til skruen fjernes i lokalanestesi på dobbelttime ved ort.pol. 12 uker postoperativt. Her må du tenkte på vekt og benkvalitet til pasienten. Skruen er lik.
Trikortikale syndesmoseskruer
Pasienten skal ikke vektbelaste før kontroll med røntgen etter 6 uker. Deretter touchbelaste til kontroll ved ort.pol. 12 uker postoperativt. Skruene skal i utgangspunktet ikke fjernes.
Suturebutton for syndesmoseskade
Belaste til smertegrensen postoperativt. Kontroll etter 12 uker.
Indikator for mulig dårlig resultat
Potensielle komplikasjoner