Se ref. nr.1234.
Forekomsten har vært stabil på ca. 0,4 % i Norge de siste 20 årene ifølge tall fra MFR. Det påvises ingen økende forekomst i Norge i denne perioden. Forekomsten vil være avhengig av forekomst av risikofaktorer som keisersnitt, assistert befruktning og mors alder.
Se ref. nr. 5.
Placentas beliggenhet bestemmes som del av den rutinemessige ultralydundersøkelsen i andre trimester (i svangerskapsuke 17-19) (II).
Vi foreslår kontroll med TVUL i uke 32 hos kvinner med påvist placenta previa eller lavtliggende placenta (II). Dersom placenta ikke har trukket seg opp, foreslår vi ny kontroll i uke 36.
Vi foreslår måling av cervixlengden ved kontrollen i uke 32 for å vurdere risiko for prematur fødsel (II). En kort cervix øker risikoen for prematur akutt forløsning med massiv blødning (II).
Vi foreslår en målrettet vurdering med hensyn på invasiv placenta innen 6 uker etter rutine- ultralydundersøkelsen dersom kvinnen har en sykehistorie med kirurgiske inngrep på uterus, som keisersnitt eller myomektomi (se invasiv placenta).
Kvinner med påvist placenta previa skal informeres om å oppsøke fødeavdelingen ved vaginal blødning.
Se ref. nr. 367891011121314.
Se ref. nr. 12141516171819202122.
Placenta previa og lavtliggende placenta gir økt risiko for avvikende fosterleie, vasa previa, alvorlig blødning, preterm fødsel og akutt keisersnitt.
Behandling av antenatal maternell anemi er anbefalt (se kapittel Postpartumblødning eller Anemi).
Antepartum blødning
Ca. 90 % av kvinner med placenta previa som persisterer etter uke 20 har antepartum blødning (II).
Prediktive faktorer for vaginal blødning (antepartum, intrapartum og postpartum):
Antall blødningsepisoder øker risikoen for preterm fødsel (III).
En blødningsepisode av klinisk betydning er en frisk blødning med en estimert mengde > 50 ml dvs. større enn en minimal blødning/flekker i trusen. Blødningsmengden er imidlertid vanskelig å estimere så dette må f.o.f. være basert på klinisk skjønn.
Innleggelse i svangerskapet
Asymptomatiske kvinner
Gravide med pågående vaginalblødning eller rier
Forløsning:
Vaginal fødsel67232425:
Forsiktighet med ballonginduksjon ved lavtliggende placenta grunnet fare for blødning.
Keisersnitt67202627282930:
Vi anbefaler traneksamsyre (Cyclocapron®) 1 g i.v. ved akutt og planlagt keisersnitt (I) (se kapittel om postpartumblødning).
Kvinner med placenta praevia og lavtliggende placenta på fremre vegg har økt risiko for massiv blødning og hysterektomi. Det er oftere behov for akutt forløsning hos kvinner med placenta previa, tidligere keisersnitt og/eller >3 antenatale blødninger. Disse har også økt risiko for blodtransfusjon postpartum.
Definer placentas lokalisasjon før keisersnittet. Vurder å legge uterotomien i overkant, evt. til side for placenta. Peroperativ ultralyd kan benyttes til å bestemme snittføring (IV).
Rask avnavling anbefales dersom man må gå gjennom placenta for å forløse barnet. Dette for å unngå føtal blødning (IV).
Regional anestesi er trygt og assosiert med mindre blødningsrisiko enn generell anestesi ved placenta previa og lavtliggende placenta (I). Konvertering til generell anestesi kan bli nødvendig og kvinnen bør opplyses om dette.
Vi anbefaler planlagt keisersnitt uke 36+0 til 37+6 ved ukompliserte svangerskap med placenta previa (II).
Akutt forløsning
Se ref. nr. 3672023313233262734.
4-8 %35.
Kapittelet ble gjennomgått på Obstetrisk guidelinemøte april -24.
Før dette ifm full revisjon av Veileder i fødselshjelp 2020.
Tidligere utgaver av kapitlene finnes her: https://www.legeforeningen.no/foreningsledd/fagmed/norsk-gynekologisk-forening/veiledere/arkiv-utgatte-veiledere/
Endringer etter sept -24 finnes i metodebok, se øverst i kapittelet.