Distal humerusfraktur S42.4
Røntgen albue front og side
Bruddet klassifiseres etter Gartlands klassifikasjon. Type 1 er udislosert, type 2 er dislosert, men med intakt bakre korteks. Type 3 er helt dislosert med brudd gjennom bakre korteks.
Udislokerte fraktur (Gartland 1) , der fremre kortikale kant av humerus går gjennom capitellum i sideplan, behandles konservativt i høy albuegips (fra håndledd til axille) i 3 – 4 uker (avh av alder).
Dislokerte brudd (Gartland 2 og 3) henvises til operasjon. Gartland 2 frakturer kan som regel opereres neste dag. Gartland 3 frakturer skal alltid prioriteres grunnet risiko for kompartmentsyndrom i fossa cubiti, med risiko for å utvikle nekrose i muskulatur som kan føre til invalidiserende kontrakturer (Volkmanns kontraktur).
Risikofaktorer for å utvikle kompartmentsyndrom
Lukket reposisjon av humerusfraktur NBJ 01
Åpen reposisjon av humerusfraktur NBJ 11
Pinnefiksasjon av humerusfraktur NBJ 41
(ikke blodtomhet)
(ikke antibiotikaprofylakse)
Dislokerte frakturer (Gartland 2 og 3) skal reponeres i narkose og fikseres med pinner.
Legg alltid på en gipslaske i akuttmottak/legevakt selv om pasienten skal opereres ”med en gang”.
Frakturen reponeres ved først å anlegge traksjon/drag. En hjelper holder overarmen, og man trekker gradvis i armen og holder draget 1-2 minutter. Deretter flekteres armen mens draget opprettholdes. Ved å dytte med tommelen på olecranon reponeres frakturen. Sjekk i front og sideplan. Det er god hjelp i å bruke OP tape for å tape opp albuen i fleksjon og hånden i pronasjon mens man pinner bruddet. Armbord er bare i veien, bruk C buen som bord. På medial siden skal man lage en mini-åpen incisjon på 3-4 cm for å sikre at man unngår n. ulnaris. Epikondylen kan palperes fri fra nerven og man bør ha albuen semiekstendert når pinnen settes. Ved svært ustabile fracturer kan det være kilent å pinne ulnart uten å ha full fleksjon. Bruk 1,6 mm "sort" pinne, bortsett fra for de minste barna.
Pinnene bøyes av utenfor huden. Innstill xylocain intraartikulært. Det gir god postoperativ smertelindring.
Tips: Start med å sette to divergerende pinner fra lateralt slik at frakturen stabiliseres
Før man avslutter skal man strekke armen ut for å sjekke at man ikke har fått varusfeilstilling. Sammenlign med andre arm, valgusvinkelen i albuen varierer svært, fra 3-20 grader (men varus er alltid patologisk). Dersom det er varus må man gjøre alt på nytt, denne feilstillingen er den vanligste permanente komplikasjonen og remodelleres ikke.
Hva gjør man når pasienten har en pulsløs hånd?
Dersom ekstremiteten er pulsløs skal man forsøke lukket reponering og perkutan pinning så raskt som mulig. Fraværet av puls skyldes ofte karspasme og pulsen kommer tilbake når bruddet reponeres. Det er konsensus om at angiografi ikke er indisert i tilfeller med nevrovaskulære utfall, ettersom dette tar tid og ikke endrer behandlingen.
Dersom hånden forblir pulsløs, kald og hvit etter reponering skal karkirurg tilkalles mtp eksplorering av arterien, som i de fleste tilfeller da ligger interponert i bruddet. Det er imidlertid forsvarlig å avvente eksplorering av en pulsløs ekstremitet dersom hånden er varm og rosa. Det er nødvendig med grundig overvåking av armen, og nye tegn på iskemi bør føre til rask eksplorering av arterien.
OBS!
Vær oppmerksom på mediale impresjonsfrakturer. Disse kan overses og gir varig varusfeilstilling.
Konservativ behandling
Postoperativ oppfølging