Kliniske opplysinger som kan medfører utvidet analyse er:
Angi på rekvisisjonen reiseanamnese, antatt smittekilde samt hvis prøven er tatt i forbindelse med smitteoppsporing rundt et EHEC-tilfelle.
Som primærdiagnostikk benyttes PCR analyse (Fæces multipleks PCR). Ved DNA funn av Campylobacter spp, Salmonella spp, Shigella spp/EIEC, Yersinia enterocolitica og EHEC/EPEC, vil det bli forsøkt dyrket.
OBS! For kontrollprøver etter tidligere funn av tarmpatogene bakterier, vil kun dyrkning bli utført. Det er viktig å opplyse om hvilket agens som ønskes kontrollert. Henviser til Smittevernveilederen om Kontroll og oppfølging av pasienter med tarminfeksjoner.
Se også Gastroenteritt
Se Fæcesprøver.
Bruk Fecal transwab transportmedium med flytende Cary Blairs medium. Samle en liten mengde fæces og før hele spissen av vattpinnen med nylonfiber inn i denne og roter. Velg et blodig, slimete eller vannaktig område av fæcesprøven. Påse at det finnes synlig fæces på vattpinnen etter prøvetaking. Eventuelt kan prøvepinnen føres 1-2 cm inn i pasientens endetarm (ikke forbi rødt merke på penselen). Penselen må brekkes av i knekkpunktet før den festes i korken. Skru korken godt på.
Prøven bør oppbevares i kjøleskap og sendes så raskt som mulig til utførende laboratorium, helst samme dag.
Prøve må sendes i transporthylse av hardplast på grunn av smittefare
Elektronisk rekvirering anbefales. For rekvirenter uten slik tilgang, bruk papirrekvisisjon.
Dyrkning på spesialmedier ved DNA-funn av Campylobacter spp, Salmonella spp, Shigella spp/EIEC, Yersinia enterocolitica og EHEC/EPEC eller der det sendes kontrollprøver etter tidligere funn av tarmpatogene bakterier
Seksjon for Bakteriologi, sykehuset Østfold
Vekst / Ikke vekst
Negative prøver: vanligvis 2-3 døgn.
Positive prøver: vanligvis 3-5 døgn.
Påvisning av tarmpatogene bakterier er meldepliktig til MSIS, se også MSIS meldepliktige sykdommer.
Ved mistanke om utbrudd skal kommuneoverlege varsles.
For informasjon om oppfølging og eventuelle kontrollprøver henvises til Smittevernveilederen - FHI