MRSA, VRE og ESBL

29.05.2023Versjon 1.0Forfatter: Dorthea Hagen OmaGodkjent av: Trond BruunGodkjent dato: 2020-01-15

Innledning 

Pasienter med mistenkt eller påvist bærerskap av antibiotikaresistent bakterie har samme rett til helsetjenester som andre, og tiltakene beskrevet her må ikke forsinke nødvendig undersøkelse, behandling eller pleie.

 

Kontakt eventuelt smittevernpersonell (91817735/91816675) for råd og veiledning.

 

Det vil til enhver tid befinne seg asymptomatiske bærere av antibiotikaresistente mikrober i sykehuset. Daglige rutiner for pasienthåndtering (basale smittevernrutiner) skal være så gode at de forhindrer smitteoverføring fra både kjente og ukjente smittekilder.

MRSA 

A: MRSA-undersøkelse av pasienter

1. Mottak av pasient til innleggelse

Ved innleggelse i sykehus tas MRSA-prøve av alle pasienter som i løpet av siste 12 måneder har:

  • vært innlagt i helseinstitusjon utenfor Norden (inkluderer også tannbehandling)
  • tidligere fått påvist MRSA (selv om senere kontrollprøver har vært negative)
  • bodd i samme husstand som MRSA-positive

 

Pasienten trenger ikke være isolert i påvente av svar med mindre pasienten kommer direkte overflyttet fra et sykehus utenfor Norden.

Detaljerte kriterier for forhåndsundersøkelse ved innleggelse finnes i MRSA - kapittelet i Smittevernhåndboken.

 

Pasienter som har vært innlagt i sykehus utenfor Norden siste 12 måneder skal også screenes for VRE og ESBL. Se Smittevernhåndboken Innleggelse av pasient som har fått behandling på sykehus i utlandet; screening for MRSA, ESBL, VRE

 

2. Mottak av pasient i poliklinikken

Forhåndstesting hos fastlege er ofte ikke utført. Pasienten skal uansett tas imot i poliklinikken som planlagt og må ikke avvises med begrunnelse i manglende forhåndstesting. Helsepersonell i poliklinikken praktiserer basale smittevernrutiner.

Ved kjent MRSA-status bruker helsepersonell hansker, smittefrakk og munnbind (dråpesmitteregime) ved somatisk undersøkelse av pasienten (tett fysisk kontakt mellom helsepersonell og pasient). Helsepersonell trenger ikke å bruke eget beskyttelsesutstyr dersom de bare skal samtale med pasienten. En pasient med mistenkt eller påvist MRSA kan sitte på venterommet i poliklinikken sammen med de andre pasientene.

 

3. MRSA-prøvetaking

Mikrobiologisk avdeling tilbyr hurtigtest med PCR-metodikk for innlagte pasienter. MRSA-PCR rekvireres i DIPS, og prøve tas på samme måte som til MRSA-dyrking. Analyseresultatet vil normalt være klart innen to timer etter at prøven er mottatt på laboratoriet (ring «MRSA-telefonen» 975528).

 

Se Analyseoversikten.no for detaljer.

 

4. Når MRSA påvises hos pasient som er inneliggende

Når MRSA påvises tilfeldig hos inneliggende pasient skal pasienten isoleres i henhold til retningslinjene for dråpesmitteregime på den sengeposten der pasienten hører hjemme. Det kan være aktuelt med smittesporing blant eksponerte medpasienter og helsepersonell. Se Smittevernhåndboken eller ta kontakt med Senter for smittevern for råd og veiledning (91817735/91816675).

 

B: MRSA-Forhåndsundersøkelse av helsepersonell

Ansatte kan også være MRSA-bærere og skal blant annet testes for bærerskap etter at de har arbeidet som helsepersonell utenfor Norden. Krav til slik forhåndstesting gjelder alle ansatte i pasientrettet arbeid, helsefagstudenter som skal ha klinisk praksis i sykehus og helsepersonell som hospiterer i somatiske avdelinger. Personer som fyller kriteriene for slik MRSA- undersøkelse skal ikke ha pasientrettet arbeid før det foreligger negativt resultat av MRSA-prøvene. Se Smittevernhåndboken for detaljer.

Pasienter som har vært innlagt på sykehus utenfor Norden 

Screening for MRSA, ESBL,VRE og Candida auris

Pasienter som i løpet av de siste 12 måneder har vært innlagt i sykehus utenfor Norden skal screenes for MRSA, VRE og ESBL når de legges inn i norske sykehus.

 

Risikoen for bærerskap av antibiotikaresistente bakterier er størst hos pasienter som har fått omfattende sykehusbehandling i utlandet (kirurgi, intensiv- behandling, langvarige innleggelser). Pasienter som overflyttes direkte fra sykehus utenfor Norden skal derfor holdes isolert under hele det aktuelle oppholdet selv om svar på innledende screeningprøver er negative. Se retningslinje i Smittevernhåndboken.

 

Pasienter som ikke kommer direkte overflyttet, og der oppholdet i sykehus utenfor Norden ligger over 4 uker tilbake i tid, behøver ikke isoleres i påvente av svar på screeningprøver. Se retningslinje i Smittevernhåndboken.