Plasma-copetin er en stabil markør for utskillelse av antidiuretisk hormon. Måling av p-copeptin etter infusjon av hypertont saltvann er nylig foreslått som en god diagnostisk test for diabetes insipidus (DI), men testen medfører svært ofte tørste, kvalme, svimmelhet og hodepine. Arginin-stimulert måling av p-copeptin gir sjelden bivirkninger og anbefales nå som første test for å skille DI fra andre årsaker til polydipsi/poyuri.
Tidligere allergiske reaksjoner på arginin.
Pasienten faster fra kl. 00:00, men kan drikke vann frem til kl.06:00. Møter kl.08:00. Fortsetter fasten, også for vann, til testen er ferdig.
Når testen er ferdig kan pasienten spise og drikke som normalt.
* I orginal publikasjonen er arginin blandet til et større volum (0,5 g/kg kroppsvekt, blandet i 500 ml NaCl 9 mg/ml og gitt over 30 minutter). Vi har valgt et mindre volum som ved Arginin GHRH test (etter konferering med artikkelforfatter).
Arginin kan gi kvalme og svimmelhet. Allergiske reaksjoner er sett spesielt ved gjentatte infusjoner, og ved tegn til allergiske reaksjoner avbrytes arginininfusjonen. Obs. anafylaksiberedskap.
P-copeptin < 3,8 pmol/L den grenseverdien som best skiller DI fra andre årsaker til polydipsi (sensitivitet 93 %, (95 % CI 86–98); spesifisitet 92 %, (95 % CI 84–100).
P-copeptin > 21,4 pmol/L er typisk for nefrogen diabetes insipidus.
Konsentrasjonen av copeptin øker like raskt som ADH ved økning i osmolalitet, blodtrykksfall, stress, smerte, kvalme eller angst.