Quadricepssenen dannes av sene-sammenflettningen av rectus femoris, vastus lateralis, vastus medialis og vastus intermedius, som sammen fester til den anterosuperiore polen av patella. Sammen med patellarsenen og patella de ekstensormekanismen for kneet. Rectus femoris bidrar til hoftefleksjon i tillegg til å være ekstensor av kneleddet. Vastus lateralis, intermedius og medialis fungerer både som ekstensorer og bidrar til riktig sporing av patella i trochlea. Vastus lateralis er den største av quadricepsmusklene og trekker patella lateralt. Vastus medialis hjelper til å motbalansere vastus lateralis ved å trekke patella medialt. Vastus intermedius bidrar til å stabilisere patellasporing i midtlinjen.
Etiologi
Fall på hyperflektert kne med samtidig kontraksjon av quadriceps eller stor rotasjon med hyperfleksjon.
Hos godt trente atleter kan quadricepsseneruptur oppstå ved hurtig og kraftig kontraksjon med belastning.
Pasientene angir ofte å høre et «smell» og kjenner umiddelbart at noe er galt.
Røntgen kne front/side hører med for å utelukke benet avulsjon eller andre skjelettskader. Ytterligere bildediagnostikk er sjelden nødvendig da dette er en klinisk diagnose, men ved tvil eller spørsmål om partielle rupturer er UL eller MR indisert.
Quadricepssenerupturer behandles operativt med reinserering av senen.
Bør opereres innen 7-10 dager etter skaden da forlenget ventetid på operativ behandling er assosiert med dårligere resultat grunnet retraksjon og forringelse av senekvalitet.
Operasjonsmetode
Første 6 uker postoperativt
Kan gå med normal gangavvikling med støtte av krykker. Ikke belaste på flektert kne. Trening av aktiv bevegelse inntil smertegrensen uten belastning og uten forsert bevegelse.
Fra 6-12 uker postoperativt
Krykkeavvikling. Gradvis økende belastning på flektert kne. Ikke belastning > 90 grader.
Fra 12 uker
Retur til løping anbefales når pasienten har oppnådd tilnærmet full ROM og kan gå 20 minutter uten smerter.
For pasienter med nedsatt compliance og/eller nedsatt funksjonsnivå kan man benytte en ortose som låses i forhold til tillatt fleksjon.
Kontroll hos lege 6 og 12 uker postoperativt.
Postoperativ infeksjon. Sårruptur. Nedsatt kraft og ROM.
Litteraturen viser at det er god prognose etter operativ behandling. De fleste gjenoppnår en god funksjonell ROM. Reruptur er sjelden.