En rekvisisjon mottatt elektronisk inn i vårt laboratoriesystem eller på papir til laboratoriene ved Sykehuset Innlandet, er å betrakte som en avtale mellom rekvirent og laboratoriene. Se informasjon om våre vilkår Laboratoriefag Innlandet (labfag.no). Analyser og undersøkelser vil bli utført ut fra valgte analyser, kliniske opplysninger og gjeldende retningslinjer for valg av undersøkelser. Dersom det rekvireres analyser som laboratoriet selv ikke utfører, blir prøven videresendt til spesiallaboratorium. Rekvirenten varsles om videresendingen i svarrapporten.
Laboratorienene vil kunne utføre supplerende analyser ved behov, så lenge det ikke er tatt forbehold om dette på rekvisisjonen.
Rekvirering av prøver for analyse ved laboratoriene foregår primært elektronisk.
Papirrekvisisjoner benyttes om elektronisk rekvirering ikke er tilgjengelig.
Blodprøver rekvirert av sykehuselege kan tas på fastlegekontoret dersom dette er best for pasienten og kopisvar sendes rekvirerende lege. Forutsetning for dette er at pasienten har rekvisisjon eller det foreligger en nøyaktig beskrivelse av hvilke prøver som skal tas. Dette er beskrevet i prosedyre Samarbeid- fastlege og sykehusleger, anbefalinger ( D45726). Prosedyren finnes her: Samarbeid - Fastleger og sykehusleger, anbefalinger (sykehuset-innlandet.no)
Vi oppfordrer til å bruke originalrekvisisjoner som bestilles fra laboratoriet. Rekvisisjonene er utstyrt med et unikt løpenummer og tilhørende selvklebende etiketter. Rekvisisjoner med løpenummer må ikke kopieres, da løpenummeret identifiserer prøven. I nødsfall kan en utskrift av rekvisisjonen benyttes. Da må alle prøver merkes med navn og fødselsnummer.
Benytt blå eller sort skrift for utfylling av rekvisisjonen
Rekvisisjoner leses optisk. Det er derfor viktig at skriften er tydelig og innenfor definerte felt.
Rekvirentfeltet må inneholde informasjon om svarmottaker.
Vi ber om at prøvetaker signerer for prøvetaking, for å bekrefte at pasient-id er kontrollert. Skriv samtidig på dato og klokkeslett for prøvetaking.
Prøveglassene merkes alltid i umiddelbar forbindelse med prøvetakingen.
Ved behov for supplerende analyser kontaktes laboratoriet. Oppgi pasientens fødselsnummer, prøvedato og hvilke tilleggsanalyser som er ønsket. Vi tilstreber å etterkomme rekvirentens ønske om flere analyser på samme prøve, slik at man ikke trenger å ta ny prøve av pasienten.
Rekvisisjon Laboratoriemedisin
Det er viktig å feste rett etikett på glassene, da sluttsiffer angir type prøvemateriale. Angi prøvematerialet på etiketten, der dette ikke klart fremgår av glasset.
Andre analyser enn dem som finnes på rekvisisjonen rekvireres ved å føre dem opp under Andre analyser på rekvisisjonen. Skriv tydelig ønsket analyse.
For svangerskapsprøver
Rekvisisjon Allergi
Relevante kliniske opplysninger er vesentlig for utførelse av aktuelle undersøkelse.
Rekvisisjon Rusmiddelscreening
Rusmiddellaboratoriet på Sanderud analyserer ikke sanskjonære prøver. Rekvirent må være lege.
Rekvisisjon Mikrobiologi
Relevante kliniske opplysninger er vesentlig for utførelse av aktuelle undersøkelser. Angi lokasjon på prøven ved flere prøver.
Rekvisisjon Cytologi
Finnes kun som utskriftsbar PDF-fil.
Alle prøver må merkes med pasientens navn og fødselsnummer.
Rekvisisjon Histologi (Biopsi)
Finnes kun som utskriftsbar PDF-fil.
Alle prøver må merkes med pasientens navn og fødselsnummer.
Hastesituasjoner må avmerkes på rekvisisjonen. Rekvirent bør oppgi et telefonnummer de kan nås på direkte.
Dips Interactor er en regional elektronisk rekvireringsløsning for laboratorieprøver og bildediagnostikk i Helse Sør-Øst. Løsningen er avhengig av integrasjoner med journalsystem.
Patologi:
Analysetilbudet gjelder tre typer rekvisisjoner i DIPS:
Det er derfor viktig å velge rett rekvisisjon ut fra hvilket prøvemateriale man har, siden prøvematerialet nå vil få egne tilleggsspørsmål.
For å finne aktuelle analyser i DIPS, må følgende valg gjøres i feltet «Prøvetaking» avhengig om pasienten er poliklinisk eller inneliggende:
Uttaksmetoder:
Uttaksmetodene for prøvematerialet velges under supplerende opplysninger. Det er lagt inn nedtrekksmenyer for uttaksmetodene, for alle de ulike prøvematerialene:
Etiketter:
På alle analysene skrives det kun ut én etikett uavhengig av hvor mange beholdere. For å få ut flere etiketter må man trykke på knappen «Etikett». Det er viktig at alle beholdere blir merket med etiketter med strekkode, samt at man skriver på etiketten, med blå kulepenn, hva beholderen inneholder. Samtidig må dette også skrives i rekvisisjonen under kliniske opplysninger.
Hasteprøve:
Er det hasteprøve, skal etikettene merkes med en rød/rosa strek, i tillegg til å velge «Patologi hastegrad» i supplerende opplysninger.
Rekvirering av obduksjon:
Husk at ved rekvirering av obduksjon må man velge aktuell post i feltet «Rekvirer. enhet», og valget i feltet «Prøvetaking» må være «Tas av postpersonale» for å få opp alternativet for analysen obduksjon.
Ring også avdelingen for å gi beskjed om at obduksjon er rekvirert.
DIPS Journal: benytt analysekode DIVSEND-blod/plasma/serum og skriv i feltet for kliniske opplysninger hvilken analyse som ønskes
DIPS Interaktor: benytt analysekode DIVSEND og skriv i opplysningsfelt hvilken analyse som ønskes.