Proksimal humerusfraktur hos barn

Sist oppdatert: 17.09.2024
Utgiver: Akershus universitetssykehus
Versjon: 1.1
Forfatter: Per-Henrik Randsborg
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Diagnosekoder 

Proksimal humerusfraktur S 42.2

Skademekanisme/bakgrunn 

Skyldes oftest fall på albue eller utstrakt arm. Relativt vanlig brudd hos barn. Gjennomsnittsalder rundt 10 år. Hos eldre barn er det oftest en epifysiolyse Salter-Harris type 2 , mens det hos yngre barn oftest er ren metafysær fraktur.

Kliniske funn 

  • Smerter og krepitasjon i skulderen ved bevegelse.
  • Palpasjonsømhet relatert til proksimale humerus.
  • Sjekk funksjonen av n. axillaris (sensibilitet lateralt på skulder) og distal nevrovaskulær status.

Radiologiske undersøkelser 

Rtg skulder H/V

Behandling 

Konservativ behandling

De aller fleste kan behandles konservativt, selv ved stor feilstilling, pga den enorme remodelleringsevnen i proksimale humerus.

 

Operasjonsindikasjon (aldersbestemte retningslinjer *)

  • Barn < 10 år: Behandles konservativt så fremt ingen av de overnevnte indikasjonene foreligger, også ved forkortning og feilstillinger (se eksempel på remodellering hos en 5-åring under).
  • Barn > 13 år: Operasjon vurderes ved < 30% benkontakt og vinkelfeil > 45˚.
  • For barn på 11 og 12 år er den en økende operasjonsindikasjon. Individuell vurdering ut fra skjelettalder, aktivitetsnivå og pasient (foreldres) preferanse er anbefalt.

 

*Basert på en systemisk review av Pahlavan et al. JCO 2011 og kapittel 17 i Rockwood&Wilkins’ Fractures in Children 7th edition

 

Operasjonsindikasjon ved metafysær fraktur

Åpne frakturer, brudd med nevrovaskulære utfall, intraartikulære brudd med feilstilling og brudd med stor feilstilling med sannysnlig interponat.

 

Operasjonsindikasjon ved epifysiolyse

Vinkelfeilstilling > 30° og 50 % glidning av fyseskiven.

 

Det er stort remodelleringspotensiale i proksimale humerus frem til 14 års alderen for jenter og 16 år for gutter. Etter dette tolereres feilstillinger i mindre grad, og operasjon må vurderes.

 

Ved intrartikulære Salter-Harris IV epifysiolyser foreligger operasjonsindikasjon ved dislokasjon i leddflaten > 2 mm. Dette er sjeldne brudd som skal utredes med CT og diskuteres i plenum.

Prosedyrekoder  

  • Pinning av humerusfraktur NBJ 41
  • Lukket reposisjon av humerusfraktur NBJ01

Grønnskjema 

  • Beach-chair
  • Rtg C-bue
  • A.b. profylakse ved platefiksasjon

Operasjonsteknikk 

Lukket reponering i narkose, evt med pinnefiksasjon eller TEN-nagle. Av og til åpen kirurgi med låseplate. Begrav pinnene under huden, det er veldig upraktisk med pinner stikkende ut av huden i skulderområdet. Det væsker, og de hekter seg i klær og løsner.

 

Krysspinning kan gjøres perkutant, men husk at nervus aksillaris kommer frem fra baksiden baktil og snor seg fremover og forover ca der bruddet går (4-5 cm distalt for leddet).

Oppfølging 

Mobilisering så snart smerter tillater det etter operativ fiksering, enten plate eller pinner. For å forenkle den postoperative fasen bør pinnene begraves under huden. Ved lukket reposisjon alene er det nødvendig med kontroll med rtg etter 1 uke for å se etter glidning.

 

Alle skal til avsluttende kontroll etter seks uker med røntgen. For de som er pinnet: Pinnene fjernes etter seks uker på DKS, samtidig med avsluttende klinisk og radiologisk kontroll.

Prognose 

På grunn av den store remodelleringsevnen i proksimale humerus er prognosen god for de aller fleste barn, selv med betydelig feilstiliing.