Informasjon morton's nevrinom

21.03.2024Versjon 0.3Forfatter: Kirsti Garbom og Lars BjuneGodkjent av: Lars Bjune og Kari Langmoen BaadstøGodkjent dato: 2023-11-01

Informasjon til deg som har operert morton 

Bakgrunn: Nervene som sørger for følelsen i tærne kan komme i klem under forfoten. Dette kalles ofte Morton’s nevrinomi. Plagene kan variere fra bagatellmessige til invalidiserende. Ved store plager tilbyr vi ofte operasjon.

 

Metode: Hos de aller fleste, fjernes hele nerven/nerveknuten gjennom et snitt på oversiden av forfoten. I enkelte tilfeller, hvis man finner at nerven ikke er fortykket, holder det å lage plass til nerven så den ikke kommer i klem.

 

Bedøvelse: De fleste vil ved denne type operasjon få narkose. Det kan være aktuelt med lokalbedøvelse/ankelblokkade. Det er da vanlig at man får hevelse, stivhet og lett misfarging av huden i ankelområdet. Dette går over i løpet av noen dager.

Etter operasjonen 

Smerte:

De fleste vil oppleve smerter etter inngrepet. Smerte oppleves ulikt for hver enkelt. De er sterkest det første døgnet, og avtar gradvis. Det er viktig å behandle smerte i startfasen. Følg anvisningene for å få best mulig effekt. Ta tabletter med jevne intervaller.

Noter ned hva du bruker og tidspunkt. Bruk skjemaet du får med.

Det opererte området bør holdes høyt. Dette motvirker hevelse og smerte. Hvis mulig, hold det over hjertehøyde. Kuldepakninger (isposer eller frossen grønnsakspose) kan dempe smerter. Pass på å beskytte bandasjen mot fuktighet og huden mot forfrysning.

 

Mulige komplikasjoner:

Bakterieinfeksjon (1-2%). Infeksjon i operasjonssåret er uvanlig, men dersom det er økende smerter, hevelse eller feber utover 3-4 dager etter operasjonen, ta kontakt med hospitalet.

Noen får langvarige smerter.

Av og til vokser nerven tilbake og kan gi fornyede symptomer, 5-10 %.

 

Belastning/avlastning:

Man kan belaste hælen umiddelbart, men det gjør ofte vondt og forårsaker hevelse. Det kan være greit å vente 2-7 dager.

Krykker brukes for bedre gangmønster og avlastning av foten. Forfoten er bandasjert.

Du bør avlaste forfoten i minimum 2 uker etter inngrepet. Vi anbefaler en bandasjesko (fås kjøpt på sykehuset)/eller lignende fottøy.

 

Aktivitet:

Vi anbefaler at du beveger i ankler, kne og hofte fra operasjonsdagen. Fra dag en, gjøres øvelser fra skjema 2-3 ganger pr dag.

Etter 2-3 uker må man regne med hevelse, misfarging og smerte. Dette kan vedvare i 3-6 måneder etter inngrepet. Av og til kan det gå ett helt år før man er fullt rehabilitert. Unngå hopping, løping og trangt skotøy de første seks ukene.

 

Blødning:

Bandasjen skiftes hvis den er gjennomblødd. Blødningsfaren er størst de første 3 dagene. Ved spørsmål, ta kontakt med sykehuset. Behold bandasjen minimum 2 døgn.

Ved behov for skifting skal man legge på nye, tørre sterile bandasjer. Vask hendene før skift. Vask eller rens av såret er ikke nødvendig. Sitter bandasjen fast i såret, brukes saltvann som dryppes på til bandasjen løsner. Alternativt kan avkjølt kokt vann brukes for å løsne bandasjen fra såret.

 

Sting skal fjernes etter 2-3 uker hos fastlege (helst 3 uker).

 

Dusj:

Vi anbefaler at du venter et par dager med dusj. Når du skal dusje, må du dekke til bandasjen/foten med plast slik at den ikke blir våt. Foten må holdes borte fra dusjsone. Ved våt bandasje må denne skiftes.

Generelt 

Sykmelding:

Hvis du trenger sykmelding, sender vi den elektronisk. Vi kan gi to til fire uker, eventuell videre sykmelding ordnes av fastlege.

 

Bilkjøring:

Bilkjøring anbefales ikke før du kan belaste foten og reaksjonsevnen er intakt (jfr veitrafikk loven).

 

Faste medikamenter:

Gjenoppta ordinær medisinering behandlingsdagen. Ved bruk av blodfortynnde, avtales dette spesielt.

 

Vi håper du har opplevd dagbehandlingen som et godt tilbud. Vi tar kontakt første virkedag etter operasjonen for å høre hvordan du har det. Er du operert på fredag, vil vi ringe på mandag.

 

Ved spørsmål etter operasjonen:

Dagkirurgisk pasienter kan ringe tlf. 67 500 850 på dagtid (07.30-15.00), hverdager.

Poliklinikken på tlf. 67 500 828 på dagtid, hverdager.

På kvelden / i helgen sengepost Ort

 

God bedring.