Forekomsten av blodtype RhD-negativ er 15% i den kaukasiske befolkningen. Når RhD negative kvinner blir gravide med et RhD-positivt foster oppstår risikoen for alloimmunisering. Ubehandlet kan dette lede til føtal anemi, føtal hydrops og intrauterin fosterdød. Det er over 50 blodtypeantistoff som kan gi føtal anemi. Anti-D, anti-c (Rhesus-systemet) og Anti-K (Kell systemet) er de vanligste2. Innføringen av anti-D profylakse etter fødsel til RhD-negative kvinner har gitt en betydelig reduksjon av immuniseringer og føtale anemier. Ytterligere reduksjon oppnås ved å gi anti-D profylaksen også i svangerskapet3.
Hos alle gravide kvinner skal det ved første svangerskapskontroll i uke 12 tas blodprøver med henblikk på ABO, RhD-typing og antistoffscreening. Denne blodprøven skal ikke tas før uke 12 da man ikke med sikkerhet kan utelukke immunisering hvis prøven tas for tidlig.
Alloantistoff hos gravide blir semikvantitert. Titeret gir en idé om mengde antistoff og repeterte analyser vil gi informasjon om titerendringer i løpet av svangerskapet.
Alle gravide (unntatt RhD-negative)
Ingen alloantistoffer påvist
Alloantistoffer påvist
RhD-negative kvinner
Ingen anti-D antistoffer påvist
Anti-D antistoffer påvist
Ved mistanke om føtal anemi
Se ref. nr.2
Profylakse med anti-D immunoglobulin
Det er to forskjellige preparater som brukes i Norge; Rhophylac og Rhesonativ. Rhophylac inneholder 300 microgram og gis vanligvis intramuskulært. Ved BMI over 30 kan det være aktuelt å gi det intravenøst (Felleskatalogen). Rhesonativ inneholder 250 microgram og skal kun gis intramuskulært (Felleskatalogen). Vi anbefaler at man gir 300 microgram, fordi høyere dose forventes å gi bedre og lengre beskyttelse frem mot forløsning.
Alle RhD-negative kvinner med RhD-positivt foster skal ha tilbud om antenatal profylakse i svangerskapsuke 286. Hvis denne glemmes kan den gis helt frem til fødselen. Hvis det ikke er tatt prøve for føtal RhD-typing kan dette gjøres frem til fødselen. Hvis det er for sent til å få prøvesvar før fødselen kan man gi profylakse til RhD-negative kvinner uten føtal RhD-typing.
Behandling av føtal anemi med intrauterine transfusjoner til fosteret er sentralisert til Nasjonal behandlingstjeneste for avansert invasiv fostermedisin, ved Senter for fostermedisin, St Olavs hospital i Trondheim. 600 transfusjoner er utført siden starten i 19877.
Forløsning
Hvis kvinnen har kjent RhD immunisering og RhD positivt foster i svangerskaps uke 37 bør hun forløses selv ved normale hastigheter i arteria cerebri media.
Barseltid
Barn av mødre som har vært fulgt opp i svangerskapet på grunn av alloimmunisering, må observeres i barseltiden nøye med tanke på eventuell utvikling av gulsott/hyperbilirubinemi og barnelege bør/må være informert om dette.
Rutinemessig RhD-typing av nyfødte i navlestrengsblod avvikles fra 2. mai 2023. Postpartum profylaksen skal gis basert på foster RHD-genotypen, dvs. når foster RHD-genotyping i svangerskap predikerer et RhD positivt barn eller når resultatet er inkonklusivt.8 Kun rutinemessig RhD-typing av nyfødte i navlestrengsblod avvikles. Profylakse i svangerskap og postpartum videreføres.
Føde- og barselavdelinger skal ha tilgang til resultatet på foster RHD-genotypingen i elektronisk pasientjournal. Disse prøvene rekvireres av fastlege/jordmor ved primærhelsetjeneste som administrerer antenatal RhD-profylaksen. NB! Viktig å forsikre seg om at man finner resultatet av foster RHD-genotyping utført i det aktuelle svangerskap.
Konsekvenser for senere svangerskap
Uten anti-D profylakse har en RhD-negativ kvinne som får et RhD-positivt barn betydelig risiko for å utvikle immunisering i neste svangerskap. Anti-D profylaksen etter fødselen reduserer denne risikoen betraktelig9.
Kapittelet ble sist oppdatert etter Obstetrisk guidelinemøte april -23.
Før dette ifm full revisjon av Veileder i fødselshjelp 2020.
Tidligere utgaver av kapitlene finnes her: https://www.legeforeningen.no/foreningsledd/fagmed/norsk-gynekologisk-forening/veiledere/arkiv-utgatte-veiledere/
Endringer etter sept -24 finnes i metodebok, se øverst i kapittelet.