For all støttebehandling, men spesielt ernæring, er det viktigste å forstå hvilken fase pasienten er i. Væske- og ernæringsoptimalisering er svært viktig i store deler av et alvorlig sykdomsforløp som kreftsykdom, mens på slutten av livet kan næring og væskebehandling gi flere bivirkninger enn gunstige effekter. Ernæringsbehov, administrasjonsform og når behandling gir gevinster er svært individuelt avhengig av krefttype, typer behandling, sykdomsfase og pasientens egne preferanser. Det er derfor ganske vanskelig å gi gode generelle råd som kan brukes på den enkelte pasient.
Spesifikke sykdommer kan ha spesifikke årsaker til underernæring og spesialavdeling (ØNH-avdeling ved ØNH kreft osv. samt ernæringssenter på sykehus eller klinisk ernæringsfysiolog i kommunen) har ofte konkrete råd for aktuelle tilstand. Disse bør også kontaktes hvis underernæringen forverres på tross av igangsatte ernæringstiltak.
Risikovurdering for underernæring bør gjennomføres med MST.
"Verktøy for å vurdere risiko for underernæring hos voksne" kan lastes ned hos Helsedirektoratet.
I tillegg til MST bør vekt måles regelmessig.
Ved identifisert underernæring, risiko for underernæring funnet med MST, eller bekymring for ernæringstilstand og næringsinntak:
Kartlegg
Overordnet
Valg av tiltak
Ernæringstrappen. Modell for prioritering av ernæringstiltak fra Helsedirektoratet.
Valg av administrasjonsform
Næringsinntak
Medikamentell behandling
For mer detaljert framstilling og spesifikke råd, se Råd om kosthold ved ulike tilstander, Ernæringssenteret UNN , Nasjonal faglig retningslinje for forebygging og behandling av underernæring, Helsedirektoratet og ESPEN guidelines.
Se referanselisten (Kaasa, 2016; Muscaritoli et al., 2021; Oxford textbook of Palliative Medicine, 2021; Råd om kosthold ved forskjellige tilstander, 2023; Underernæring, 2022)