Covid-19

Sist oppdatert: 09.05.2021
Utgiver: Asker og Bærum legevakt
Versjon: 0.4
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Generelt 

Råd om hjemme karantene endres stadig, og for oppdatert informasjon konsulter folkehelseinstituttet: fhi.no.

Hvem skal vurderes til sykehusinnleggelse 

Pasienter med påvist eller mistenkt Covid-19 og uten annen kjent lungesykdom skal henvises sykehus for vurdering for innleggelse hvis:

  1. Respirasjonsfrekvens ≥ 30
  2. Pulsoksymetri < 93% på romluft
  3. Subjektiv opplevelse av nyoppstått uttalt hvile- eller aktivitetsdyspnoe selv om RF og pulsoksymetri verdiene ikke fyller kriteriene for innleggelse.
  4. Taledyspnoe

 

Pasienter med RF ≥24 men < 30, kan være i en sykdomsfase der forverring kan utvikle seg raskt, og må vurderes individuelt for henvisning til sykehus, eller gis instruksjon om ny kontakt med ny vurdering i løpet av 24-48 timer.

 

Alvorlig Covid-19 sykdom har ofte hatt et 2 faset forløp med initial mild sykdom de første 5-7 dagene, og deretter har det tilkommet forverring med symptomer fra nedre luftveier med økende dyspnoe. Forverring av tilstanden etter 5-7 dager tilsier derfor rask vurdering for henvisning til sykehus.

 

Alder > 60 år og komorbiditet (hjertekarsykdom, diabetes, kronisk lungesykdom) øker risikoen for alvorlig Covid-19 sykdom og må tillegges vekt i vurderingen av om pasienten skal henvises til sykehus.

 

Også plager fra GI-tractus som vandig diare kan være symptomer på Covid-19

 

Er man i tvil, konferer med medisinsk overlege i mottak på telefon 4523 (internt) alle dager 08.00 - 20.00, eller vakthavende på medisin.

Kriteriene er veiledende og erstatter ikke klinisk skjønn.

 

Silent hypoxia = stille hypoksi 

  • Det er et kjent fenomen at pasienter med Covid-infeksjon kan utvikle et sykdomsbilde som kalles «silent hypoxia» - altså stille hypoksi. Pasientene presenterer da ofte svært diskrete og milde symptomer av påvirket respirasjon. Ved grundig anamnese viser det seg at disse pasientene allikevel kan få pustevansker ved (lett) anstrengelse. For å utelukke «silent hypoxia» er måling av SpO2 eller arteriell blodgass nødvendig. Også unge pasienter kan få dette sykdomsbilde.

Som konsekvens skal alle pasienter med påvist eller mistenkt Covid-infeksjon – som plages av lett dyspne i hvile og/eller dyspne ved anstrengelse – vurderes av lege, enten på Legevakten eller av legebilen. Hastegraden i TTA og MTS overstyres for denne pasientgruppen inntil videre. 

 

  • For bruk av TTA i telefonsentralen for denne pasientgruppen betyr dette:

Pasienter uten symptomer av dyspne i hvile og kun lette plager ved anstrengelse skal få hastegrad «gul» i telefon. Pasienter med symptomer i hvile (hviledyspne) eller kraftige plager ved anstrengelse – uten plager i hvile - skal få hastegrad «rød» i telefonen. Ved pasientens oppmøte er det måling av SpO2 og gjennomgang av symptomene og andre målinger i MTS som bestemmer hastegraden.

Referanser 

Prosedyren er godkjent av Els Johanne Rønning - seksjonsoverlege infeksjonsavdeling - og Therese Valebjørg - seksjonsoverlege akuttmottaket, Bærum sykehus.