Undersøkelse
Kjemiluminescens-immunoanalyse (CLIA) for kvalitativ bestemmelse av Helicobacter pylori antigen i human avføring ved hjelp av monoklonalt antistoff.
Prøvemateriale
Avføring uten tilsetning.
Pasientforberedelse
Pasienten skal ikke ha brukt antibiotika eller vismutholdige legemidler de siste fire ukene, eller protonpumpehemmere (omeprazol, lanzoprazol, pantoprazol, esomeprazol) de siste to ukene før prøven tas.
Prøvetaking
Bruk Avføringsglass med skje eller annen ren beholder.
Det er utarbeidet egen brukerveiledning til hjelp for pasienten for å sikre korrekt prøvetaking og forsendelse: Prøvetaking Helicobacter pylori antigen i avføring.pdf
Prøvevolum
5-10 ml avføring (dvs. ca. ¼ fullt glass).
Oppbevaring og holdbarhet
Prøven må oppbevares i kjøleskap frem til forsendelse og ankomme laboratoriet innen 3 døgn etter prøvetaking. Transporttid > 72 timer kan medføre redusert sensitivitet.
Feilkilder
Bruk av antibiotika eller vismutholdidige legemidler siste 4 uker eller protonpumpehemmer siste 2 uker før prøvetaking kan gi falskt negativt resultat.
Evt. pågående blødning fra magesår gir både redusert spesifisitet og sensitivitet.
Analysen utføres ved
Mikrobiologisk avdeling, Sykehuset i Vestfold
Forventet svartid
Utføres 2 ganger/uke.
Indikasjon:
Kliniske opplysninger
Relevant klinisk problemstilling og evt. tidspunkt for fullført eradikasjonsbehandling.
Referanseområde
Positiv/negativ
Resultat og tolkning
Et positivt testresultat indikerer forekomst av påviselig H. pylori antigen i feces, som uttrykk for kolonisering/infeksjon med H. pylori i ventrikkelslimhinnen. Videre utredning og behandling av pasienter med positiv H. pylori antigentest bør foregå i samråd med spesialist i gastroenterologi.
Et negativt testresultat indikerer fravær av H. pylori antigen i feces eller at nivået av antigen er under det som kan påvises med analysen.
Bakgrunn
Helicobacter pylori (HP) er en gram negativ stavbakterie som koloniserer ventrikkelslimhinnen, og er en velkjent årsak til kronisk gastritt, ulcus, ventrikkelcarcinom og MALT-lymfom. Det er antatt at ca. 50 % av verdens befolkning er affisert, med særlig høy forekomst i u-land, Japan og i regionen øst for Middelhavet.