Gliadin er en gruppe etanol-løselige proteiner fra gluten. Gliadin kan deamideres av enzymet vevstransglutaminase, slik at glutamin omdannes til glutaminsyre. IgG anti-deamidert gliadin har erstattet test for antistoff mot nativt gliadin.
Mistanke om gluten-indusert enteropati (cøliaki) og/eller dermatitis herpetiformis.
Antistoff mot deaminert gliadin undersøkes kun på barn under 2 år.
Prøvemateriale:
Serum
Prøvetaking:
Serumrør med gel
Unngå langvarig stase
Prøvebehandling:
Blodet blandes ved å vende røret minimum 8 ganger straks etter prøvetaking. Prøven oppbevares stående i minst 30 minutter og sentrifugeres innen 2 timer.
Prøvevolum:
3,5 ml serumrør med gel
Holdbarhet og oppbevaring:
Kjøleskap: 7 døgn
Analysen utføres ved:
Immunologisk lab, SI Lillehammer
Analysekode:
GLIAGP
Utføres:
Hverdager
Test | Enhet | negativ | gråsone | positiv |
EliA Gliadin IgG | EliA U/ml | < 7 | 7-10 | >10 |
Anti-deamidert gliadin IgG har en lavere spesifisitet og lavere positiv prediktiv verdi enn anti-transglutaminase IgA1.