Immunologiske analyser som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å

Antistoff mot deamidert gliadin, P

Sist oppdatert: 28.03.2023
Utgiver: Sykehuset Innlandet
Versjon: 1.3
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Bakgrunn 

Gliadin er en gruppe etanol-løselige proteiner fra gluten. Gliadin kan deamideres av enzymet vevstransglutaminase, slik at glutamin omdannes til glutaminsyre. IgG anti-deamidert gliadin  har erstattet test for antistoff mot nativt gliadin.

Indikasjoner 

Mistanke om gluten-indusert enteropati (cøliaki) og/eller dermatitis herpetiformis.

 

Antistoff mot deaminert gliadin undersøkes kun på barn under 2 år.

 

Antistoff mot deaminert gliadin rekvireres automatisk, sammen med anti-vevstransglutaminase IgA og total IgA, ved første prøve hos barn under 2 år.
 
 
 

Labteknisk 

Prøvemateriale:

Serum

 

Prøvetaking:

Serumrør med gel

Unngå langvarig stase

 

Prøvebehandling:

Blodet blandes ved å vende røret minimum 8 ganger straks etter prøvetaking. Prøven oppbevares stående i minst 30 minutter og sentrifugeres innen 2 timer.

 

Prøvevolum:

3,5 ml serumrør med gel

 

Holdbarhet og oppbevaring:

Kjøleskap: 7 døgn

 

Analysen utføres ved:

Immunologisk lab, SI Lillehammer

 

Analysekode:

GLIAGP

 

Utføres:

Hverdager

Referanseområder 

Test Enhet negativ gråsone positiv
EliA Gliadin IgG EliA U/ml < 7 7-10 >10

Tolkning 

Anti-deamidert gliadin IgG har en lavere spesifisitet og lavere positiv prediktiv verdi enn anti-transglutaminase IgA1.

Referanser 

  1. Zucchini L, Giusti D, Gatouillat G, Servettaz A, Tabary T, Barbe C, Pham BN. Interpretation of serological tests in the diagnosis of celiac disease: Anti-deamidated gliadin peptide antibodies revisited. Autoimmunity. 2016 Sep;49(6):414-420. Epub 2016 Jul 23. Pubmed ID: 27452003