Om NorCP

Sist oppdatert: 20.03.2024
M3
Utgiver: Norsk kvalitets- og oppfølgingsregister for cerebral parese
Versjon: 1.0
Forfattere: Guro L. Andersen, Gunvor L. Klevberg
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Norsk kvalitets- og oppfølgingsregister for cerebral parese (NorCP) er et nasjonalt medisinsk kvalitetsregister, men også et oppfølgingsprogram. NorCP eies av Sykehuset i Vestfold (SIV) og har en enhet på Oslo universitetssykehus (OUS).

 

NorCP består av det tidligere Cerebral pareseregisteret i Norge (CPRN) og Cerebral parese oppfølgingsprogram (CPOP), som i 2020 ble slått sammen. CPRN ble godkjent som et kvalitetsregister i 2006, og CPOP ble etter en fireårig prosjektperiode i Helse Sør-Øst etablert som et nasjonalt oppfølgingsprogram i 2010.

 

Medisinske kvalitetsregistre inneholder informasjon om behandlingskvalitet som kan bidra til å forbedre helsetjenestene (SKDE - Kvalitetsregistre). Målet med NorCP er å sikre likeverdige tjenester uavhengig av bosted. Dette innebærer at alle personer med cerebral parese (CP) skal sikres «rett behandling til rett tid», og at kunnskapsbaserte tiltak settes i gang ut fra behov som avdekkes i undersøkelsene som foranlediger registreringene av data (NorCP - Sykehuset i Vestfold (siv.no)

 

NorCP har tidligere vært samtykkebasert, men har fra 2024 status som et reservasjonsbasert register. NorCP inneholder data om personer med CP født fra og med 1996 til dags dato. Per i dag registreres barn og unge med CP fra diagnosetidspunktet til 18 års alder. Dataene samles inn og registreres elektronisk i ulike fagspesifikke protokoller av fagpersoner i spesialisthelsetjenesten (forløp registrering). Etter initiativ fra brukere og fagmiljø er det det nå et satsningsområde å utvide NorCP til også å gjelde personer med CP over 18 år.

  • Gå til avsnitt
  • Lukk