Kvalitetsregistre har vært brukt i helsevesenet siden slutten av 80-tallet. Arbeidet med å etablere et nasjonalt traumeregister ble initiert 2001/2002 av representanter fra Norsk anestesiologisk forening (NAF) og Norsk kirurgisk forening (NKF). Alle de involverte hadde erfaring fra traumeomsorgen og representerte alle de fire helseregionene i Norge. Formelt fikk registeret status som nasjonalt medisinsk kvalitetsregister i 2006.
Nasjonalt traumeregister (NTR) er et verktøy for å kartlegge og evaluere behandlingen av alvorlig skadde og potensielt hardt skadde pasienter, samt innhold i og utfall av traumebehandlingen.
NTR er et kvalitetsregister som sykehusene, som er del av det nasjonale traumesystemet, har plikt til å levere data til, og som gir sykehusene mulighet til å kvalitetssikre egen pasientbehandling. NTR bidrar til å forbedre pasientsikkerhet ved å dokumentere undertriage og måle uønsket variasjon ved hjelp av kvalitetsindikatorene som brukes i registeret og PROM-data.
Registeret vektlegger at sykehus som leverer data til NTR selv skal ha eierskap til egne lokale data mht. kvalitetssikring og kvalitetsforbedring i eget sykehus.
Forskriften om medisinske kvalitetsregistre fra 2019 sier at "Virksomheter og helsepersonell skal melde inn relevante og nødvendige helseopplysninger til medisinske kvalitetsregistre med nasjonal status (§2-3). Forskriften tredde i kraft 1. september 2019. https://lovdata.no/dokument/LTI/forskrift/2019-06-21-789
Gjennom evaluering av kvaliteten på den samlede medisinske behandlingen av alvorlig skadde pasienter, kan registeret brukes i et kvalitetsforbedrende arbeid av traumeomsorgen i Norge. Registeret kan slik bidra til å redusere sykelighet og dødelighet, sikre hensiktsmessig ressursbruk og ikke minst bidra til å forebygge nye skader. Gjennom kunnskap og resultater fra NTR, har traumekoordinatorene mulighet til å monitorere kvaliteten på sitt eget sykehus, og de regionale traumekoordinatorene kan se systemet som helhet, og ved hjelp av data fra registeret, skal det gjøres forbedringer. Lokalt kvalitetsforbedringsarbeid er en forutsetning for god traumeomsorg. Det forventes at alle sykehus med traumefunksjon i Norge driver lokalt kvalitetsforbedringsarbeid i regi av traumekoordinator og traumeansvarlig lege.
Gode datapunkter for både prosesser og utkomme (funksjon / arbeid) samt pasient-rapportere utkommemål (PROMS) er viktige elementer for å kartlegge traumeomsorgen i Norge. NTR samler data fra hele behandlingskjeden, fra skadested til rehabilitering, og pasient-rapporterte-utkommemål.
Alle sykehus/foretak skal registrere data på alle pasienter til NTR i henhold til inklusjonskriterier for registeret
Sterke anbefalinger
NTR skal årlig rapportere resultater og forbedringsarbeid som gjøres basert på lokale og nasjonale data fra registeret. Registeret er avhengig av valide, komplette og oppdaterte data og følgende anbefalinger gjelder:
Anbefalinger
NTR, alle sykehus som mottar og behandler traumepasienter
En kvalitetsindikator er et indirekte mål som brukes for å belyse noe om kvaliteten på det området som måles, og er delt inn i tre typer, strukturindikatorer, prosessindikatorer og resultatindikatorer. I NTR er følgende indikatorer besluttet brukt så langt.
Strukturindikatorer som sier noe om rammer, ressurser, kompetanse, tilgjengelig utstyr med mer og i NTR har vi en slik indikator:
Prosessindikatorer forteller noe om kvaliteten på prosesser i pasientforløp (diagnostikk, type behandling, ventetid, liggedøgn) og de brukes i registeret for å måle etterlevelse av kvalitetskrav traumeplanen skisserer. Fagrådet har definert minimumskrav og ønsket krav til nivå man mener sykehusene bør holde der et annet mål er å redusere uønsket variasjon mellom sykehus.
Resultatindikatorer bidrar til å belyse kvaliteten på behandlingen (overlevelse, opplevd nytte av behandling, pasientrapporterte utfallsmål, funksjonsnivå m.m) Det å forhindre dødsfall på grunn av sykdom eller skade er en av de mest grunnleggende målsetningene for helsetjenesten. Noen ganger er dette ikke mulig, men ved alltid å yte best mulig behandling og pleie, øker pasientens sjanser for å overleve.
PASIENTRAPPORTERTE UTFALLSMÅL (PROM)
NTR samler inn PROM-data 6- og 12 måneder etter skade. Alle pasienter over 15 år får tilsendt spørreskjema via HelseNorge. Skjema som benyttes er EQ-5D-5L, samt fem tilleggsspørsmål som blant annet forteller noe om pasientens status før ulykken.
Det er ikke definert noen resultatindikatorer i forbindelse med innsamlingen av PROM-data, da dette er relativt nytt i registeret, men på sikt vil det defineres resultatindikatorer på dette området.
Et eksempel på bruk av registerets data til å vurdere mortalitet på nasjonalt nivå er nettopp publisert:
Dehli T, Wisborg T, Johnsen LG, Brattebø G, Eken T. Mortality after hospital admission for trauma in Norway: A retrospective observational national cohort study. Injury. 2023 May 28:110852