Sikre rett diagnostikk, behandling og oppfølging av pasienter med kjent eller mistenkt von Hippel-Lindaus syndrom (VHL).
VHL er en genetisk betinget tilstand som disponerer for godartede og ondartede svulster i flere organsystemer. Internasjonalt er prevalensen angitt fra 1 per 36 000 til 1 per 91 000. Prevalensen i Norge er ikke kjent. Sykdommen nedarves autosomalt dominant og skyldes punktmutasjoner eller delesjoner av deler eller hele VHL-genet. Flere enn 1500 ulike sykdomsgivende mutasjoner er beskrevet. Ca. 20 % av tilfellene skyldes nye mutasjoner og mosaikker forekommer. VHL-genet er et tumorsupressor-gen, og VHL-proteinet bidrar normalt til å redusere nivået av hypoksiinduserbar faktor (HIF1α) i cellene. HIF stimulerer blant annet til proliferasjon og angiogenese.
Det er stor variasjon i penetransen for de kliniske manifestasjonene av sykdommen, men en regner med at alle mutasjonsbærere blir syke før 65 års alder.
VHL-manifestasjoner som inngår i de kliniske diagnosekriteriene er
VHL kan defineres av et av følgende kriterier
Merk at flere relativt vanlige VHL-manifestasjoner ikke inngår i diagnosekriteriene som; hemangioblastom i cerebrum, papillært cystadenom i ligamentum latum uteri, papillært cystadenom i epidydimis og nyrecyster. Dette er fordi disse tilstandene forekommer relativt hyppig i normalbefolkningen. Det kan også forekomme cyster, cystadenomer, angiomer, hemangiomer og hemangioblastomer i lever, milt, lunge, hud, ovarier og skjelett.
Pasienter med hemangiom i retina eller hemangioblastom i CNS (ofte multiple), familiært, bilateralt eller tidlig debut (< 40 år) av feokromocytom, multippel eller tidlig debut (< 40 år) av klarcellet nyrecellecarcinom, eller svulst i endolymfatisk sacculus bør utredes med tanke på VHL. I noen tilfeller kan differensialdiagnostiske overveielser mot multippel endokrin neoplasi (MEN) type 2, familiære paragangliomer Birth-Hogg-Dube syndrom, tuberøs sklerose, nevrofibromatose og polycystisk nyresykdom være relevante.
Utredningsprogrammet omfatter
Henvis til klinisk genetisk avdeling dersom utredningen taler for at VHL er mest sannsynlige diagnose. Dersom en ikke finner holdepunkter for diagnosen kan VHL oppfølgingen som regel avsluttes.
Oppfølgingsprogrammet for affiserte individer, risikopersoner eller friske mutasjonsbærere skal skje hos spesialister som har erfaring med VHL og kan med fordel koordineres fra et av de involverte fagmiljøene. Vi foreslår følgende kontrollprogram:
Fra 0 til 4 år, årlig undersøkelse som omfatter
Henvisning til klinisk genetiker for veiledning. Gentest av barna kan utføres allerede ved fødsel, med en kan i samråd med foreldre vente til barnet er et par år gammelt.
Fra 5 til 18 år, årlig undersøkelse som omfatter:
Fra 18 år, årlig undersøkelse som omfatter:
Tilby genetisk veiledning ved klinisk genetiker når pasientene blir voksne og ellers ved behov.
Dersom det oppstår manifestasjoner må oppfølgingen tilpasses disse. Oppstår det symptomer utenfor rutinekontrollene, må disse utredes. Pasientene bør få beskjed om å ta kontakt ved svimmelhet, gangvansker, koordinasjonsvansker, kraftig hodepine eller hjertebank, øresus, hørselstap eller endret syn.
Per i dag gir ikke den genetiske undersøkelsen eller sykdomsbildet i familien (VHL undergruppe 1 A/B, 2 A/B/C) grunnlag for å differensiere den kliniske oppfølgingen. Pasienter og pårørende henvises til samtale med klinisk genetiker etter behov.