Pasienter som opereres med øsofagusreseksjon for cancer øsofagi har noen felles trekk. De har redusert svelgfunksjon, kan være underernært og i negativ væskebalanse på operasjonstidspunktet. Forholdet mellom menn og kvinner er 8:1, pasientene er typisk overvektige og lungesyke eller røyker. Målet med denne prosedyren er å forebygge og oppdage komplikasjoner hos pasientene, først og fremst anastomoselekkasje, respirasjonssvikt og postoperativ blødning. Atrieflimmer og larynxparese er heller ikke uvanlige komplikasjoner. Høy alder, undervekt og komorbiditet er forbundet med gir økt postoperativ mortalitet (1, 2). Bruk av ERAS-protokoll reduserer dødelighet og liggetid (3).
Pasienten overvåkes og behandles på intensivavdelingen A3 inntil respiratorisk og hemodynamisk stabil, med adekvat diurese og smertelinding - minimum til påfølgende dag. Anestesilege ansvarlig for anestesien skal ordinere postoperativ plan for respirasjon, sirkulasjon (herunder diurese og væske). Anestesilege skal gi rapport til ansvarlig intensivlege ved ankomst med pasienten på intensiv. Operatør går visitt med intensivlegen på ettermiddagen/kvelden på A3 før han/hun går hjem og bestiller rutinemessig kontroll rtg thorax til kvelden operasjonsdagen. Intensivlege kontaktes ved respiratoriske eller sirkulatoriske problemer eller ved unormal rtg thorax. Det forventes at intensivlege og kirurg orienterer hverandre løpende og samarbeider om behandlingen i tidlig postoperativ fase.
Skal skje etter avtale med operatør og i samråd med intensivlege. Som hovedregel må følgende kriterier være oppfylt:
Kvalmestillende medikasjon i prioritert rekkefølge:
(1) Andre medikamenter kan vurderes: Dexametason skal være gitt på forhånd, skal ikke gjentas. Metoklopramid har sjelden tilstrekkelig effekt og Droperidol er forbundet med mye bivirkninger.
Første 6 timer postoperativt
Etter 6 timer postop
1.intensivdøgn
Ventrikkelsonde
Intraoperativt anlegges også et kateter fra hud til jejunum, en åpent anlagt kateterjejunostomi. Denne kan aktiveres postopr. dag 1 (se under).
Operasjonsdøgn
1. postoperative dag
2. postop. dag →
7. postop. dag
Ingen postoperativ antibiotikaprofylakse.
Dalteparinbehandling (dose og tidspunkt for første postoperative dose) avtales med operatør ved inngrepets avslutning.