Analyser som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å
3
5
6
7

Spesifikk vekt i urin (stiks)

Sist oppdatert: 10.10.2024
Forfattere: Ragnhild Heier Skauby, Anne Cecilie K. Larstorp
Utgiver: Oslo universitetssykehus
Versjon: 0.5
For tilgang til tidligere versjoner, kontakt redaktøren.
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Indikasjon 

Grovt mål på nyrenes evne til å konsentrere urin. Se også Osmolalitet i urin.

Rekvirering 

Bestilles fortrinnsvis elektronisk.

Ved behov for papirrekvisisjon, se Rekvisisjoner, medisinsk biokjemi

Prøvemateriale 

Urin, 10 mL

Se oversikt over Urinbeholdere

Prøvetaking og prøvebehandling 

Pasientforberedelse

Ingen

 

Prøvetaking

10 mL frisk og velblandet urin, fortrinnsvis midtstråleprøve av morgenurin. Samles i en ren og tørr beholder fri for rengjøringsmidler. Urinen skal ikke sentrifugeres. Veiledning til korrekt urinprøvetagning finner du her

Oppbevaring og forsendelse 

Holdbarhet

  • 1 time i romtemperatur
  • 2-4 timer ved 4ºC.
  • Prøven skal ha romtemperatur på analysetidspunktet.

Forventet svartid 

innen 2 timer

Utførende laboratorium 

Avdeling for medisinsk biokjemi, Aker, Radiumhospitalet, Rikshospitalet og Ullevål.

Undersøkelsesprinsipp 

Testen påviser urinens ionekonsentrasjon. Ved en indirekte metode basert på frigivelse av ioner, forårsaker indikatoren bromtymolblått en fargeforandring hvis intensitet er proporsjonal med mengden ioner i urinen.

Bakgrunn 

For å opprettholde balanse i kroppens væsker og elektrolytter vil nyrene variere volumet av urin og konsentrasjonen av utskilte stoffer. Den spesifikke vekten og osmolaliteten til urinen kan si noe om den relative konsentrasjonen av urinprøven, noe som igjen kan reflektere nyrenes evne til å konsentrere/fortynne urin.

 

Spesifikk vekt i urin defineres som ratio mellom tettheten (masse/volumenhet) av urin og tettheten av rent vann. Spesifikk vekt er proporsjonal med massen av oppløste partikler per volumenhet oppløsning, mens osmolaliteten derimot gjenspeiler antall oppløste partikler per volumenhet urin. Ved tilstedeværelse av store molekyler (feks glukose, proteiner eller røntgenkontrast) vil den spesifikke vekten øke mer enn osmolaliteten.

Tolkning 

Høy spesifikk vekt: Konsentrert urin. Forekommer hos pasienter med diabetes mellitus, binyreinsuffisiens, leversykdommer, hjertesvikt, dehydrering og ved unormal høy utskillelse av antidiuretisk hormon (ADH)

 

Lav spesifikk vekt: Tynn urin. Nyrenes manglende evne til å konsentrere urinen ved diabetes insipidus skyldes manglende eller nedsatt produksjon av ADH. Lav spesifikkvekt kan også forekomme ved glomerulonefritt og andre nyrelidelser. Da har nyrene mistet evnen til å konsentrere urinen på grunn av tubulær insuffisiens.

 

Konstant spesifikk vekt: Urin med konstant lav spesifikk vekt (ca. 1010) som varierer lite fra prøve til prøve. Tilstanden er tegn på alvorlig nyresvikt med forstyrrelse i nyrenes reguleringsfunksjon.

 

Feilkilder: Testen kan være falsk negativ ved sterkt bufrede alkaliske uriner, og falsk positiv ved tilstedeværelse av moderate mengder protein (1-7,5 g/L).

Referanseområde 

En voksen person med normal nyrefunksjon og væskeinntak vil ha en spesifikk vekt i døgnurin på ca 1,016-1,022, men nyrene har evne til å produsere urin med spesifikk vekt fra 1,003-1,035.

Måleusikkerhet 

Akkreditering 

Ikke akkreditert

Referanser 

Fant du det du lette etter?
Ja
Nei
Så bra. Fortell oss gjerne hva du var fornøyd med.
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send
Kan du fortelle oss hva du var ute etter?
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send