Forord

18.01.2022Versjon 1.2

Forord og definisjoner 

Forord

Både i Norge og internasjonalt er det et økende antall pasienter som venter på organtransplantasjon. OUS Rikshospitalet er Nasjonal behandlingstjeneste for organtransplantasjon og er helt avhengig av det arbeidet som utføres ved de norske donorsykehusene for å kunne tilby organer til pasienter på venteliste for transplantasjon.


Organdonasjon er for de fleste i helsevesenet en sjelden prosedyre. Protokollen er utarbeidet som en veileder for alle grupper helsepersonell som tar del i prosessen ved en organdonasjon. Innholdet blir jevnlig oppdatert.

 

Protokollen er lett tilgjengelig i appen «Metodeok», metodebok.no og som en pdf-fil med navigasjon fra www.norod.no.

 

Kortversjonen gir en oversikt over de viktige prosedyrene i donorprosessen.

 

Hoveddelen av protokollen gir en mer inngående og detaljert beskrivelse av organdonasjonsprosessen.

 

Definisjoner
En større revisjon av protokollen i 2021 gjøres på grunn av innføring av DCD. De siste 40 år har man bare gjennomført organdonasjoner der donor ble erklært død på grunnlag av opphørt blodtilførsel til hjernen mens hjerteaksjon og åndedrett opprettholdes kunstig (Donation after brain death= DBD). Fra 2021 er det også åpnet for bruk av donorer når døden erklæres etter varig hjerte- og åndedrettsstans (Donation after circulatory death = DCD). Det finnes flere situasjoner i et pasientforløp, hvor det er mulig å starte en DCD-prosedyre (se Maastricht-klassifikasjon 1-4). I Norge kan det bare gjennomføres DCD-donasjon på pasienter med en alvorlig hjerneskade hvor man beslutter å trekke tilbake intensivbehandling (Maasrtricht klasse 3). Denne prosedyren heter «controlled donation after circulatory death» og vi bruker derfor konsekvent betegnelsen cDCD i denne protokollen.

 

Rikshospitalets transplantasjonskoordinatorer har ansvar for revisjon av protokollen. Vi mottar gjerne spørsmål og kommentarer til innholdet, og vil kontinuerlig arbeide med ajourføring og oppdatering av prosedyrene. Vi håper at protokollen kan være et nyttig hjelpemiddel for helsepersonell i donasjonsprosessen.

 

Liste over alle fagpersoner som har bidratt til utarbeidelsen av denne utgaven finnes bakerst i dette dokumentet

 

Oslo, desember 2021
Redaktører: Urs Christen og Ingebjørg Kvangarsnes